Henke låg bakom Helsingborgs seger

Henrik Larsson spelade fram till matchens enda mål när Helsingborg besegrade Gais med (1-0) på Olympia. Förspelet till målet var en delikatess.

Henke klackskarvade till René Makondele, som drog försvararen och placerade in 1-0 i slutminuten av första halvlek.
-Typiskt HIF-mål, skarv från Henke och så bryter de in bakifrån. Svårt att hantera, sade Gais tränare Magnus Pehrsson.
I den andra halvan av Olympia-matchen hade Gais tre, fyra målchanser. Med hjälp av bra målvaktsspel av Daniel Andersson, och dålig precision hos Gais klarade HIF ta hem de tre poängen.
Så var det inte alla gånger i våras:
-Då tappade vi poäng i slutskedet, nu fick vi igen dem, konstaterade HIF-tränaren Bosse Nilsson.

Möblerat om
Helsingborg hade möblerat om i backlinjen där rutinerade Erik Wahlstedt ersatte EM-spelaren Andreas Granqvist eftersom lånekontraktet med Wigan gått ut. I början märktes det mer än att Gais tappat mittfältaren Prince Ipke Ekong till Djurgården. Gais hade matchens första målchans då Daniel Morais Reis kom fri och nickade men HIF-målvakten Daniel Andersson reflexräddade.

Spelet lyfte efterhand och HIF:s spel blev vassare i offensiven.
Först drog Marcus Lantz ett stenhårt skott som Dime Jankulovksi lyckades tippa över.
Sedan kom Henke-passningen och Makondeles mål som tände publiken.
Och det var mycket nära ett andra HIF-mål drygt tio minuter senare. Henke fick inlägget lite för sent och Dime Jankulovski hann tippa veteranens skott över ribban.
Om det var känsla i det skottet så var den sämre när Gais Wandersson helt fri vådasköt högt, högt över från tio meters håll.
Tränaren Magnus Pehrssons fick medhåll av Bosse Nilsson i sin analys:
-Vi skapade väl så många chanser, skillnaden var att de träffade mål, det gjorde inte vi.
Segern förde upp HIF till tredje plats i tabellen. Och Nilsson känner doften av den allsvenska toppen:
-Gais spelar väldigt bra fotboll, kan de bara hitta målet så kommer de att ta många poäng från våra konkurrenter

"Kände sig hängiga"
HIF fortsätter att spela fin anfallsfotboll liksom i våras. Det är snabba passningar, full fart framåt med ofta ett tillslag, och bra tryck i mittfältet.
Men laget kroknade.
-Flera spelare kom in i pausen och kände sig hängiga. Vi får se i veckan vad det är för skit vi fått, sade Nilsson.
HIF-tränaren fick också ett annat bekymmer inför nästa match, borta mot IFK Göteborg
Han får möblera om igen i backlinjen, eftersom Erik Wahlstedt fick en tredje varning och är avstängd.
Avslutningen blev dramatisk med räddningar av Daniel Andersson och en jätteräddning av Gais-målvakten.