POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN/HELSINGBORG

Gashi om hösten: "Schemat var som i Premier League"

Ardian Gashi har ytterligare en framgångsrik säsong bakom sig, dock en titelfri sådan. Men nu ser norrmannen framåt.
– Jag har inte träffat Roar på allvar än, men jag vet ju att han är från trakten och att han är omtyckt häromkring.

Adrian Gashi har ett välfyllt prisskåp – två Tippeligatitlar med Vålerenga and Brann, och efter flytten till Sverige har han fyllt på med fem titlar från november 2010 till mars 2012 (två segrar i svenska cupen, två i supercupen och en i allsvenskan).

2012 blev ett magert år i sammanhanget (supercupen får väl räknas som den "lättaste" titeln). Men bara sjua i allsvenskan – samtidigt så fick han spela matcher av en helt annan dignitet än tidigare med HIF.

Hur skulle du ranka 2012 jämfört med tidigare år i karriären?
– Svårt att svara på efter allt som hände, säger Gashi till FotbollDirekt.se, och funderar en stund.

– Hur många matcher spelade vi den här säsongen? Jag tror det är mer än 50 om man räknar in vänskapsmatcherna (44 tävlingsmatcher i år, reds.anm). Det är ju som Premier League (skratt).

– Om man tar med det i beräkningen så tycker jag vi gjorde en hyfsad säsong ändå. En del toppar och dalar, vi bytte tränare och vi bytte spelare inför och mitt under säsongen. Med allt det som hände så vore det konstigt om vi inte svängde lite i prestation. Vårt stora problem i allsvenskan var att vi tappade på tok för många poäng med så många oavgjorda. Vi spelade bra, hade ledningen men kunde inte stänga igen och släppte in mål i slutet.

Det låter som du talar om Europa League nu också...
– Verkligen, det var ju vårt problem i Europa också. Vi spelade väldigt bra i vissa matcher men släppte in några billiga mål i slutsekunderna. Twente hemma, Hannover i bägge matcherna, mot Celtic... vi var bra i de matcherna men lyckades bara inte vinna.

Om du skulle beskriva HIF 2012 med en mening?
– Ha, en mening? Jo men kanske så här: "Vi spelade mycket bättre än resultaten visade". Den är klockren!

Vad sätter Ardian Gashi för betyg på Ardian Gashi i år?
– En till tuff fråga? Tja, jag hade väl mina toppar och dalar precis som resten av laget, men totalt var det väl en okej säsong. Det kunde ha varit bättre, speciellt i allsvenskan, men som jag var inne på tidigare med allt som hände så var det ändå godkänt.

Hur ser du på Celtic-matcherna i efterhand? Ni hade flera jättelägen i första matchen, ni borde ha vunnit?
– Jag får väl erkänna att jag jublade när de slog Barcelona och när de tog sig till Champions League-slutspel. Vi spelade ut dem på Olympia, vi spelade jämnt med dem på Celtic Park. Jag tycker att det säger en del om klassen på oss också.

– Visst, vi hade några riktigt bra lägen på Olympia, men sån är fotbollen. Gruppspelet i Europa League var ju vårt mål och det var nyttigt för oss att vi hamnade där.

Vad har ni lärt er av Europa League?
– Mycket, det kommer bli nyttigt för oss i framtiden. Vi spelade bra och underhållande fotboll mot några riktigt bra lag, det var matcher med hög intensitet. Vi visade att svenska klubbar kan spela okej ute i Europa.

– Sedan hade vi en del problem också och det finns mycket vi kan ta med oss och förbättra. Men mest av allt tror jag att man får självförtroende och det tar man med sig in i nästa säsong.

Men det hjälpte er inte i allsvenskan i år, ni verkade trötta?
– Att vi var trötta var väl en anledning, men jag skulle vilja lägga till att motståndarna var så sjukt taggade mot oss. Det är ju så, de vill slå ett lag som är bra ute i Europa och vi var ju också regerande mästare. Då vill alla slå dig och de ger 200 procent för att göra det. Och det funkar på samma sätt åt andra hållet, när vi hade mött ett spanskt eller ett tyskt lag och sedan skulle gå in mot ett bottenlag i allsvenskan, det blev tufft.

Hur tuff kan nästa säsong bli? Djurdjic har lämnat, fler kan lämna... ni har en ny tränare, vad tror du om honom och om nästa år?
– Jag har inte träffat Roar på allvar än, men jag vet ju att han är från trakten och att han är omtyckt häromkring. Och sådant kan göra mycket för stämningen, så det blir säkert bra.

– Vad gäller nästa säsong och våra mål så tror jag att oavsett vilka som kommer och vilka som stannar så måste Helsingborg ha som mål att slåss om titlar och medaljer. Nu har vi tid att återhämta oss, bygga ett – delvis – nytt lag och förbereda oss för nästa säsong. Jag tror att det blir lika intensivt och tajt som det var i år, det finns så många bra lag.

Publicerad 2012-12-30 kl 12:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå