Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Han är Helsingborgs bortglömde hjälte

I vintras uträknad och bortglömd i division 6. Ett år senare är han silvermedaljör i allsvenskan och cupmästare. Reine Almqvists år går utan på det mesta efter många år av rent helvete och personliga problem.

Nu hyllas Reine Almqvist för sin roll som chefsscout och anses ha haft en absolut huvudroll i Helsingborgs framgångar den gångna säsongen, med cupguld och Stora silvret i allsvenskan.
Men faktum är att den breda fotbollspubliken förmodligen knappt känner till att han ens finns i klubben.
Tränaren Conny Karlsson, som handplockade Almqvist till klubben i vintras, gör allt för att framhålla den gamle tränarprofilens tunga betydelse.

- Reine stor del i det här laget, han märks kanske inte lika mycket i sin roll som scout men hans arbete är ovärdeligt för oss, säger Helsingborgs manager Conny Karlsson till FotbollDirekt.se.

- Jag tror varken jag eller Reine trodde på de här framgångarna innan säsongen, men jag kan lova dig att jag visste vad jag gjorde när jag tog in honom. Sådan spetskompetens som Reine har måste man bara ta tillvara på. Han har enorma fotbollskunskaper.

Men det var fotbollskunskaper som ingen ville ta i förutom Conny Karlsson.
Efter att ha tränat storklubbar som IFK Göteborg och Helsingborg på 90-talet hade Reine Almqvists stjärna dalat. Hans senaste tränaruppdrag i svensk toppfotboll var säsongen 2006, då han hade hand om Häcken. Det slutade med en tolfteplats och kval för att hålla sig kvar i allsvenskan.
Häcken förlorade och fick börja om i superettan. Sedan dess har Reine Almqvist haft tränaruppdrag i Västra Frölunda i division 1, där han endast fick betalt i bensinpengar på grund av klubbens dåliga ekonomi. Senast tränade han Olsfors i division 6.

- Men jag kände mig inte avskriven, det var snarare jag som skrev av mig själv, säger han till FotbollDirekt.se.
- Jag var klar, jag ville inte tillbaka. Jag hade hade hållit på med elitfotboll i 40 år, gått igenom tre hjärtoperationer, min fru hade gått igenom en hjärnblödning. Vi kände att, nej, nu är det dags att tänka på oss själva.

- Jag höll på lite som spion för U21-landslaget och var nöjd med det. Men sen ringde Conny och jag kände att det lät lagom med ett scoutuppdrag.

"Lagom" har inneburit över 5 000 mil i bil för att scouta eventuella nyförvärv och kartlägga motståndare.
Reine har sett 84 allsvenska matcher den gångna säsongen och DVD:erna han klippt ihop av kommande motståndare har fått både ris och ros bland Helsingborgsspelarna.

I en intervju i Helsingborgs Dagblad sa Marcus Lantz och Erik Sundin att Reines matchgenomgångar var för seriösa och långdragna.
Conny Karlsson skrattar när frågan kommer upp.

- Det där var nog mest ett försök att skämta till det. Vi har nog Sveriges kortaste och mest koncisa matchgenomgångar. Det är inget fel på dom.

Reine Almqvist:
- Jag tror också att det var på skämt. Men det är klart, alla spelare är inte lika mottagliga för sånt här. För en del är det helt avgörande, andra är inte intresserade, de går bara ut och kör. Men generellt, en genomgång på 20-25 minuter ska man väl klara av tycker jag.

Nu är du tillbaka i finrummet, känner du att det här är en revansch?

- Nej, jag känner inte så längre. Det var mer prestige förr, när man var huvudtränare. Då låg all press på en, man var direkt ansvarig för lagets resultat. Nu får jag jobba i lugn och ro med det jag älskar, det är perfekt.

Men du känner dig inte bortglömd, att Conny Karlsson får all kredd medan folk knappt vet om att du finns i HIF?
- Nej, det spelar ingen roll vem som får kredd, eller vem som har störst "procentuell del" i framgångarna. Bara jag känner att jag har gjort min del. Jag skulle inte orka att jobba som huvudtränare längre, oavsett hur det gick för laget.

Reine Almqvist har kontrakt med Helsingborg två år till, men hoppas fortsätta ännu längre. Som 61-åring är hans kärlek till fotbollen starkare än någonsin.
- Jag har semester nu, men det är helt omöjligt att koppla bort fotbollen. Jag har det i huvudet 24 timmar om dygnet. Jag har väl hållit på med det alldeles för länge.
- Snart drar jag igång igen, jag ska dammsuga marknaden på spelare så att jag har namn klara på alla positioner om Conny frågar efter spelare.

- Energi har jag hur mycket som helst, jag ser inget slut på det här. I den här rollen kan jag fortsätta många år till.

Publicerad 2010-11-26 kl 16:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons