Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Holländska influenser i Pehrssons tränarstil: ”Har gett en enormt bra bas att stå på”

MALMÖ. För att förstå det Magnus Pehrsson håller på med i Malmö FF krävs det förståelse för vad en holländare håller på med. 
- Den kunskap han har är ju på väldigt, väldigt hög nivå, säger Pehrsson om Raymond Verheijen.

Magnus Pehrssons senaste sex år har kretsat mycket kring idéerna från holländaren Raymond Verheijen. I en lång intervju med Fotbollskanalen berättar Malmö FF:s huvudtränare om hur han ville gå vidare med sin utveckling efter att ha blivit klar med svenska fotbollsförbundets Pro-utbildning 2010. 

- Pro-kursen var väldigt bred och omfattande, framför allt i fotbollsfysik, men jag kände inte att jag hade hittat något att följa i träning. 

- Hur håller man sig skadefri och utvecklar sig fysiskt? När gör man olika saker taktiskt? När gör man olika saker psykologiskt? 

ANNONS

- Hur prioriterar man? Hur hittar du ett arbetssätt som gör att du får kontinuitet i din träning? När jag kom i kontakt med Verheijen, och såg hur han la upp veckor, hur han balanserade träningar... Det man kallar för periodisering. Det var så det började, sedan har han utvecklat sig mycket och inte bara inom bara fotbollsfysik. Det tilltalade mig väldigt mycket att få ett ramverk att jobba efter. Hur man periodiserar en vecka i framför allt belastning. 

Verheijen är tydlig: skador är huvudtränarens ansvar och går att undvika oftare än en tror. Det Verheijen håller på med kallar han för fotbollsperiodisering, vilket skiljer sig på några punkter från portugisen Vítor Frades taktiska periodisering. Frade har varit en stor inspiration- och kunskapskälla för bland annat Joel Cedergren (Gif Sundsvall) och Jimmy Thelin (J Södra). Den taktiska periodiseringen behandlar lite mer av det spelmässiga, men i övrigt är de två olika skolorna lika - vad en ska göra med laget för att ha bäst förutsättningar till nästa match. 
ANNONS

- Ramen har jag haft kvar sedan dess. Hans tankesätt har gett en enormt bra bas att stå på som är helt naturlig för mig idag. 

- Att vara strukturerad, men ändå kreativ varje dag. 

Pehrsson började gå på Verheijens kurser 2011 och är nu uppe i ungefär 80 utbildningsdagar. Det här året missar han det årliga mötet, som anordnas med 40-50 tränare, eftersom det börjar imorgon i Lissabon. 

- ”Expert meetings” har gjort att jag fått ett väldigt bra nätverk. Det är ju människor från i princip hela världen, och också experter som varit inbjudna. Det är klart jag har knutit mycket kontakter och fått mycket inspiration åt olika riktningar. Väldigt heltäckande, inte bara fysik eller taktik utan kost, psykologi...

- Jag tror att det är en av mina starkaste sidor, att ha en bra struktur på saker och göra saker proffsigt. Där är jag väldigt tacksam till Verheijens tänk och sätt, för det har hjälpt mig att ge mig något som jag tror på och det finns mycket vetenskap i. Där i kan man också fylla på med annan kunskap också. 
ANNONS

Det finns en stor elefant i rummet. Verheijen har gjort sig internationellt känd för verbala angrepp mot stora europeiska klubbar, och då framför allt engelska klubbar och deras skadade spelare. 

- Det budskap han har och den kunskap, det är ju på väldigt, väldigt hög nivå. Sedan har han ett sätt att presentera det på som inte alla tycker är rätt. 

När det gäller det spelmässiga har Pehrsson tidigare pratat om att han har sju anfallsprinciper och sju försvarsprinciper, men ville inte avslöja vilka de var. Anställer man Pehrsson så får man dock inte ett specifikt spelsätt som är identiskt oavsett klubb eller spelartrupp. 

- Absolut inte. Det tror jag är nummer ett som fotbollstränare, att titta på vad för spelare som finns. Det är min erfarenhet och så jag har lärt mig. Du måste helt ta hänsyn till vad klubben står för, var i näringshierarkin den är, vilka spelare du har. Jag vet att jag är här på en begränsad tid. Jag hoppas vara här länge, men som fotbollstränare är det väldigt utsatt. Då måste man titta på vad uppdraget är. Det är väldigt tydligt i Malmö FF. Det är att vara spelförande, fortsätta ta nästa steg i klubbens utveckling, och vinna så mycket det bara går. 
ANNONS

- Nja, men med hög press kan man titta rent statistiskt. De som lyckas vinna bollen högt upp i plan fler gånger gör mål på det sättet. Det är ett väldigt effektivt sätt att göra mål på. 

- Sedan har jag alltid gillat som lag spelar med hög intensitet och utnyttjar obalanser.

Just återerövring och hög press har än så länge gett tydliga positiva resultat. Drygt hälften av lagets mål i år har kommit till efter att spelarna antingen pressat motståndarna till misstag eller vunnit andrabollar högt upp. 

- Mot alla lag kanske vi inte klarar att pressa så högt. Däremot tror jag att viljan att ta bollen framåt, löpa mycket, spela med den här intensiteten... Det tror jag gör att man klarar det även internationellt sen. Att inte bara försvara lågt hela tiden.

- Jag hoppas att det även ska ge resultat mot bättre motstånd. 

Det är nämligen inte bara SM-guldet som är närmast ett krav i Malmö FF. De ska även ut i Europacupernas gruppspel, antingen Champions League eller Europa League. För att klara av det räcker det inte med bra analysöga på det taktiska, utan även att leda människor. 
ANNONS

Pehrsson har kurser i ledarskap, exempelvis NLP-kurser och Sport Management, men kommer åter tillbaka till Verheijen. 

- Det har jag lärt mig mest från Verheijen. Även om jag fick strukturen först rent fotbollsfysiologiskt, så handlar mycket om hur du på högsta nivå i Europa måste agera för att kunna leda de bästa lagen. Ansatsen i hela det handlar om att coacha i Champions League. 

Pehrsson fick tid åt utbildning under sina tre år i Estland. Att vara förbundskapten var ofta ett koncentrerat arbete under samlingarna, där det fanns mycket tid för att göra annat under resten av året. När Pehrsson nu jobbar med ett klubblag hinner han med ungefär en timmes träning och mental träning varje dag, men inte mycket mer. 

- Det är väl det sen jag slutade spelare som jag har brunnit mest för. Att utveckla sig själv för att utveckla andra. 

- Men det här året handlar om att leverera resultat. 

Det har också blivit en helt annorlunda roll från den Pehrsson hade i Djurgården. Han kommer till Swedbank Stadion runt åtta, halv nio ihop med resten av ledarstaben. Det tar ungefär ett par timmar att planera träningspasset vid klockan elva, och på eftermiddagen är det mest analysjobb. 
ANNONS

I Djurgården hade han ett stort ansvar för många delar. I Malmö FF är han mer avgränsad.

- Verkligen, men det handlar också om att det är tydligt från Malmö FF vad min roll är, och får man chansen att träna Malmö FF så gäller det att ta den. Sedan finns det så oerhört skickliga människor runt omkring mig som klarar sina arbetsuppgifter och gjort det flera år i rad. Då behöver inte jag hålla på med det. 

- Och det känns som att spelarna blir taggade när svårighetsgraden går upp, och finns det detaljer inför matcher eller i sitt spel... Finns det något man kan ge dem där så blir det väldigt positivt mottaget. Då gäller det att hitta dem. Det gäller att inte komma med för enkla saker, för då behöver man inte ens säga dem. Försöka hitta någonting som gör att spelarna kan ta ytterligare steg. 

Magnus Pehrssons Malmö FF har idag toppmatch mot AIK, en match som startar 19.00 och sänds på C More. 

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-05-29 kl 08:30

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto