STOCKHOLM. Hammarby och Helsingborg kryssade under söndagen.
Nu sätter Helsingborg press på AIK, som man kliver förbi i den haltande tabellen.
- Hade vi gjort det lite bättre idag hade vi kunnat köra över Hammarby, säger Olof Mellberg till Dplay.

Se målen från i matchen från Sporten.

Nio spelare, varav tre målvakter, borta. Det gjorde att Helsingborg bland annat fick starta med 18-årige Ian Pettersson i mål borta mot Hammarby. Men trots alla avbräck lyckades bottenlaget knipa en poäng på Tele2 Arena.

I den tolfte minuten tog Hammarby ledningen. Muamer Tankovic drog till med ett skott från en position i utkanten av straffområdet, och fick se bollen gå i ribban, stolpen, mållinjen och stolpen innan Imad Khalili nickade in 1-0 i öppet mål.

Hammarby hade mycket boll i den första halvleken och skapade en del chanser. Men även gästerna Helsingborg stack upp i några anfall och bland annat missade kaptenen för dagen, Rasmus Jönsson, ett bra läge i den 27:e minuten när han sköt högt över och även forwarden Anthony van den Hurk brände ett nickläge en stund senare.

Det stod 1-0 i paus, men direkt i början av den andra halvleken kvitterade Helsingborg. Nämnde van den Hurk vann en duell på kanten i en omställning som skapade hål i hemmalaget och därefter spelade han in till en ren Max Svensson, som från nära håll rullade in 1-1.

Men gästernas glädje över målet varade inte länge. Hammarby tog ledningen på nytt i den 55:e minuten. Darijan Bojanic hittade in med ett instick till Alexander Kacaniklic, som med ett inspel in framför mål serverade Aron Johannsson. Forwarden tryckte sedan in 2-1 från nära håll.

Dessvärre för Bajen klev Muamer Tankovic av planen efter en dryg timmes speltid. Han satte sig ner i gräset, tog sig mot baksida lår och aviserade att han ville byta. Då valde tränaren Stefan Billborn att ge nigerianske nyförvärvet Akinkunmi Amoo första framträdandet i Hammarby-tröjan. 18-åringen har suttit på bänken under fyra matcher hittills, men nu har han alltså fått göra debut.

I den 70:e minuten träffade hemmalagets inhoppare Kalle Björklund ribban med ett långskott. Då var det nära 3-1, men bara minuter senare gjorde Helsingborg 2-2 istället. Rasmus Jönsson levererade en djupledsboll som skar igenom Hammarbys lag och gick fram till Max Svensson, som petade bollen i sidan till en fri Alex Timossi Andersson. Den inhoppande forwarden kom helt fri mot Davor Blazevic och dunkade in kvitteringen i ena hörnet.

Matchen slutade 2-2 och därmed tar Helsingborg klivet upp på säker mark, i en haltande tabell. Laget har två matcher mer spelade än AIK, som nu innehar kvalplatsen. Hammarby har fyra poäng upp till andra- och tredjeplatsen. Laget har dock spelat två matcher mer än Häcken och en match mer än Elfsborg.

- Sammanfattningsvis, känns det som att hade vi gjort det lite bättre idag hade vi kunnat köra över Hammarby. Vi hade många goda möjligheter och jag tycker att vi slarvade i det enkla, både i försvarsspelet och i anfallsspelet. Så det kändes som att detta var ett bra läge att ta tre pinnar, säger Helsingborgs-tränaren Olof Mellberg till Dplay efter matchen.

Hammarbys tränare Stefan Billborn var betydligt mer besviken efter matchen.

- Jag tror det finns en enorm besvikelse. Det är för enkelt. Det får inte vara såhär. Det är bedrövligt, säger Hammarbys Stefan Billborn till D Play.

Hammarbys lag: Davor Blazevic - Simon Sandberg (Kalle Björklund 57), Richard Magyar, David Fällman, Tim Söderström - Serge-Junior Martinsson Ngouali, Darijan Bojanic - Alexander Kacaniklic (Vladimir Rodic 57), Aron Johannsson, Muamer Tankovic (Akinkunmi Amoo 64) - Imad Khalili (Jeppe Andersen 72)

Helsingborgs lag: Ian Pettersson - Joseph Ceesay, Mix Diskerud, Kebba Ceesay, Erik Figueroa, Adam Eriksson - Armin Gigovic (Andreas Landgren 65), Jakob Voelkerling Persson (Alex Timossi Andersson 65) - Rasmus Jönsson - Anthony van den Hurk, Max Svensson (Noel Mbo 87)