Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Hårdare tag i viruskampen - men fotbollen ska få fortsätta

1v

Maximalt åtta personer på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.
Hur det påverkar elitidrottens verksamhet ska FHM återkomma till - men enligt kulturministern ska matcherna få fortsätta.
"Det omfattas inte av den nya lagen", skriver hon i en kommentar till Aftonbladet. 

Coronavirusets spridning i Sverige har eskalerat under de senaste veckorna. Och nu kommer för andra gången på kort tid fler förbud och hårdare restriktioner från regeringen. Nyligen infördes ett förbud mot att servera alkohol på restauranger och krogar efter klockan 22 - och på måndagen lät man meddela att taket för antalet personer på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks till åtta - från 50.

Dessutom var statsminister Stefan Löfven på presskonferensen tydlig med att individens frihet nu dras åt.

- Gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte middag, ha inte fester. Ställ in, sa Löfvén.

Just idrotten har sedan tidigare ett undantag på maximalt 300 personer - men då många regioner satt egna tak på 50 så har den lättnaden i princip varit verkningslös.

Ingen publik på läktarna det vill säga - men hur påverkar det idrottens verksamhet i stort? Kommer allsvenskan att kunna spelas klart då det nya förbudet träder i kraft nästa vecka? Då TT ställde frågan på måndagens presskonferens så lovade Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson att återkomma och bringa klarhet i frågan inom kort.

ANNONS

- Vi kommer få det här på remiss och ska styra med balansen vi ska hitta mellan träning, tävling och hur man ska bedöma. Det är också en fråga om hur Polismyndigheten bedömer det här med offentlig sammankomst. Vi har några dagar på oss och hoppas kunna skapa tydlighet i det, sa Carlson under presskonferensen.

Enligt kulturminister Amanda Lind (MP) så kommer dock idrotten att få fortsätta med sin verksamhet. Det säger hon i en kommentar till Aftonbladet, efter regeringens presskonferens (där Lind själv inte medverkade)

"Det omfattas inte av nya lagen eftersom det är en arbetsplats och inte en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.”, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

Då Fotbollskanalen talade med Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, innan Linds förtydligande till Aftonbladet sa han:

- Det vi vet sedan tidigare erfarenheter är att våra utövare och funktionärer inte har räknats in i underlaget för den allmänna sammankomsten. Blir det samma förhållningssätt så påverkar det i så fall inte att genomföra våra sista matcher i elitverksamheten. Men: det är viktigt att säga att Folkhälsomyndigheten nämnde att det skulle komma ett förtydligande och en remissomgång. Vi får helt enkelt avvakta de förtydgligande som kommer. Är det samma tolkning av regelverket som i dag så bör den säkra elitidrotten med de gedigna protokollen kunna slutföras. 

ANNONS

Är du orolig att det kan bli stökigt att få ihop de sista omgångarna?
- Vi lever i en situation där vi varje dag det här året fått vara beredda på att göra förändringar och justeringar. I det fallet: nej, det är ingen oro men det är viktigt att få besked så vi kan förhålla oss till det. Oron man har gäller naturligtvis utvecklingen och Sverige i Europa när det gäller pandemin. Det är det viktigaste. Men vi bedömer att den verksamhet vi har bedrivit har varit av godo för folkhälsan.

Björn Eriksson, ordförande i RF, menar också att idrotten i lagens mening kan fortsätta, men att dagens besked trots allt ställer en del etiska frågor på sin spets.

På frågan från TV4 Nyheterna om det är försvarbart att fortsätta verksamheten säger han:

- Det är precis den frågan man får ta sig en djup funderarare på – var de gränserna går. Man skulle gärna vilja höra vad olika specialidrottsförbund tyker. Och hur skiljer sig olika specialidrottsförbund åt i det här avseendet? Så jag tror att det är en av de frågor vi kommer lägga en del tonvikt vid, vid det remissvar vi väntas lämna in på torsdag.

Det återstår tre omgångar av herrallsvenskan 2020. Damallsvenskan slutfördes i helgen som var. Sedan tidigare har SvFF beslutat sig för hur man ska agera om en serie inte kan slutföras. 

ANNONS
Publicerad 2020-11-16 kl 16:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto