POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
HELSINGBORG

Röster höjs för alkoholstopp i Helsingborg

Foto: Scanpix

"Manlig hatkultur och alkohol".

Det är en kombination flera röster inom Helsingborgspolitiken vill sätta stopp för.

– Vi måste kräva mer av de manliga supportrarna, säger Peter Ahlbom, vänsterpartistisk kommunpolitiker, till HD.

Henrik Larsson var en av de första att peka på alkoholkulturen inom fotbollen efter förra helgens tragiska dödsfall i Helsingborg. Justitieministern Beatrice Ask (M) var också ute och ropade på att ett lägre alkoholbruk under matchdagar är en viktig faktor i att få bukt med det fotbollsrelaterade våldet.

Nu får hon stöd - från andra kanten av det politiska spektrumet.

– Det är män som utövar det här våldet. I grupp. Och ofta i kombination med för mycket alkohol. Manlig hatkultur och alkohol har aldrig gått ihop, säger kommunalpolitikern Peter Ahlbom, vänsterpartist i Helsingborg, till HD.

Hans förslag är att antingen ha tidigare avsparkstider på både helger och veckodagar - eller att helt enkelt torrlägga Helsingborg vid matcher på Olympia ("Att krogarna inte får servera alkohol under de timmarna"). Men att det är blotta halvtimmen till Helsingör, då?

– Jag är medveten om det. Vi måste också kräva mer av de manliga supportrarna. Att vi tar ett kollektivt ansvar och hjälper varandra att inte hamna i hatkultur och att inte dricka sig berusad.

Ett eventuellt alkoholförbud skulle ligga på socialnämndens bord, men där ser nämndes vice ordförande Maria Ward (S) inte att en eventuell torrläggning av hela Helsingborg som rimlig. Ward pratar istället om att stänga kranarna på arenan.

– Vill jag gå ut en söndag och äta en måltid och inte få ett glas öl eller vin bara för att det är fotbollsmatch... Nej, vi ska inte straffa alla helsingborgare som inte är ute efter att slå folk på käften. Det är fullständigt oacceptabelt det som hände, men där måste man hitta andra ingångar, säger hon till HD.

Just nu jobbar fotbollsförbundet med att få ner alkoholkonsumtionen i samband med matcher, samtidigt som ett ölmärke agerar huvudsponsor.

Publicerad 2014-04-04 kl 09:04
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå