POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN/HELSINGBORG

Hansson om Isaksson: "Hoppas att jag har kommit närmare"

Pär Hansson i landslaget

Helsingborgs Pär Hansson är allsvenskans bäste målvakt, om spelarna får välja. Här berättar han allt - om varför han skrev på nytt kontrakt med HIF och det här med att konkurrera ut Andreas Isaksson.

– Jag hoppas att jag har tagit mig ett steg närmare, säger Hansson till FotbollDirekt.se.

Enligt FotbollDirekts enkät med de allsvenska spelarna så är Pär Hansson seriens bäste målvakt.

– Känns jätteskoj såklart. En av de bästa betygen man kan få är av kollegorna, säger Hansson till FotbollDirekt.se.

– Det är de man möter under året som röstar fram en och det känns extra speciellt. Det är roligt när journalister och sådant tycker att man är bra också men…

…vi har inte lika bra koll som spelarna?

– Det var du som sa det, säger Hansson och skrattar.

Blir du överraskad över utnämningen?

– Det är alltid lika förvånande när folk tycker bra om en, men det är alltid kul att uppmärksammas och det har gått bra i år.

Hur bra har året varit, jämfört med fjolåret?

– Det har varit helt okej tycker jag, men vi borde ha varit ännu bättre i allsvenskan. Laget är alltid viktigast och jag är inte nöjd förrän laget är högst upp.

– Förra säsongen var förstås ännu bättre och den rankar jag högre. Jag har haft lite mer att göra i år men att toppa 2011 vet jag inte om jag någonsin kommer att göra, sett till hur mycket vi vann.

Är du en bättre målvakt i år än under guldåret?

– Förhoppningsvis så är jag det. Man borde bli bättre år för år till det vänder en dag. Erfarenhet är väldigt, väldigt viktigt.

Generellt sett så är det svårt för svenska målvakter att bli utlandsproffs. De hetaste kandidaterna till att bli Andreas Isakssons arvtagare i landslaget – Hansson och MFF:s Johan Dahlin – har båda nyligen kritat på nya kontrakt med sina klubbar. Båda är nu 26 år gamla.

– Det är väldigt tufft, man köper inte ofta målvakter för dyra pengar, av någon anledning har det alltid varit så, säger Hansson.

– Samtidigt så är det ju bara en position i ett lag att slåss om, och jag är inte gärna andra- eller tredjemålvakt.

Men målet är fortfarande att bli proffs, trots förlängt kontrakt.

– Ja, absolut är det så. En stor anledning till att jag förlängde, förutom att jag verkligen tror på det vi har på gång och att jag trivs väldigt bra, är att det här kontraktet inte skulle stänga någon dörr till utlandet, det har Jeppe (Jesper Jansson) sagt.

Hur lyder dina målsättningar inom den närmsta tiden?

– Målet är självklart att komma ut i Europa, jag tycker att jag är tillräckligt bra för det. Om det blir till sommaren eller nästa säsong vet jag inte, men målet är att komma ut.

Landslagsspel?

– Jag hoppas att jag har tagit mig ett steg närmare, men Isaksson är fortfarande jättebra. Vill han hålla på i 6-7 år till så går det ju, och det är en jättetuff konkurrenssituation. Men jag är 26 år och det är ju alltid några år yngre för en målvakt än för en utespelare.

Hänger landslagsspel ihop med att vara utlandsproffs, tror du?

– Jag tror att det är betydligt enklare att komma med och spela i landslaget om man är ute i Europa, det har man sett ganska många fall på spelare som blir proffs och blir uttagna.

– Det viktigaste tror jag ändå är att man får spela hela tiden. Det är bättre att spela regelbundet i en lite sämre liga än att spela sporadiskt i en toppliga.

Hansson säger att det också var en väldigt avgörande faktor när han skrev på nytt kontrakt med HIF.

– Det är viktigt att spela och inte fastna på bänken i något större lag. Jag hade kanse inte brytt mig lika mycket om jag vore 33, då kanske jag mer hade tagit första bästa klubb för att bli proffs. Men i min ålder är det viktigt att spela och jag kommer fundera både en och två gånger innan jag väljer vilket mitt nästa steg blir. Det kanske låter naivt eller girigt eller så men, jag har resonerat lite så att om en klubb verkligen vill ha mig och satsa på mig så kommer de också betala vad HIF anser att jag är värd.

– Den dagen jag förhoppningsvis blir proffs vill jag kunna ge tillbaka så mycket som möjligt till Helsingborg också. Jag skulle aldrig vilja gå som Bosman.

Vilken är drömligan?

– Drömligan kanske är Spanien, jag gillar fotbollen där nere och målvaktstypen där det är mycket spel med fötterna. De har kvickare målvakter där och det passar mig bra.

Även förebilderna, som Hansson studerar noga, är från Spanien.

– Jag har alltid gillat Pepe Reina i Liverpool. Jag har inte sett så mycket av dem i år men honom gillar jag väldigt mycket, och Liverpool är favoritlaget så…

– Victor Valdes i Barcelona är också väldigt duktig. Han är mycket med i spelet och offensiven, trots att han är målvakt.

FD:s spelarenkät – resultat

Årets målvakt
Pär Hansson, Helsingborgs IF 28
Ivan Turina, AIK 11
Johan Dahlin, Malmö FF 10
Christopher Källqvist, BK Häcken 6
Kenneth Höie, IF Elfsborg/Djurgårdens IF 3
Mattias Hugosson, Gefle IF 2
Kevin Stuhr Ellegard, IF Elfsborg 2
David Mitoy Nilsson, IFK Norrköping 1
Etrit Berisha, Kalmar FF 1

Publicerad 2012-12-07 kl 10:26
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå