Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Här är nomineringarna - så röstade Fotbollskanalens profiler i Allsvenskans Stora Pris

Nästa

Avbryt
Försök igen

På torsdag ska de allsvenska spelarna prisas i Allsvenskans Stora Pris i C More. 
Nu kan ni se hur Olof Lundh, Andreas Sundberg och Patrick Ekwall röstade.

På torsdag är det dags för Allsvenskans Stora Pris i C More. 20:30 i Cmore sport startar sändnigen där priserna ska delas ut.
Det är 16 huvudtränare och lagkaptener samt 32 utvalda journalister och experter som valt ut finalisterna.

Nu kan ni se hur TV4 och fotbollskanalen.se:s Olof Lundh, Andreas Sundberg och Patrick Ekwall har röstat.

Olof Lundh:

Årets mest värdefulla spelare

1. Markus Rosenberg

2. Lasse Vibe

3. Nabil Bahoui

4. Johan Larsson

5. Otto Martler

Kommentar: Det handlar om att nå framgångar och Rosenberg har inte bara tagit MFF till SM-guld utan även Champions League. Lasse Vibe var inte långt efter och vann skytteligan. Otto Martler har hjälpt FFF till bragden. 

Årets allsvenska målvakt

1. Robin Olsen

2. Oscar Jansson

3. Otto Martler

4. Kenneth Höie

5. Mattias Asper

Kommentar: MFF-målvakten har tagit mer än ett kliv under säsongen och därför är han årets målvakt. Kan tyckas att Martler borde ha varit högre med tanke på att han var 5:a på årets allsvenska spelare men Olsen och Jansson har varit starkare. 

Årets allsvenska försvarare

1. Filip Helander

2. Johan Larsson

3. Emil Bergström

4. Alexander Milosevic

5. Ludwig Augustinsson

Kommentar: Den spelskicklige mittbacken är en stor anledning till MFF-guldet. Att Johan Larsson inte spelar i landslaget överraskar för i Elfsborg gör han sitt och mer därtill. Gillar Emil Bergström som inte haft lätt omgivning i Dif. De andra två U21-männen är spelare för framtiden.

Årets allsvenska mittfältare

1. Nabil Bahoui

2. Emil Forsberg

3. Jakob Johansson

4. Simon Gustafsson

5. Celso Borges

Kommentar: Jämnt mellan Bahoui och Forsberg som bägge nått riktiga landslaget från allsvenskan vilket hör till ovanligheterna. Johansson är ständigt nyttig i Blåvitt. Att Celso Borges blev kvar hela säsongen är en mindre skräll.  

Årets allsvenska anfallare

1. Markus Rosenberg

2. Lasse Vibe

3. David Accam

4. Alhassan Kamara

5. Ricardo Santos

Kommentar: Går inte att runda toppduon, sedan fanns kvicke Accam som knappast blir kvar i Helsingborg som hjälpte klubben hänga kvar. Även svag för Alhassan Kamara och Ricardo Santos som stått för många mål i mindre klubbar. 

Årets allsvenska tränare

1. Åge Hareide

2. Jens Gustafsson

3. Henrik Larsson

4. Alexander Axén

5. Mikael Stahre

Kommentar: MFF-tränaren har brutit två barriärer: försvarat SM-guldet och tagit klubben till Champions League. Inget kan konkurrera med det, men de tre följande tränarna har alla överpresterat med klubbar med små resurser. Stahre tog trots allt Blåvitt till stora silvret, men det räckte bara till en femteplats här och dessutom sparken.   

Årets allsvenska nykomling

1. Ludwig Augustinsson

2. Alhaji Kamara

3. Gustav Engvall

4. Patric Carlgren

5. Johannes Vall

Kommentar: BP-produkten Augustinsson går vidare på karriären när han lämnar Göteborg för Köpenhamn. Efter att ha testat i Djurgården, Frej och Värnamo lossnade det i Norrköping för Kamara som hjälpte klubben att hänga kvar. Till slut fick Engvall möjligheten i Blåvitt och som han tog den. Carlgren har gjort en stark AIK-säsong efter att han tog platsen som förstakeeper. Johannes Vall har gjort mest inhopp men han har förändrat matchbilderna. 


Andreas Sundberg:

Allsvenskans Stora Pris

1. Markus Rosenberg, Malmö FF

2. Lasse Vibe, IFK Göteborg

3. David Accam, Helsingborg

4. Johan Larsson, Elfsborg 

5. Nabil Bahoui, AIK

Kommentar: Både Rosenberg och Vibe imponerade stort och gjorde 29 poäng. Här är anledningen till att Rosenberg får min röst: 15 mål och 14 assist gör honom till en komplett anfallare. När Molins gick sönder tog han över lagkaptensbindeln. Vann SM-guld. Gjorde mål i 14 matcher, assist i elva och poäng i 20. MFF spelade två matcher utan anfallaren och ytterligare två där han började på bänken - och laget vann ingen av dem. Vibe gjorde 23 mål och sex assist. Målskytt i 14 matcher (lika många som Rosenberg), assist i fem och poäng i 16. IFK Göteborg spelade fyra matcher utan Vibe - två segrar och två oavgjorda.

Målvakter

1. Robin Olsen, Malmö FF

2. Kevin Stuhr Ellegaard, Elfsborg

3. Kenneth Höie, Djurgården

4. Patrik Carlgren, AIK

5. Oscar Jansson, Örebro

Kommentar: Inför säsongen hade Olsen knappt någon erfarenhet av allsvenskan, men ändå tog han SM-guld och släppte bara in 28 mål på 29 matcher. Höll nollan elva gånger och hade en räddningsprocent på 77. Ellegaard gjorde också en bra säsong och släppte in 24 mål på 28 matcher, höll nollan tolv gånger med räddningsprocent på 76. Jämnt mellan Ellegaard och Höie som också imponerade.

Försvarare

1. Johan Larsson, Elfsborg

2. Filip Helander, Malmö FF

3. Erik Johansson, Malmö FF

4. Ludwig Augustinsson, IFK Göteborg

5. Anton Tinnerholm, Malmö FF

Kommentar: Inför säsongen tog Johan Larsson över kaptensbindeln och han har växt med uppgiften. En modern ytterback som har varit otroligt värdefull för Elfsborg. Vann både den interna skytteligan (åtta mål) och assistligan (sex stycken) vilket imponerar. Helander och Johansson har varit starka i MFF, Augustinsson är en spännande vänsterback som är mogen för sin ålder vilket har gett kontrakt i FCK och Tinnerholm var bra i både Åtvidaberg och MFF.

Mittfältare

1. Emil Forsberg, Malmö FF

2. Nabil Bahoui, AIK

3. Simon Gustafson, Häcken

4. Sam Larsson, IFK Göteborg

5. Celso Borges, AIK

Kommentar: Jämnt mellan Forsberg och Bahoui som båda har spelat sig in i landslagstruppen. Forsberg tog ett stort ansvar och levererade när Molins gick sönder och sett över hela säsongen har han hållit en lite jämnare nivå än Bahoui. Gustafsson och Larsson fick genombrott och imponerade stort. Borges vår var väldigt bra, men inte lika vass efter VM. Gjorde ändå fler poäng i år än förra säsongen.

Anfallare

1. Markus Rosenberg, Malmö FF

2. Lasse Vibe, IFK Göteborg

3. David Accam, Helsingborg

4. Isaac Kiese Thelin, Malmö FF

5. Alhassan Kamara, Örebro

Kommentar: Bara att kolla på kommentaren till Allsvenskans Stora Pris. Rosenberg är en komplett anfallare. Accam imponerade under hela året och Kiese Thelin var vass i MFF. Kamara gjorde 14 mål på 19 matcher (14 från start)

Tränare

1. Åge Hareide, Malmö FF

2. Henrik Larsson, Falkenberg

3. Jens Gustafsson, Halmstad

4. Alexander Axén, Örebro

5. Peter Swärdh, Åtvidaberg

Kommentar: Jämnt mellan Hareide och Larsson, men väljer MFF-tränaren eftersom han försvarade guldet vilket ingen klarat av sedan 2003 och att han tog in laget i Champions League. Dessutom har rotationssystemet fungerat väldigt bra. Larsson höll kvar Falkenberg vilket är värt all kredd. Gustafsson slutade tia med Halmstad och det är starkt. Axéns höst imponerade.

Årets nykomling

1. Ludwig Augustinsson, IFK Göteborg

2. Gustav Engvall, IFK Göteborg

3. Patrik Carlgren, AIK

4. Carlos Strandberg, Häcken

5. Alhaji Kamara, IFK Norrköping

Kommentar: Augustinsson ligger steget före de andra i den här kategorin. Var given som vänsterback i både klubblaget och U21-landslaget. Spelade väldigt klokt och samarbetet med Sam Larsson höll hög klass. Engvall hade kanske utmanat sin lagkamrat om han fått chansen tidigare av Stahre. Carlgren började bra i AIK, men inte lika bra på slutet. Släppte in 29 mål på 22 matcher. Strandberg gjorde elva poäng på 19 matcher (bara fyra från start) och Kamara 13 poäng på 26 matcher (18 från start) i bottenlaget IFK Norrköping.

 

Patrick Ekwall:

Allsvenskans mest värdefulla

1. Markus Rosenberg

2. Johan Larsson

3. Lasse Vibe

4. Robin Olsen

5. Mikael Boman

Kommentar: Sett över hela säsongen och sett till vad Malmö FF har gjort så har ingen annan spelare betytt så mycket för lagets framgångar som Markus Rosenberg. Som spelare, som lagkapten, som en stark symbol.

Årets Målvakt

1. Robin Olsen

2. Oscar Jansson

3. Kenneth Höie

4. Stojan Lukic

5. Patrik Carlgren

Kommentar: Olsen är inte komplett, men en fantastisk paradmålvakt som vuxit under året och varit en del av Malmö FF:s stabilitet bakåt.  Oscar Jansson hade skadeproblem men har hunnit visa att han är en framtidsman. Och Höies statistisk går inte att komma ifrån i medelmåttigt lag: 11 nollor och en räddningsprocent på 77.

Årets Försvarare

1. Johan Larsson

2. Erik Johansson

3. Filip Helander

4. Sebastian Holmén

5. Emil Krafth

Kommentar: Förvisso bra konkurrens, men det var svårt att hitta en mera given 1:a. Elfsborgs lagkapten har månne små brister bakåt men var en stor del (8+6) av lagets offensiv - som högerback. Det är svårt att INTE premiera de egenskaperna.

Årets Mittfältare

1. Emil Forsberg

2. Nabil Bahoui

3. Simon Gustafsson

4. Simon Lundevall

5. Magnus Eriksson

Kommentar: Forsbergs och Bahouis utveckling har ingen missat och de är givna på de två översta platserna. Jag väljer Forsberg först, han var något jämnare över hela säsongen. Simon Lundevall har haft ett hopplöst läge men visat att han är en allsvenskans allra bäst i sin position.

Årets Forward

1. Lasse Vibe

2. Markus Rosenberg

3. David Accam

4. Isaac Kiese-Thelin

5. Mikael Boman

Kommentar: Ja, hur skulle du välja här? En överlägsen skyttekung eller en imponerande poängmaskin? Jag gick på målskyttet, det som i slutändan kännetecknar en forward. Lasse Vibe betydde kanske inte licka mycket i stort för sitt lag som Rosenberg, men ingen i allsvenskan var i närheten av att göra lika många mål.

Årets Tränare

1. Åge Hareide

2. Jens Gustafsson

3. Mikael Stahre

4. Henrik Larsson

5. Alexander Axén

Kommentar: Det är altid omöjligt att mäta och värdesätta tränare, eftersom de tävlar i helt olika världar. Är prestationen att föra ett lag till Champions League större än att fixa nytt kontrakt för Halmstads BK och Falkenberg? Hade Henrik Larsson klarat det som Åge Hareide gjort och tvärtom?

Årets Nykomling

1. Alhaji Kamara

2. Patrik Carlgren

3. Gustav Engvall

4. Carlos Strandberg

5. Jesper Carlström

Kommentar: Lätt för många att glömma bort Kamara och Örebro i konkurrens med andra, mera mediafrekventa spelare, men jag tycker att han var självskriven här. Carlgren gjorde det bra i ett utsatt läge, Engvall hade frmaförallt en stark höst, Strandberg har ett extremt bra facit på endast fyra starter (15 inhopp) och Jesper Carlström borde vara ett givet framtidsnamn på vilket allsvenskt mittfält som helst.

 


Här är alla finalister i Allsvenskans Stora Pris:

Årets allsvenska målvakt: Robin Olsen Malmö FF, Kenneth Höie Djurgårdens IF, Kevin Stuhr-Ellegaard IF Elfsborg

Årets allsvenska försvarare: Erik Johansson Malmö FF, Johan Larsson IF Elfsborg, Filip Helander Malmö FF

Årets allsvenska mittfältare: Nabil Bahoui AIK, Emil Forsberg Malmö FF, Markus Halsti Malmö FF  

Årets allsvenska anfallare: David Accam Helsingborgs IF, Markus Rosenberg Malmö FF, Lasse Vibe IFK Göteborg 

Årets allsvenska tränare: Henrik Larsson Falkenbergs FF, Alexander Axén Örebro SK, Åge Hareide Malmö FF 

Hela Sveriges Fotbollsklubb – Stryktipsets pris till årets allsvenska nykomling: Ludwig Augustinsson IFK Göteborg, Gustav Engvall IFK Göteborg, Patrik Carlgren AIK

Allsvenskans Stora Pris – går till Allsvenskans mest värdefulla spelare: Markus Rosenberg Malmö FF, David Accam Helsingborgs IF, Lasse Vibe IFK Göteborg

Finalisterna är de tre spelare som har fått flest röster av juryn i respektive kategori. Vinnarna i kategorierna presenteras i sändningen på torsdag. i Cmore med start 20:30.

Publicerad 2014-11-06 kl 19:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons