POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
HELSINGBORG

Skarp kritik mot publikkontraktet - nu läggs HIF:s supporterförening på is

Foto: SCANPIX

Helsingborg vill ta krafttag mot läktarvåldet genom att instifta ett kontrakt med publiken om gott uppförande. Men många är kritiska mot initiativet och som en följd väljer supporterföreningen Kärnan att lägga sin verksamhet på is.

I kölvattnet av den tragiska dödsmisshandeln inför matchen mot Djurgården har HIF valt en konfrontativ väg för att få bukt med huliganismen kring föreningen. När nästa allsvenska omgång spelas på Olympia får man bara komma in på arenan om man undertecknat det elvapunktsprogram som klubben lanserade i förra veckan. Där står bland annat att "hatiska ramsor" är förbjudna och att den fredliga delen av åskådarmassan har ett ansvar att ta avstånd ifrån och markera mot otillåtet uppträdande på läktaren. Dit räknas utöver våld bland annat användande av pyroteknik.

Klubbdirektören Paul Myllenberg förklarar innehållet för tidningen Helsingborgs Dagblad.

– Om jag säger något dumt hoppas jag att de vid sidan om mig säger "Paul, nu räcker det." Om inte majoriteten av de goda åskådarna vill hjälpa oss med den här biten då har vi ett stort problem. Vår organisation är på 120 personer – har vi 15 000 på en match behöver vi hjälp av allmänheten.

Han tycker inte heller att klubbledningen kört över sina medlemmar genom att införa långtgående ordningsregler utan att ha ett årsmötesbeslut i ryggen. Myllenberg pekar på att medlemmarna redan röstat fram en styrelse som i sin tur tagit fram en tjänsteorganisation. Därmed har han själv och övriga klubbledningen fått mandat att fatta löpande beslut kring den dagliga verksamheten.

– Så detta är en fråga som medlemmarna delegerat till föreningen att sköta. Ska vi diskutera när vi förlänger med Emil Krafth också, frågar han sig retoriskt.

Men arbetet med åtgärdsprogrammet har redan fått oanade konsekvenser. Supporterföreningen Kärnan känner sig orättvist utpekad och dess ordförande Martin Nilsson anser att för stort ansvar lagts på vanliga åskådare. Enligt honom finns flera saker bland de elva punkterna som inte går att genomdriva i praktiken. Han nämner delen om "otillåtet verbalt språkbruk" som exempel.

– Det är så godtyckligt och luddigt. Vem har tolkningsrätten? Det kan vi inte stå bakom, säger Nilsson till HD.

Han betonar att varken han eller övriga Kärnan har några invändningar mot ett regelverk i sig, men i så fall måste det finnas utbildad personal, exempelvis ordningsvakter och publikvärdar, som kan ta hand om personer som missköter sig. Att vanliga medmänniskor ska behöva utsätta sig för risk genom att gå i klinch våldsverkare gillar han inte.

– Vi upplever att man lägger på oss att lösa ett problem som funnits i så många år som det här. Att media, polisen, allmänheten och HIF förväntar sig allt detta av oss känns fruktansvärt orimligt.

På sin hemsida meddelar Kärnan att man tills vidare lägger större delen av sin verksamhet på is, eftersom man inte kan svara upp mot de förväntningar som finns från omvärlden.

"Vi får påtryckningar från många håll om att driva frågor vi inte har mandat att driva och att vi ska ta krafttag mot saker vi inte har resurser till", skriver Kärnan.

Publicerad 2014-04-10 kl 08:41
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå