Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN/HELSINGBORG

LUNDHS PODCAST: "Slopa 51 procentsregeln"

Jesper Jansson berättar i podcasten Lundh om hur han gärna skulle se en förändring av 51-procentsregeln.

- Vi måste öka intäkterna, säger den före detta sportchefen i HIF.

I podcasten "Lundh" pratar Jesper Jansson som nyligen lämnade Helsingborg efter sju år som sportchef i klubben om hur han önskar att svensk ligafotboll ska kunna konkurrera med dansk och norsk i första hand, och även i förlängningen med ligor som Österrike, Schweiz och Belgien.

Och Jansson har ett förslag, som är kontroversiellt i många fotbollskretsar. Han vill slopa 51-procentsregeln.

- Jag tror att vi måste bolagisera. Det finns en korrelation mellan intäkter och prestationer på planen, det är rätt så solklart.

Fast bolagisering innebär inte säkert mer intäkter.

- Nej, men det är en möjlighet till ökade intäkter.

Det är ganska få som vågar säga detta, det kan vara hårt tryck från fansen i den här frågan.

- Absolut, vi är ju medlemsstyrda.

Är inte det bra då?

- Jo men då får vi väl se till att skaffa fler medlemmar och försöka få in mer kapital den vägen så att vi kan slåss mot andra länder, säger Jansson och ser fler ligor som han tycker att allsvenskan borde kunna stå sig mot.

- Nu är Norge i en svecka, men Danmark har ju nästan hälften av befolkningen som Sverige så dem borde vi kunna konurrera med. Det är frustrerande att se svenska spelare gå till Danmark. Sen borde vi kunna konkurrera med Schweiz och Österrike, och till och med Belgien i ett längre perspektiv. Men vi måste ha in mer kaptial, så är det.

Jesper Jansson skulle dessutom vilja göra ytterligare förändringar i hur den svenska klubbfotbollen är upplagd, apropå den nyväckta diskussionen om att ändra antalet lag i allsvenskan.

- Jag tycker att vi borde ha tolv lag. Jag tycker att vi egentligen inte har kapacitet för 16 lag i högsta serien. Tolv lag är det vi kar kapacitet för.

Hur ser du på Sef?

- Allsvenskan borde bryta sig loss. Nu har vi 32 klubbar där alla ska komma överens med varsin röst. Det är inte rimligt att MFF och AIK ska ha samma röster som exempelvis Ängeholm om jag tar dem som exempel då jag är kompis med dem. De har helt olika förutsättningar och helt olika agendor.

Publicerad 2015-02-02 kl 06:15

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER