Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/HELSINGBORG

LUNDHS PODCAST: "Vi gick långt i mästerskapen"

Han har blivit hyllad av Lars Lagerbäck som Sveriges nästa förbundskapten. I podden "Lundh" pratar Henrik Larsson gott om de spelsätt som landslaget spelade under Lagerbäcks tid.

– Vi gick långt i mästerskapen. Det är hur grymt som helst att se den succé Lagerbäck gjort på Island.

Henrik Larsson är gäst i veckans avsnitt av podcasten "Lundh". Där pratar han bland annat om Lasse Lagerbäck som han hade som förbundskapten i landslaget. De båda delar en snarlik spelfilosofi, och Henrik Larsson säger att han inte håller med om kritiken att landslaget inte spelade attraktiv fotboll och att man mest kryssade sig igenom mästerskap.
– Kan man inte spela fotboll med det sättet vi spelade med Lagerbäck? Jag tyckte inte vi spelade så dålig fotboll.
– Den enda gången vi inte klarade oss förbi gruppen var 2008. Det finns olika sätt att nå framgång. Sedan får man titta på vad man har för spelarmaterial.

Men ser du någon fara för svensk fotboll att man blivit sämre på att försvara.? Unga spelare i Sverige har idag bättre teknik än vad många i din generation hade, men man är sämre på de klassiska svenska grenarna som att försvara sig?

– Då ställer jag en motfråga, vad är det viktigaste för en försvarare? Det viktigaste är att han kan försvara, det är därför du tar ut honom på den positionen. Sen givetvis ska han kunna göra någonting med bollen också. Men kan han inte försvara, men är bra på att passa så ska man föra spelet i alla matcher och du får inte bli utsatt för så många anfall emot dig. Och du vet lika väl som jag att motståndarna får alltid en eller två chanser i de flesta matcher.
– Vi kan ta ett bra exempel i Joakim Björklund som var grym på att försvara. Det gäller också att få en försvarare att inse vad han är bra på. Bröt Jocke bollen så spelade han den till ytterback eller Patrik Andersson så fick dem sköta resten. Han visste vad han är bra på.
Henrik Larsson uttrycker sin glädje för Lars Lagerbäcks succé uppe på Island
– Det är hur grymt som helst att Lagerbäck fått den succen han fått på Island. Det visar att allting är möjligt i fotboll.

Publicerad 2014-11-15 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons