Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Historisk brödrakamp på tisdagen

Något tämligen unikt i svensk fotboll inträffar på tisdagen. Två bröder dömer varsin allsvensk fotbollsmatch.

- Mig veterligt har det bara funnits två bröder som dömt samtidigt i Allsvenskan tidigare. Det är Folke och Yngve Johansson från Västerås, säger statistiskern och sportoraklet Claes-G Bengtsson till FotbollDirekt.se.

Brommapojkarna - Gais och IFK Göteborg - Djurgården blir de historiska matcherna när Martin tar hand om pipblåsandet på Grimsta och Markus i Göteborg.
- Vi har snackat lite och sådär men jag kan inte säga att jag har gett några specifika råd och tips. Jag tror han klarar sig utmärkt på egen hand, säger Markus Strömbergsson till FotbollDirekt.se om brorsan Martin.

Är det någon brödra-rivalitet mellan er om vem som får bäst betyg i tidningen efteråt?
- (skratt) Nej, absolut inte. Naturligtvis är det bara roligt att han också får döma i Allsvenskan. Jag har nog med att tänka på min match och han på sin och vi önskar varandra bra lycka. Det är bara kul att ha brorsan med i Allsvenskan, säger Markus.

Han kan inte erinra sig om att det har inträffat tidigare men när vi kollar med ordföranden för SFS - Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker, Claes-G Bengtsson, så får vi ett mer klarlagt svar.
- Det finns två bröder från Västerås, Folke och Yngve Johansson som har dömt samtidigt i Allsvenskan. Folke dömde 1960-1970 och Yngve dömde 1955-1963. Sedan är det möjligt att det har inträffat på 20-talet men det är svårt att ha koll på. Men hur som helst är det utan tvekan väldigt unikt att två bröder dömer samtidigt i Allsvenskan, säger Bengtsson.

Markus minns själv hur nervöst det var under hans första allsvenska matcher och att det nog är samma sak för broder Martin men att det handlar om att bara göra samma sak man alltid har gjort.
- Visst var det en anspänning i de första matcherna och visst kan jag känna en nervositet nu med men det är som det ska vara. Jag är övertygad om att han klarar det bra.

Som domare brukar ni få höra mycket från läktarplats, hur löser man det och har du pratat med Martin om hur han ska hantera det?

- Det handlar om att inte ta åt sig personligen och jag tror inte de som buar är arga på dig som person utan på vad du gör till professionen. Och det tror jag han är medveten om också.

Publicerad 2010-04-05 kl 14:57
Annons
Annons
Annons