Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Historisk supporterträff genomförd: "Det här är vårt liv"

Allsvenskan

Nyligen genomfördes en nationell supporterträff i Malmö. Vad som var unikt? Träffen var för kvinnliga supportrar.
- Som kvinna behöver man alltid bevisa sig, säger Thelma Ernst, en av initiativtagarna, till Fotbollskanalen.

Foto: SvFF

Aldrig tidigare hade kvinnliga fotbollssupportrar mötts under ordnade former för att samtala om supporterskap, i Sverige. Men den 18-19 juni genomfördes en helg i Malmö som såg till att ändra på det. Då träffades 32 kvinnor från åtta olika klubbar i allsvenskan och superettan, för att ta ett steg mot en bättre miljö för kvinnliga supportrar i en mansdominerad kultur.

På Svenska Fotbollssupporterunionens sommarträff 2015 började några tjejer prata om en möjlig träff och nu blev idén verklighet, med supporterföreningen Malmösystrar som arrangör.

- Dagarna var verkligen roliga, att få träffa supportrar och kvinnor som delar den passionen som man själv har var jättekul, säger Thelma Ernst från Malmösystrar.

Annons

- Under första dagen hade vi flera workshops. De handlade om allt från hur det är att vara kvinnlig supporter, visitation vid insläpp, hur det är att vara på läktaren som tjej med tanke på ramsor och saker man fått höra till att man hela tiden måste bevisa sig själv, men också om styrelser - hur få kvinnor det faktiskt är i supporterföreningarna och klubbstyrelserna. Sen hade Aage Radmann en föreläsning. Han forskar just kring kvinnor i supporterkulturen. Han är uppskattad, för han lyssnar faktiskt på oss och han delar vår bild av situationen, berättar hon vidare.

Samtal om bortaresor, pyroteknik, repression, tifo och läktarfrågor fördes också under de två dagarna.

- Under den andra dagen hade också Örgryte, som var den enda icke-allsvenska klubben som var representerad på träffen, en HBTQ-föreläsning. De berättade om hur de arbetat med det. Ser man till de allsvenska klubbarna har de inte samma erfarenhet, där finns det inte samma möjligheter att börja jobba med HBTQ-frågan. Där får man först börja med kvinnorna, säger Thelma Ernst.

Annons

Vad är det för utmaningar man stöter på som supporter när man är kvinna?
- Främst handlar det om att man måste jobba dubbelt så hårt. Jag vet tjejer som berättar att de har en bror och att brodern går på någon match per år, medan de går varje match och ändå är det brodern som ses som den som har ett större fotbollsintresse. Man tas inte på allvar och man behöver hela tiden bevisa sig, att man följer sitt lag och är lika mycket supporter som någon kille. Det är väl den största utmaningen.

- Men sen är det också allt ifrån att man får höra sexistiska ord som skriks, vilket jag dock upplever har blivit mycket bättre i alla fall i Malmö, till att man klumpas ihop med barn. Det är snack om "kvinnor och barn". Det beskrivs att det är så oerhört farligt att gå på fotboll och att kvinnor inte borde gå för att det är farligt, säger Ernst.

Annons

Sofia Bohlin är ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen och var på plats under helgen i Malmö. Hon är väldigt positiv inställd till initiativet.
- Vi stöttar det här fullt ut, det är ett jättebra initiativ. Just att det kommer underifrån och inte är något som SFSU roddar och styr ovanifrån är bra. Det här är något vi kan uppmuntra och hjälpa till att stötta, det är fantastiskt kul, säger Bohlin.

- Fotboll är en väldigt mansdominerad sport även på läktaren, men allt fler kvinnor dyker upp och tar plats. Men det är inte alltid jättelätt och det är därför den här tanken växt fram: "Hur kan vi stötta varandra och hur kan vi prata om supporterskapet?". Vi är kvinnor och supportrar, men det är inte ett kvinnligt supporterskåp. Det är viktigt att betona det, fortsätter hon.

Planen är att träffen ska genomföras årligen framöver.

Annons

- Vi tänker att det ska fortsätta. Nästa gång blir det AIK-supportrar som arrangerar träffen, det är redan bestämt. Sen kommer vi gå från stad till stad, är tanken, berättar Thelma Ernst.

Vad kan den här träffen ge till kvinnliga supportrar?
- Jättemycket hjälp, även om man inte var där. Jag tror att det kan vara bra att bara se att andra tar det här initiativet, speciellt för yngre tjejer som är supportrar. Om man ser att kvinnor faktiskt kan vara på läktaren kanske man tänker: "Då kan jag också vara det".

- Jag vet flera tjejer som var där som när de var på väg till träffen var väldigt tveksamma och de visste inte om det skulle ge något. Men efteråt kände de att de åkte ifrån träffen stärkta. De åkte hem till sin stad med en känsla av att det faktiskt kan bli bättre, säger Ernst.

Under åren som du gått på fotboll, har du sett att utvecklingen går framåt på något sätt?

Annons
- Definitivt. Det är väl lite olika beroende på hur länge man gått på fotbollen. Jag var på min första match när jag var en vecka gammal så jag har aldrig vetat något annat och jag tror inte att jag kan se det negativa lika mycket som en tjej som gått på fotboll i något år. Men definitivt har det gått framåt, bara de senaste åren har jag märkt att det är väldigt sällan som det skriks sexistiska ord.

- Ska man till exempel skälla på domaren så använder man inte sexistiska ord, vilket man gjorde mycket förut. Även när kvinnor tar initiativ och till exempel skriver motioner eller genomför en sådan här träff så möts man inte av en lika stor uppförsbacke. Det blir inte lika mycket kritik, utan det är väldigt mycket positivt, säger Ernst.

Sofia Bohlin håller med Thelma Ernst om att utvecklingen går sakta men säkert framåt. Hon ser allt fler kvinnor som tar plats inom supporterkulturen.

Annons

- Kring mitt egna lag (IFK Göteborg) ser jag det, att allt fler kvinnor kommer på matcherna. Jag ser det i klacken och jag ser det i de aktiva grupperingarna och supporterföreningarna. Det blir fler och fler kvinnor. Allt fler kvinnor tar en naturlig plats. Det går långsamt, men det sker en positiv utveckling, säger Bohlin.

Hur har det varit för dig att vara SFSU:s första kvinnliga ordförande?
- Jag har fått ett jättestöd. Det är många som kommenterat att det är roligt att det är en kvinna som är ordförande. Från supporterled har det bara varit positiva kommentarer. Det är mer när jag träffar företrädare från klubbar. Då har jag fått frågor som: "Varför är du in cheerleader istället? Är du en flicka som jobbar på förbundet? Är du någons respektive?". Det har varit en del sådana kommentarer, främst från föreningspampar.

Annons

Hur känner du kring de kommentarerna?
- Det är föråldrat. Det är en gammal gubbsyn på idrott, på föreningsliv, kvinnans roll i samhället och livet överlag. Att jag skulle vara där som en respektive eller att jag ska stötta mitt lag genom att dansa i kjol, det är en gammal bild av kvinnor men också av supportrar. Den bilden är tröttsam, säger Sofia Bohlin.

De senaste åren har supporterföreningar för kvinnor växt fram runt olika svenska klubbar. Thelma Ernst berättar om Malmösystrar, som hon är en del av.

- Malmösystrar är en nystartad förening för alla som identifierar sig som kvinna och är MFF:are. Det handlar om att skapa ett forum där kvinnor kan vara supportrar, en frizon. Det är även ett sätt att få fler och fler tjejer att gå på fotboll. Man ska kunna skriva inom Malmösystrar-gruppen om man inte har någon att gå med och så vidare. Vi vill gärna anordna resor och vi ska ha en till Kalmar den 14 augusti. Det blir vår första tjejbuss. Vi vill helt enkelt locka fler till matcherna och göra så att fler kan ta del av detta fantastiska som är fotboll.

Annons

Och flera andra liknande föreningar finns.

- Elfsborg har nog den starkast etablerade gruppen, men det finns i andra klubbar också. Det finns i Djurgården, AIK och Hammarby Jag vet att flera kvinnor har sagt att de har funnit nya vänner genom det. Kanske är det så att deras vänner som de gått på fotboll med inte går längre och så vill man gärna fortsätta gå, eller så är det yngre tjejer vars vänner inte alls är intresserade av fotboll. Då väljer de så klart att stanna hemma och därför är sådana här grupperingar jättebra. Man kan hitta likasinnade och folk att gå med på matcherna, säger Ernst.

Kvinnorna är helt enkelt på frammarsch inom den svenska supporterkulturen.

- Vi vill ju inte sluta gå på fotboll, för det här är vårt liv. Då ska inte det faktum att vi är kvinnor stoppa oss från det, säger Thelma Ernst.

Annons
Publicerad 2016-07-22 kl 17:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto