Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Helsingborgs succétränare: "Jag bjuder inte på mig själv"

Foto: AP

Roar Hansen, HIF

Fint passningsspel hellre än serieledning. Just nu är medlet viktigare än målet för Helsingborgs tränare Roar Hansen.

Öppen, glad och personlig - med ansvar för vårens bästa lag i allsvenskan. Klart man går hem i medierna då.
-Jag bjuder inte på mig själv. Jag är bara mig själv.
Möt Roar Hansen. Yrke succétränare.

Just nu i alla fall. En olyckskorp skulle kanske säga att egenskaperna som hyllas i dag kan användas mot Hansen om Helsingborg får det motigt i morgon.
-Om det slår tillbaka bara för att jag har varit öppen innan, då tycker jag att de människorna är "ganska tummen ner", säger Roar Hansen när han tar emot på ett soldränkt Olympia inför en förmiddagsträning.
Det är många som rycker i honom för närvarande.
-Skojar du, säger han och skrattar, nästan lite uppgivet.

Offensiv fotboll

Men positiv uppmärksamhet är en relativt lätt börda i fotbollsvärlden. Helsingborg imponerar med en offensiv fotboll som hittills genererat allsvenskans överlägset bästa målskillnad.
Frågan är om det kanske börjat för bra, om det nu är möjligt. Olyckskorpen igen: Det kan bara gå utför härifrån. Men Roar Hansen stöter ifrån sig kraxandet.
-Jag tänker inte så mycket på tabellplaceringar. Det som värmer mest i hjärtat är att folk tycker att vi spelar bra fotboll, och att de kan se att det har funnits en utveckling i Helsingborg.
Nej, Roar Hansen är i alla fall ingen olyckskorp. Men inte heller en så udda tränarfågel att spelet alltid är överordnat resultatet. Guldet är drömmen och vice versa.
-Kom igen om det är lite tajt med fyra omgångar kvar. Då får du ett annat svar. Det lovar jag, säger Roar Hansen om spelet kontra resultatet.

"Utmanar dem att våga"

Helsingborg vann SM-guld 2011 med ett lag där fokus främst låg på en stark defensiv. Att få med spelarna på Hansens mer offensiva och passningsorienterade fotboll har inte varit särskilt svårt, säger tränaren, som dock medger att han diskuterat ämnet en del med de äldre spelarna.
-Alla människor har sin trygghetszon. Helt plötsligt ska vi göra någonting som är lite annorlunda. Då är vi oftast lite fega, det är vi i vanliga livet också. Jag utmanar dem att våga, säger Roar Hansen och visar med händerna hur han vill bygga ut en symbolisk låda vari man ska våga mer och mer.
Från sexan via division fyra, tre, två, ett och superettan. Roar Hansen har tagit den så kallade långa vägen till allsvenskan, vilket gett honom tid att bygga sin tränarfilosofi. Resultaten har däremot kommit desto snabbare, inte minst med Ängelholm, Öster och nu Helsingborg.
Är snabba resultat hans grej?
Roar Hansen skrattar förvånat.
-Jag brukar säga att jag är bäst andra året.

Publicerad 2013-05-29 kl 00:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons