POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Hemmastöd, hormoner, försiktigare taktik och rosa omklädningsrum - därför är det enklare att vinna hemma

Foto: Bildbyrån.

LAGOS. Resor, annorlunda underlag, lägre testosteron eller försiktigare taktik.
Varför är det så mycket svårare att vinna borta än hemma?
- En del kan väl vara en psykologisk fråga. Att man går in med en annan attityd, säger Simon Thern till Fotbollskanalen.

Förra säsongen var 14 av 16 allsvenska lag bättre på hemmaplan än på bortaplan. Det var bara Örebro och Kalmar FF som skiljde sig från mängden och tog en poäng mer borta än hemma.

Bara två av 16 lag gjorde fler mål borta än hemma (AIK och Falkenberg) och när det kom till insläppta mål så var det två som släppte in fler mål hemma än borta (Djurgården och Sirius).

Häcken och IFK Norrköping är just nu på träningsläger i Portugal och senast lagen gjorde en bättre säsong på bortaplan än hemma så får man gå tillbaka många år.

Säsongen 2001 tog IFK Norrköping 18 poäng borta och 11 hemma. Med Häcken får man gå ännu längre tillbaka i tiden.

- En del kan vara en psykologisk fråga. Att man går in med en annan attityd. Att det är lite jobbigare att kliva in mot Bajen borta än vad det är att kliva in mot Bajen hemma och där tror jag att fotbollen handlar mycket om psykologi och vad du går in med för attityd i matchen, säger Simon Thern till Fotbollskanalen.

Hur många gånger har man inte hört ordet hemmafördel? Att Liverpool är starka på Anfield, Hammarby på Söderstadion och Tele2, och Gefle borta var en match som flera allsvenska lag pratade om som svår.

Även 2018 var 14 av 16 allsvenska lag bättre hemma än borta. Och under det senaste decenniet så var alla 16 lag bättre hemma under säsongerna 2010, 2011 och 2015.

Men vad är det som gör hemmaplan till en så stor fördel?

I Sverige kan en del vara att lagen spelar på olika underlag, förra säsongen hade tio lag konstgräs och sex gräs på sin hemmaplan.

Men är det den enda förklaringen?

Det är nämligen inte bara i allsvenskan som flest lag vinner på hemmaplan utan det gäller även i många andra ligor, bland annat högsta ligorna i England, Frankrike Italien, Spanien och Tyskland.

2008 beskrev statistikern Richard Pollard i Open Sports Science Journal hemmafördel som ett olöst pussel, men att det finns vissa uppenbara faktorer, däribland publikens inflytande, trygghet i bekanta rutiner och trötthet i samband med resor för bortalag.

Under Häckens och IFK Norrköpings träningsläger i Algarve frågade Fotbollskanalen deras tränare och spelare om varför deras lag har enklare för att vinna hemma än borta.

- Det är väl en del i tryggheten men också kring det stöd som vi har och alltid har haft, i alla fall sedan jag kom och säkert åren innan det också, från den publik som hjälper oss fram. Man hjälper oss med vårt spelsätt, hyllar oss, säger IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson.

Stödet från era fans gör alltså att ni är bättre på hemmaplan?
- Vi jobbar mer på vårt offensiva spelsätt och det är enklare att få fram den attityden när du har en stor publikskara i ryggen. Du kanske behöver vara lite mer återhållsam om du åker till Malmö till exempel. Även om vi inte önskar vara det så behöver man kanske skruva på det lite, säger han.

Ja, "hemmastödet" är ett enkelt och självklart svar som ligger nära till hands - men vad är det hemmastödet faktiskt gör med spelarna, varför känner de sig extra taggade när de hör de egna supportrarna sjunga? En del av svaret går att hitta i hjärnans hormonproduktion.

Trycket från en hemmapublik kan leda till bättre prestation. Melissa Fothergill, universitetslektor i psykologi vid Newcastle University, menar, enligt The Athletic, att spela på hemmaplan är förknippat med högre förväntningar och att spelare på hemmaplan kämpar mer för att undvika att hemmapubliken inte blir besviken, samt att man också kan känna sig dominant och se hemmaarenan som sitt territorium.

Det finns också studier som stöder att nivåerna av testosteron och kortisol höjs hos spelare före hemmamatcher, vilket ger en ökning av intensitet och aggression, vilket i sin tur kan leda till en bättre prestation.

Men däremot visar undersökningar från University of Northumbria inte samma mönster med högre testosteron på hemmaspelare, men däremot en ökning av glukokortikoider, kortisol, vilket till exempel ökar tillförseln av energi till hjärna och muskler vid fysiska och psykiska ansträngningar. 

IFK Norrköpings anfallare Christoffer Nyman håller med Jens Gustafsson och tror också att det är publiken som gör att det är enklare att vinna hemma.

- Vi i Norrköping har haft en fantastisk publik under de senaste åren. Jag tror att det har lyft oss i varje match. Sedan vet jag inte om man i detta kan säga att underlagen spelar roll? Men jag skulle nog säga att publiken gör det mesta, säger han och fortsätter:

- Jag tror absolut att det finns något psykologiskt i det. Det är ju alltid så när det är hemmaplan, då är det vår plan. Här ska man vinna. Man går in med den mentaliteten. Sedan med det stödet man får i ryggen så tror jag att det blir lite automatiskt.

När man spelar på bortaplan kan bli mer försiktig då?
- Jag har varit med om det flera gånger, både i Sverige och i Tyskland. Det är mer av taktiska skäl.

Att nivåerna av testosteron och kortisol sägs höjas hos spelare före hemmamatcher - känner du igen dig i det, att du blir mer taggad?
- Jaja, herregud ja. Det är klart att man blir. Men man kan också bli otroligt taggad på bortamatcher. Det beror på vilken stämning det är. Som i Stockholm, säg Bajen, där brukar det vara bra stämning och det är samma med Djurgården, och i Malmö är det också bra stämning. De flesta stora lagen har ju bra stämning på sina arenor och bara det kan ju triggas igång. Det blir ju otroligt, säger han.

Men alla pekar inte bara på hemmastöd, testosteron och kortisol. Det finns faktiskt klubbar som har försökt att påverka prestationen på bortaplan genom att manipulera spelarnas hormoner.

2011 tog Kalmar FF bort den röda färgen i motståndarnas omklädningsrum och målade om till rosa. Röd färg sägs ge energi och aggressivitet medan rosa sägs sänka testosteron och ha en lugnande effekt på människor.

Norwich har gjort samma sak. Förra säsongen målade man om bortalagets omklädningsrum i rosa. Efter att ha startat med förluster mot West Bromwich och Leeds så hånades Norwich för sitt målande, men säsongen slutade bra och laget gick upp i Premier League.

- Det finns genetisk forskning som visar på att för alla djur, även människor, har varje färg en betydelse. Gul är fara, röd är aggression, grön och blå är avslappnande. Om jag målar ett rum rött så kan det undermedvetet öka aggressionsnivån hos en person, säger Alexander Latinjak, som föreläser om sport- och motionspsykologi.

- Men så fort du vet om det så försvinner den psykologiska effekten i det och det blir enkelt att motverka. Om spelare i förväg vet om att de ska gå in ett rosa omklädningsrum så blir det inte samma effekt.

Latinjak fortsätter:

- Alla förutsätter att det är mycket svårare på bortaplan. Spelare på hemmaplan har därför bättre självförtroende medan bortaspelare upplever att man är i underläge, därför kan en spelare i bortalaget undermedvetet acceptera en sämre prestation.

Jens Gustafsson och Christoffer Nyman menar alltså att det är publiken som gör att IFK Norrköping är bättre på hemmaplan. Häckens tränare Andreas Alm håller med om att det är en del i det, men pekar även på andra saker när han får frågan om varför det är enklare att vinna på hemmaplan.

- För att statistiken säger det, det tror jag blir en sådan där mental sak. Sedan har du supportrar som påverkar hemmaplan. Du har ditt underlag. Du har din storlek på planen och du har fått träna där emellanåt. På Olympia tränar vi kanske en gång per år. På Bravida kan vi träna 220 gånger per år, säger han.

Häckens mittfältare Erik Friberg tycker att det är en klurig fråga om varför det är enklare att vinna hemma än borta, men efter ha funderat lite säger han:

- För det första är det ju din hemmaplan och du är van vid rutiner och allt. Du vaknar hemma, du har ingen resa, du har ditt omklädningsrum, du tränar på den planen, spelar alltid där, har din hemmapublik och allt sådant, säger han.

Men borde det vara sådan skillnad?
- Nej det ska det väl inte vara. Men det är nog rutiner. Sedan är det kanske naturligt att när du är hemma så är du så trygg i hur du ska göra hemma, med underlag… och då kommer ju gräs och konstgräs som säkert spelar in i vissa delar.

- Men jag tror att det är psykologiskt också, speciellt i de stora matcherna med väldigt mycket publik. Det är klart att det blir tryck och man får ett momentum i perioder av matcher. När du trycker på i matcher så hörs det. Sedan med domaren som kan påverkas också.

Påverkar resor?
- Inte om man jämför med när jag spelade i MLS. Där påverkade det enormt med tidsskillnaden. Men i Sverige ska det inte påverka. Det är ju inga avstånd egentligen och det kan man inte skylla på.

The Athletic har pratat med Glenn Roeder som under säsongen 2001-02 var tränare för West Ham, som då var näst bästa hemmalaget i serien - men på bortaplan var man på 17:e plats.

Det svaga bortaspelet fortsatte säsongen efter och då anställde han en psykolog.

- Det här är mentalt. Vi klarade inte riktigt av att reda ut varför vi var så bra hemma men hade så svårt borta. I ditt huvud så är publiken emot dig och för varje duell blir volymen högre. Det är så många småsaker som egentligen inte borde spela så stor roll, men allt blir en mix. Det var några spelare som det verkligen hjälpte för med psykologen. Joe Cole spelade alltid bättre dagen efter han hade träffat psykologen.

- Men en gång sa Gerard Houllier till mig att han inte har något emot psykologer men alla verkar vara bättre på att hitta problem än att lösa dem. Det här är ju egentligen helt galet. Planerna i England är nästa likadana, bollen är rund, men ändå är det här fortfarande ett fenomen.

Publicerad 2020-02-07 kl 13:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå