Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Helsingborgs besked: "Redo att betala hela lånet till kommunen"

Ett nödlån från kommunen räddade klubbens existens. Nio år senare betalar Helsingborg tillbaka.
- Vi är redo att lösa hela beloppet, säger ordförande Claes Ohlsson till fotbolllskanalen.se.

I början av 00-talet kom verkligheten ikapp HIF. Fartblindheten efter Champions League-satsningen var påtaglig och under lång tid stegrades lönekostnaderna parallellt med att föreningens skuldberg bara växte. Sommaren 2003 tog det stopp. Då klarade man inte att betala sina kortfristiga skulder, som en följd tvingades spelartruppen till lönesänkningar och konkursen hotade.

Det stora räddningspaketet kom från Helsingborgs skattebetalare. Genom ett nödlån klev kommunen in och stöttade upp ekonomiskt, vilket bidrog till att få driften på fötter igen. I efterhand har överenskommelsen kritiserats – inte minst för att en fast avbetalningsplan saknades. Avtalet formulerades så att HIF som klubb fick avgöra när det fanns tillräckligt utrymme att inleda amorteringarna.

ANNONS

Och nu är den stunden kommen. Efter flera tunga spelarförsäljningar förra säsongen finns ett stort eget kapital att tillgå, och nu ska HIF reglera de cirka 15 miljoner kronor som kvarstår av skulden.

På årsmötet 6 mars planerar styrelsen att presentera ett förslag för styrelsen där hela kapitaltillskottet erläggs under återstoden av 2012.

- Det är vår ambition, säger ordföranden Claes Ohlsson till fotbollskanalen.se, men betonar samtidigt att medlemmarna måste rösta ja om strategin ska bli verklighet.

Vill ni dela upp betalningen eller lösa allt på ett bräde?
- Vi har inte tagit ställning till den exakta formen ännu, men målsättningen är att hela beloppet betalas före årsskiftet.

Enligt Claes Ohlsson finns utrymme för avsättningarna i den befintliga budgeten, vilket innebär att den dagliga verksamheten inte påverkas överhuvudtaget.

ANNONS

- Vi ser det som jätteviktigt att Helsingborgs skattebetalare och invånare får tillbaka resurserna de bidrog med när föreningen som mest behövde stöd och hjälp. Nu har vi en möjlighet att betala tillbaka åtagandet – och då vill vi göra det, säger Ohlsson.

Samtidigt för HIF en ny dialog om kommunalt stöd, som den här gången skulle bestå i att rysta upp arenan Olympia så att den möter Uefas skarpare krav från 2014. Enligt Claes Ohlsson har den frågan ingen direkt koppling till den tidigare skulden - men från klubbens sida vill man "starta från noll" innan man begär mer pengar.

- Vi har en utgångsopunkt att det är en anständighetsfråga att man "rensar bordet" innan man går vidare med andra samverkningsavtal och samarbeten, säger han.

Hur mycket kostar upprustningen av Olympia?

- Det är för tidigt att kommentera i dagsläget.

ANNONS
Publicerad 2012-02-04 kl 17:49
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto