Henriksson efter derbysegern: Blåvitt var trötta

I fjol var Häcken allsvenskans glada överraskning. I år kan laget från Hisingen bli att räkna med i toppstriden.
1-0 mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi var en tung seger för Peter Gerhardssons lag.

IFK Göteborg var allsvenskans bästa hemmalag i fjol, med elva segrar och 36 poäng på 15 matcher. Men mot Häcken gick det tungt. Hisingslaget vann med 4-1 på Rambergsvallen, och klarade sedan 2-2 på Gamla Ullevi.

I måndagens derby fick "Blåvitt" en gyllene chans att ta ledningen på straff i 23:e minuten, sedan Tobias Hysén vräkts omkull. Ragnar Sigurdsson slog dock straffen utanför den vänstra stolpen.
Efter paus fick Göteborg ett visst grepp om spelet, med flera bra målchanser. Häcken hämtade dock ny kraft med ett par byten. Laget visade både ett lugn i spelet och en fortsatt vilja att anfalla.

Efter 82 minuter gav det utdelning. Paulinho slog en hörna (lagets sjätte i andra halvlek) och inhopparen Vinicius Lopes nickade mot mål. Bollen rensades undan av Tobias Hysén, varpå Jonas Henriksson slog in returen. Trodde man. Efter matchen visade det sig att domarteamet antecknat Vinicius som målgörare, eftersom bollen bedömdes ha varit inne redan i första läget.

-Blåvitt kändes lite trötta i andra halvlek. Tempot var ju ganska högt. Hörnorna gav oss extra tryck och kraft, säger Jonas Henriksson.
-Vi har byggt upp självförtroende under en lång tid nu, och är ganska coola. Det känns som att vi är bättre än förra året, tycker Henriksson.
Tränaren Peter Gerhardsson har samma känsla. Efter matchen beskrev han lugnt segertaktiken.

-Vi skulle stänga till dels i djupled för Hysén, dels för Pär Eriksson bakom honom, där vi hade Dominic Chatto, säger Gerhardsson.

Häckens femmannamittfält gav Göteborg ett styvt jobb under större delen av matchen.
IFK-tränaren Stefan Rehn var mycket besviken över resultatet.

-Det gick lite troll i det. Vi hade nästan fler chanser nu än när vi vann med 3-0 mot Kalmar. Straffen, en boll i ribban, några frilägen och några som räddas vid mållinjen. Vi förtjänade att vinna. Men Häcken är bra taktiskt och i sina omställningar, beskriver Rehn.
TT

Publicerad 2010-03-22 kl 22:08

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.