POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

HIF om sin damsatsning: Vill inte ha någon Dösjebro-MFF-situation

Foto: Erik Hadzic

HELSINGBORG. HIF planerar en flickverksamhet och ett damlag i seriespel nästa år.
Men utan att tömma regionens små klubbar på spelare.
- Det är inte värt att riskera relationerna med de mindre lagen, säger klubbdirektören Joel Sandborg till Fotbollskanalen.

Helsingborg gick i höstas ut med att klubben ska starta en flick- och damverksamhet. Målet är att få fler flickor att spela fotboll och en inskrivning kommer ske under våren. Samtidigt väljer klubben en etablering på längre sikt för damlaget, som enligt Joel Sandborg kommer spela seriespel först 2021. 

- Vi har haft många och långa samtal med alla föreningar i regionen som har flick- och damverksamhet. Vi vill inte hamna i ett läge där vi kommer så här (knäpper med fingrarna), kallar och sätter ett damlag, och så kommer hela Eskilsminne hit och så har vi tömt det laget, säger Joel Sandborg.

Det är tydligt vad klubbdirektören syftar på. När Malmö FF höll en provträning för laget som ska spela division fyra i år slutade det med att 13 spelare från division ett-klubben Dösjebro IF lämnade för MFF.

- Vi vill att föreningarna är medvetna om vad vi gör och ha en dialog med dem. Vi vill ha en träningsgrupp senast till sommaren, där vi kallar till provträning och förhoppningsvis tillsammans med de här klubbarna kan ha ett gäng tjejer som är med och tränar. Av den gruppen ska det sedan bli ett damlag som går in i seriespel 2021, troligtvis i fyran, säger Sandborg.

Enligt Joel Sandborg är syftet att de mindre klubbarna ska hinna med förändringar och vara förberedda. På så sätt skulle en situation likt den som hände mellan Dösjebro och Malmö FF kunna undvikas. Han upplever också att de flesta mindre klubbarna vill att Helsingborgs IF ska ha ett damallsvenskt lag.

- Det är tråkigt för Malmö har inte ambitionen att tömma ett lag. Från det vi sett där är risken att våra goda relationer med exempelvis Eskilsminne, Hittarp och Fortuna skulle kunna raseras om vi kallar till provträning. Det är inte riktigt värt det, säger Joel Sandborg.

Han fortsätter:

- Målsättningen för vår etablering är att få fler flickor att spela fotboll, och få fler flickor att spela fotboll längre. Det stora problemet här är att man slutar för tidigt. Vi har identifierat att det handlar om när tjejerna är redo att ta nästa steg, till exempel att flytta till Malmö eller Vittsjö, så väljer man många gånger att inte göra det. Man vill inte pendla dit och hitta tiden.

Klubbdirektören har hört om lag där två-tre spelare slutar för att sedan följas av hela laget. Han tror att dessa saker kan undvikas om spelare är kvar i småklubbarna men sedan kommer till en elitförberedande verksamhet som HIF.

- Vi kommer inte vara stolta om det finns ett damallsvenskt lag men vi inte fått fler flickor att spela fotboll. Då har vi misslyckats med ena delen. Det måste gå hand i hand. Det måste gå att bryta trenden och få fler flickor att spela fotboll, säger Joel Sandborg.

Klubbdirektören uppmärksammar att någonting nu sker som inte hänt tidigare år. Att stora klubbar i Sverige gör ordentliga satsningar på damfotbollssidan.

- Det är helt avgörande för storleken på en förening. Vi får inte se det som att vi bygger på oss kostnader med ett damlag. Nej, vi bygger på oss möjligheter. Både på grunder av intresse, på att vi är en jämställd förening, och jag tror det kommer ske en enorm utväxling på damfotbollen de kommande åren, avslutar Joel Sandborg.

Publicerad 2020-02-09 kl 08:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå