Henrik Larsson sänkte MFF - igen: En härlig känsla

Henrik Larsson avgjorde i den sista skälvande minuten i Skånederbyt mot Malmö och sköt Helsingborg till ledning i allsvenskan.
Matchuret tickade på. Oavgjort såg ut att bli resultatet av en jämn match där HIF var lite hetare den sista kvarten.

Allt hände på en kort minut. Malmö gjorde ett jättemisstag och förlorade bollen på mittfältet.
HIF kom i en kontring. Christoffer Andersson drev bollen längs vänsterkanten, slog in den i målområdet och Henrik Larsson stötte in 1-0 - ett resultat som stod sig de fem minuter som domaren lade till.

Många avgöranden

Landslagskaptenen såg det hela så här:
-Jag chansade och kom rätt, och Gabriel (mittbacken) gick åt fel håll.
På någon sekund var "Henke" fri, och fick in bollen till höger om MFF-målvakten Jonas Sandqvist.
Som såg situationen från sin horisont:
-Jag hann inte gå ut och bryta inlägget. Så jag stannade kvar och försökte läsa situationen. Det var inte så mycket att göra. Vi blev hårt straffade.

Henrik Larsson har avgjort många matcher. I Skottland med Celtic, i Holland med Feyenoord. Men inget derby med Barcelona.

I den 89:e minuten kom chansen mot Malmö.
-Jag tror inte jag gjort det så sent. Klart det är en härlig känsla när man vet att Malmö knappast hinner kvittera, sade Larsson.

Sedan han kom hem från Barcelona har Helsingborg vunnit tre derbyn av sex mot Malmö. Ett av dem utan "Henke" som var avstängd. Malmö har vunnit två, och en match blev oavgjord.

Förra året vann Helsingborg borta med 2-1 och hemma med 4-2. Larsson gjorde ett mål vid båda tillfällena.

MFF bäst före pausen

Nu är det 2009. Med nya spelare och förutsättningar. Måndagens föreställning på Olympia hade övervikt för Malmö före pausen.
MFF hade då en eller två vassa chanser, och byggde anfallen på kanternas snabba Guillermo Molins och Daniel Larsson.

Helsingborg fastnade i långa bollar på "Henke".
-Fast jag vann de flesta duellerna. I andra rullade vi boll bättre, och hade flyt. De hade tryck på oss i första. Malmö är så klart besvikna. Men man har varit med om att förlora matcher där vi haft spelet och vunnit där vi inte varit med riktigt. Så är det i fotboll.