POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
HELSINGBORG

HIF inför nolltolernas på Olympia: "Alternativet är att inte spela fotboll"

Nu inför Helsingborg nolltolerans på Olympia.
Publiken måste skriva på ett dokument mot våld, hat och pyroteknik för att få äntra arenan.
– Det är ingen i Helsingborg som inte tar detta på allvar, alternativet är att inte spela fotboll på Olympia, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg till fotbollskanalen.se.

Svensk fotboll är skakad i grunden efter söndagens tragiska dödsfall inför matchen mellan Helsingborg och Djurgården på Olympia.

Nu agerar Helsingborg mot våldet och hatet och man gör det med full kraft.

Klubben har presenterat ett manifest med 11 punkter som publiken måste följa. Innan man beträder arenan måste man skriva på ett dokument som styrker att man ska följa reglerna – annars beviljas man inte inträde.

Och efterlevs inte reglerna kan man förpassas från arenan, stängas av och få tillträdesförbud.
.
– Det är allvar nu, fullständigt allvar. Det här är inträdesbiljetten för att komma in på Olympia och en förutsättning för att vi ska spela fotboll i Helsingborg, säger Myllenberg till fotbollskanalen.se.

Bland annat är tre av manifestets punkter:

1. ”Vi tar avstånd från rasism, våld, droger och diskriminering och alla former av kränkande behandling

2. ”
Vi har ett språkbruk som vi vill att våra barn och unga ska använda – vi använder inte hatiska ramsor och slogans”

3. ”Vi accepterar inte pyroteknik, inkastade föremål och andra spelförstörande inslag
.”

Kan det bli ett problem att upprätthålla reglerna?

Det som är intressant är att våra grupperingar har gått ut samtidigt och sagt att de avstår från pyroteknik och ”hata-ramsor”. De känner att de har varit en del i att ladda upp den här mindre goda stämning som har funnits på fotbollsmatcher under en längre tid. Och de väljer att avstå från det medvetet och självmant.

Fotbollskanalen.se pratade under onsdagen med AIK:s ordförande Johan Segui och han välkomnade också en allmänt bättre ton på arenorna.

– Vi, AIK som klubb, måste börja med oss själva och sen kan vi ta det därifrån. Det skulle vara härligt om vi kunde ta tag i flaggan och ta täten, sa Segui igår.

Istället blev det alltså Helsingborg som var först med att lansera en konkret handlingsplan mot våldet och hatet.

Tror du fler svenska klubbar kommer ta efter?

– Dokumentet har gått ut till alla klubbar. Vi ser det som ett sätt att berätta vad vi gör och sen får varje klubb ta ställning. Vi har tagit ställning och det här kommer gälla för våra matcher, så är det, säger Mylleberg och fortsätter:

– Det är ingen i Helsingborg som inte tar detta på allvar. Jag kan bara prata från vår stad som varit belägrad i två dygn och vi har upplevt en krigszon som jag tror är jämförbar med vilket inbördeskrig som helst, säger han till fotbollskanalen.se.

Rent praktiskt kommer man kunna ladda ner dokumentet och ta med sig till arenan för att möjliggöra en smidigare ”entré-lösning”.

 

 

Läs Helsingborgs manifest här (från Helsingborgs hemsida):

"HIF:s styrelse, supporterföreningar, spelare, ledare och sponsorer skriver ett öppet brev med elva punkter som ska gynna en positiv supporterkultur.

Vi har bestämt oss. Det räcker nu! Den senaste tidens händelser i Helsingborg och på andra platser i Sverige har visat att gårdagens lösningar för att komma tillrätta med våld och en allt hårdare attityd runt och på fotbollsarenorna inte räcker till.

Vi har rannsakat oss själva, våra initiativ och kan helt enkelt konstatera att vi måste göra mer. Våra spelare, ledare, medlemmar och supportrar – alla som älskar fotboll - står enade i att det nu ska bli en ändring.

Vi vet också att alla inte kommer att gilla vår nya inriktning men vi är övertygade att kärnan i vår klubb kommer hjälpa oss i vårt arbete med att få tillbaka kärleken till sporten och ett trivsammare klimat före, under och efter våra hemmamatcher.

Styrelse, ledning, personal, tränare, spelare, ideella krafter och sponsorer vill att det är Elva Målgivande Passningar som gäller före, under och efter match. Vi vill se en omedelbar varaktig förändring. Vi kommer att arbeta mer aktivt med arrangörsavstängningar för de som inte klarar av att följa detta.

Nästa steg är ytterligare drastiska åtgärder som att exempelvis inte välkomna bortapublik, ta bort ståplats. Hjälp oss att undvika det! Vi hoppas och tror att alla supportrar kommer hjälpa oss att skapa en positiv och glädjefull stämning för att stötta fortsatta framgångar – på och utanför plan.

1. Vi hejar på vårt lag – och avstår från att nedvärdera domarna, motståndarna och deras supportrar

2. Vi stöttar våra spelare i med- och motgång

3. Vi respekterar och följer klubbfunktionärernas, ordningspersonalens och polisens uppmaningar

4. Vi har ett språkbruk som vi vill att våra barn och unga ska använda – vi använder inte hatiska ramsor och slogans

5. Vi accepterar inte pyroteknik, inkastade föremål och andra spelförstörande inslag

6. Vi vill se varandra och är aldrig maskerade

7. Vi tar avstånd från rasism, våld, droger och diskriminering och alla former av kränkande behandling

8. Vi respekterar vår klubb och vårt klubbmärke samt visar förståelse för att våra samarbetspartners är en viktig del av verksamheten

9. Vi är goda ambassadörer och förebilder för vår klubb och vår stad

10. Vi bidrar till att skapa en trevlig stämning för alla på vår arena

11. Vi tar aktivt avstånd mot alla som bryter mot ovanstående. Vi som publik gör det genom att visa vårt missnöje med ett tydligt ställningstagande; Det räcker nu!

HIF:s styrelse, supporterföreningar, spelare, ledare och sponsorer"

Publicerad 2014-04-03 kl 13:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå