Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Henke inför avgörandet: "Det är extremt viktigt"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Första halvlek slutade oavgjord med fördel till Helsingborgs IF.
Att rädda den allsvenska statusen betyder allt för den klassiska klubben.
- Det är extremt viktigt, säger managern Henrik Larsson inför kvalreturen mot Halmstad hemma på Olympia.

I tv-studion i innandömet av Olympia sitter Helsingborgsmanagern Henrik Larsson bekvämt i en soffa efter det sista träningspasset innan söndagens avgörande kvalretur mot Halmstads BK. Det första mötet på Örjans vall slutade 1-1.

- Det är klart att det inte blir mycket till träning. Titta på den fysiska statusen på spelarna. Hittar en balans där och beta av torsdagens match. Vad vi gjorde bra, mindre bra, vad kan vi göra bättre. Det är det du kan hinna med, säger den tidigare landslagsikonen.

"Hitta en lagom ansträngning"

Arbetar man mycket med det psykologiska? Att få bort pressen det innebär att spela sådana här matcher?
- Det gäller att hitta en lagom ansträngning i allt. Förstå allvaret, men samtidigt ha friheten att våga. Att man inte känner sig låst - alla de delarna. Att kunna gå ut med en lagom anspänning så att man tar sig an matchen på rätt sätt.

Naturligtvis är det en skillnad att spela två helt avgörande kvalmatcher om fortsatt allsvensk existens i jämförelse med två täta seriematcher. Samtidigt handlar det om att se bortom all press kvalet innebär.

- Någonstans handlar det om att hantera den situationen som kommer, mellan torsdag och söndag, på ett liknande sätt som man gör under säsongen. Eftersom det är när man kommer ut där ute som det kommer att avgöras, säger Larsson och pekar i riktning mot planen.

I Halmstad i torsdags räddades Helsingborg inledningsvis av en storspelande Matt Pyzdrowski i målet när superettanklubben gång på gång hotade i djupet. Spelet jämnades sedan ut och Adam Eriksson gav gästerna ledningen i den 74:e minuten. Ett sent självmål av mittbacken Frederik Helstrup gav dock Halmstad hopp.

- Vi har spelat första halvlek nu. Även om vi hade scoutat och analyserat är det sin sak att gå ut och göra det också. Nu är vi förberedda på vad Halmstad vill göra och hur de vill göra det, säger Larsson.

De senaste säsongerna har Helsingborg, som så sent som 2011 tog sitt femte SM-guld, haft svårt att locka publiken till Olympia. I år landade snittet på drygt 7 300 åskådare. Nu väntas över 9 000 åskådare till söndagens kvalretur.

- Underbart. Det är fantastiskt. Det är viktigt för spelarna att känna det stödet och framför allt från Södra stå, säger Larsson och pekar mot ståplatsläktaren.

"En tuff period"

Hur har perioden varit från sommaren och fram till nu?
- Det är klart att det har varit en tuff period, men det är samtidigt en del av fotbollen. Det får man lära sig att leva med. Men just nu lägger jag inget fokus på det som har varit - utan det är fokus på det som kommer.

Hur viktigt är det att Helsingborgs IF spelar i allsvenskan 2017?
- Extremt viktigt. För Helsingborgs IF, Helsingborgs stad och alla som gillar HIF. Det är inget att sticka under stolen med.

Helsingborg-Halmstad visas i TV12. Sändningen startar klockan 13.00.

Fakta: Allsvenska kvalet

Första mötet mellan allsvenska Helsingborgs IF och superettanlaget Halmstads BK i kvalet till allsvenskan 2017 slutade 1-1. Detta gäller inför returen på Olympia i Helsingborg på söndagen (avspark klockan 13.30):

Helsingborg behåller sin allsvenska plats:

...vid seger mot Halmstad och vid resultatet 0-0. Vid en mållös retur vinner Helsingborg genom mål på bortaplan.

Halmstad går upp i allsvenskan:

....vid seger mot Helsingborg och oavgjorda resultat som 2-2, 3-3, 4-4 och så vidare. Vid dessa oavgjorda resultat vinner Halmstad kvalet genom fler gjorda bortamål.

Kvalreturen går till förlängning:

...vid resultatet 1-1. Då tillgrips förlängning över 2x15 minuter. Där räknas inte mål på bortaplan dubbelt. Om förlängningen slutar mållös eller oavgjord avgörs det allsvenska kvalet med straffar.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Fakta: Läget i kvallagen

Helsingborgs mittback Peter Larsson fick lämna det första mötet i det allsvenska kvalet efter redan 19 minuter på grund av en ryggskada. Han har förhoppningar om spel i returen på Olympia på söndagen, men om det blir så avgörs först på matchdagen. Lalawélé Atakora, som inte heller var med i första matchen, är inte tillgänglig på grund av förkylning.

Halmstad får klara sig utan vänsterbacken Adnan Kojic, som är avstängd efter sin utvisning i den första matchen på Örjans vall. Då liksom nu är mittbacken Fredrik Liverstam avstängd efter sin utvisning i den sista omgången av superettan.

Publicerad 2016-11-19 kl 23:47

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER