Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Hotet mot allsvenskan - läggmatch kan avgöra guldstriden

Här är hotet mot allsvenskans guldstrid.
Kalmar kan göra Helsingborg till mästare och samtidigt nå Europaspel – genom en läggmatch.
- Uefa diskuterar det här, säger Lars-Åke Lagrell till Sportbladet.

När platserna till de europeiska cuperna fördelas i Sverige får den allsvenska segraren kvala till Champions League. Tvåan och trean tar plats i Europa League, och detsamma gäller segraren i svenska cupen.

Men ett orosmoln tornar upp sig inför sluttampen på säsongen. Kalmar FF har nått cupsemifinal mot Hammarby och har alltså trots sin blygsamma sjundeplacering i tabellen chans att nå Europa League den vägen. Men finalmotståndare kan bli HIF – som möter Mjällby i sin semifinal.

Samtidigt ställs just Kalmar och Helsingborg mot varandra i allsvenskans sista omgång.

Det innebär att om HIF har chans till allsvenskt guld kan Kalmar FF välja att medvetet förlora den matchen. På så vis försäkrar de sig nämligen om att gå till Europa – oavsett hur cupfinalen sedan slutar. Helsingborg har i ett sådant scenario redan kvalificerat sig för Champions League-kval och deras Europaplats från cupen tillfaller automatiskt motståndaren.

– Det här har vi snackat om inom laget i ett par veckor, säger Kalmarmittfältaren Erik Israelsson till Sportbladet. Det är självklart att det blir lite problematiskt om vi går till final och inte behöver vinna i allsvenskan för att få en Europaplats.

Samtidigt säger klubbchefen Svante Samuelsson att sportsmannaandan inom föreningen gör att laget inte tänker lägga sig, oberoende av förutsättningarna.

- Det sitter så inmurat i alla som håller på med elitfotboll att man vill vinna. Har man inte den ¬attityden hamnar man inte i eliten.

Malmö FF som slåss med Helsingborg om SM-guldet är dock inte lika bekväma med läget.

– Det är olyckligt om den situationen uppstår, säger tränaren Roland Nilsson till Sportbladet.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell poängterar att diskussionen bygger på hypotetiska resonemang, men berättar samtidigt att Uefa som bäst ser över det rådande fördelningssystemet av Europaplatser.

Tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager lovar att själv ta en titt på reglerna om möjligheten med en läggmatch skulle bli ett reellt hot.

Publicerad 2010-10-21 kl 10:26
Annons
Annons
Annons