Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Hysén backar Mild: "Truppen måste bantas"

IFK Göteborgs stora ansikte utåt, Tobias Hysén, ser den stora truppen som ett problem. Därmed försvarar han Håkan Milds beslut om ett värvningsstopp.

I går sa IFK Göteborgs sportchef, Håkan Mild, till FotbollDirekt att det är färdigvärvat för säsongen. Ett beslut backas upp av skyttekungen Tobias Hysén.

- Vi har en för stor trupp. Den måste bantas ner, säger Hysén till FotbollDirekt.se.

Tobias Hysén har öst in mål för sitt IFK Göteborg, i vanlig ordning, under säsongen. Trots det ligger laget på en blygsam sjundeplats och guldchanserna är så gott som borta.
Det är då många klubbar hade försökt värva sig till en bättre placering i tabellen, men sportchefen Mild slog alltså i går fast att det inte kommer att hända i Blåvitt i år - något som Hysén ser som positivt.

- Vi har en väldigt stor trupp där det finns många som konkurrerar om alla positioner och det är väl bra på ett vis men för oss har det nog blivit ett problem, säger Hysén till FotbollDirekt.se och fortsätter:

- Vi har ju lånat ut flertalet spelare nyligen för att de ska kunna få mer speltid och jag både tycker och tror att vi ska sikta på att banta ner truppen till "normala" 20-22 spelare efter säsongen. Just nu är vi betydligt fler än så.

Varför tror du att det har blivit en såhär stor trupp som ni har i dagsläget?
- De senaste säsongerna har vi haft sådana enorma problem med skador, och då framförallt långtidsskador. Då faller det sig ju naturligt att det värvas in ersättare, och då blir ju truppen betydligt större när sedan de skadade spelarna kommer tillbaka.

Kan det bli en negativ sak att ha så många bra spelare i truppen?
- Ja det tror jag. Risken blir ju att duktiga spelare ställs åt sidan och att konkurrensen tär lite extra på vissa personer. Ett bra exempel är Niclas Carlsson tycker jag. En väldigt duktig spelare som säkert hade platsat, men som har haft jättestora problem med skador. De gångerna han väl var skadefri så blev det extra svårt för honom att ta sig in i startelvan och han valde tillslut att flytta hem till Stockholm (Brommapojkarna) igen.

- Sen blir det ju även svårt att behålla någon slags trygghet i laget eftersom många inte vet från dag till dag om de kommer att spela nästa match. Om du har en mindre trupp så är lättare att behålla en kontinuitet i startelvan, vilket kan vara bra.

Ja, ni har ju gjort om väldigt mycket i startelvan från match till match. Vad är huvudorsaken?
- Att de spelare som har fått chansen inte har varit tillräckligt bra helt enkelt. Det har varit väldigt mycket upp och ner för många i år och gör du en mindre bra match i det här laget så spelar du troligen inte nästa. Hade vi haft en mindre trupp hade du kanske kunnat göra en mindre bra match utan att behöva oroa dig över att bli bänkad i nästa. Både på gott och ont.

Är det en stor anledning till att det gått lite knackigt resultatmässigt?
- Nja det vet jag inte. Det största problemet de senaste åren har nog varit att vi har tappat spelare som är landslagsmässiga, typ Gustav Svensson, (Mattias) Bjärsmyr, Pontus (Wernbloom) och Kim (Christensen), och inte fått in spelare av samma kaliber helt enkelt.

IFK:s, om Håkan Milds ord stämmer, enda nyförvärv i sommar är mittfältsmotorn Philip Haglund, från Heerenveen.
Detta trots att många, framförallt supportrar, gärna ser en ny mittback i truppen, som ersättare till klippan Ragnar Sigurdsson. Men "Tobbe" är inte det minsta orolig över mittbackspositionen, för det finns fler alternativ än vad många känner till.

- Vi har ju Kalle (Svensson) och Hjalmar (Jonsson) som har spelat mest tillsammans nu sedan Ragnar flyttade till FCK. Men sen har ju även Micke (Dyrestam) spelat en del som mittback och även Jacob (Johansson). Så det finns gott om alternativ på den positionen även om jag förstår att ni utomstående är fundersamma,säger han och fortsätter:

- En som har imponerat väldigt mycket i den positionen på träning dessutom är Alexander Faltsetas. Han är ju mittfältare egentligen men jag som möter honom på träningarna kan verkligen intyga att han övertygar som mittback.

Philip Haglund fick spela en del mittback under sin tid i Holland. Har han provat på det i IFK också?

- Ja det har han gjort, men jag tror inte han är tänkt att spela i den rollen. Philip kommer göra nytta på mittfältet med sin storlek framförallt. Vi har inte så många stora spelare i laget så där kommer han bli viktig.

Håkan Mild har pratat mycket om hans enorma energi och vilja på planen. Ett centralt mittfält med Philip och Sebastian (Eriksson) kan bli väldigt energiskt och aggressivt?!

- Ja verkligen, och det tror jag är bra. Sebastian har fått mycket skit för att han drar på sig för många kort men han är ju inte ens i närheten av lika många kort som i fjol. Plus att spelare med hans spelstil brukar domarna ha lite lättare att varna dessutom.

- Han får nog någon varning extra per säsong bara för att det är han. Sebastian måste lära sig lite mer när han kan satsa in i duellerna och när han bör ta det lugnare. Men det är något som han jobbar på och kommer bli bättre på ju mer rutin han samlar på sig.

Martin Gustafsson

Publicerad 2011-08-02 kl 10:07
Annons
Annons
Annons