Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Hårdare Sef-krav kan införas på akademierna: ”Måste arbeta med det här”

Foto: Bildbyrån.

STOCKHOLM. Svensk Elitfotboll föreslår hårdare krav på landets akademier.
Man vill att frågan om matchfixning ska finnas med i verksamheten.
- För att få full poäng så måste du arbeta med det här, säger Sef:s samordnare Anders Wikström till Fotbollskanalen.

Arbetet med att få bukt med problemen kring matchfixning inom svensk fotboll har gått från att knappt varit en fråga till att hamna bland fotbollens mest prioriterade ämnen. Efter att mötet mellan IFK Göteborg och AIK skjutits upp i maj har det framkommit fler exempel där omständigheterna varit misstänkta – och en rad matcher har utretts av förbundet.

Anders Wikström är Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels gemensamma resurs i arbetet mot matchfixning och under denna och förra säsongen har han varit ute och informerat spelare och ledare i bland annat föreningarna i allsvenskan och superettan.

Nu inleds arbetet med även möta spelarna i den yngre ålderskategorin och på tisdagen fanns Wikström på plats hos Brommapojkarnas akademilag för att föreläsa.

- Vi hör från vår dialog med Polisen att det här går ner i åldrarna och det gäller inte bara matchfixning, utan även att man försöker påverka spelare tidigt. Det verkar finns mutor och agenter som är nere i unga åldrar, säger han till Fotbollskanalen.

- Det finns mycket pengar i fotbollen i dag. Och lättast är tyvärr att påverka unga spelare.

Wikström var tidigare i somras på Gothia Cup där han pratade inför alla lag i elitklasserna för åldersspannet 15-17 år, vilket han menar är otroligt viktigt.

- Den ålderskategorin tycker jag är väldigt intressant. När man är ung och oförstörd, om man uttrycker sig så, så tror jag inte man kalkylerar med sådan här saker. Jag tror inte ens man funderar på det. Jag hade inte gjort det i den åldern.

Enligt Anders Wikström föreslår Sef nu att man inför hårdare krav i sin så kallade certifiering för klubbarnas akademier. Det skulle i så fall innebära att om man inte implementerar frågan om matchfixning i sitt arbete går det inte att få full poäng i den kategorin. Nio föreningar (Malmö FF, Brommapojkarna, Elfsborg, Helsingborg, IFK Göteborg, AIK, BK Häcken, Halmstad och Djurgården) fick i fjol det högsta betyget.

I certifieringen poängsätts klubbarna utifrån olika parametrar för att på så sätt ”kvalitetssäkra arbetet med spelarutvecklingen”.

Nu kan alltså kraven komma att utökas.

- För att få full poäng så måste du arbeta med det här på det sättet som vi nu kommer fram till, vilket förmodligen blir via akademicheferna som utbildar respektive åldersklass. Så vi tar också sådana, tuffare steg.

- I akademierna kommer det med största sannolikhet att bli så. Det är lyft och det är ingen som säger emot.

Han plockar fram BP som ett positivt exempel.

- De har gjort en skrivelse i sin värdegrund om hur man hanterar matchfixning. Det är något som jag jobbar på att alla klubbar ska använda sig av.

BP:s akademichef Roger Palmgren:

- Jag vet ju att jag träffar agenter som representerar unga spelare, vilket är väldigt förvånansvärt för mig. Därifrån till att de sedan lyssnar på mindre anständiga människor, det vet jag inte hur långt det steget är. Men det känns som atmosfären är mycket hetare i ungdomsfotbollen jämfört med när jag var här för 20 år sedan. Det är lika bra at stävja saker tidigt, innan det händer.

Publicerad 2017-09-13 kl 20:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons