POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Hysén och spelarråd får Blåvitt att byta kurs: ”Ska hålla i bollen”

KAPSTADEN. Tobias Hysén tar sats mot 2011.
Målet är inga skador – och leda ett offensivare Blåvitt:
- Vi ska hålla i bollen i år, säger han till fotbollskanalen.se.

Solen steker över VM-arenan Cape Town Stadium och precis som de andra landslagsspelarna så njuter Tobias Hysén av att komma i väg med landslaget och få träna i 25 plusgrader och på en perfekt plan:

- Det är riktigt gött, särskilt med tanke på att det kom ännu mer snö hemma. Det är bara fint, säger Tobias Hysén och ler nöjt.
- Bara att ta på sig de här kläderna ger en kick. Sedan är det är kul att träffa alla och vara med här, det är de bästa från allsvenskan och Pierre (Bengtsson) från Danmark och Emil (Johansson) från Norge.

Vad är viktigt för dig i år?
- Det blir som inför 2010 för mig, att försöka hålla mig skadefri och kunna spela alla matcher. Vill vara med kontinuerligt i Blåvitt och slippa hack i säsongen som i fjol och sedan hålla en bra form så att jag får vara med i EM-kvalen som jag har varit på slutet.

Hur undviker man skador?
- Genom att vara noggrann hela tiden och lyssna på kroppens signaler. Tidigare har jag varit sådan som kört på även om jag känt mig stel och trött för att jag inte vill missa en match eller en träning. Jag måste bli mer noggrann och lyssna på kroppen och vila någon träning.

Är det ett skäl till alla skador i Blåvitt?
- Många är likadana, vi kör på och folk vill inte köra rehab för det är tråkigt och att man vill vara med och träna och spela matcher. Då kanske man går över gränsen och det blir kanske svårt att komma tillbaka. Nu har vi haft många stora skador, men många av de andra som handlar om förslitning och överbelastning är för att folk inte vill kliva av.

Vad gick snett för laget i fjol?
- Vi var för dåliga, bara, så enkelt var det. För många spelare kom inte upp i kvaliteten som man har och sedan stördes vi av skador. Vi fick aldrig spela med samma lag under en längre period. Vi hamnade i negativ spiral. Alla spelare måste up på nivån som 2009, då har vi bra chans att vara med i toppen igen.

En del gamla IFK-spelare har antytt att det inte är lika roligt på Kamratgården längre och att det är därför resultaten uteblivit. Något Tobias Hysén inte riktigt köper:
- Utåt sett kan jag förstå att man ser det så, men vi har skoj. Samtidigt är det klart att när resultaten är som de är så är det inte speciellt roligt. Jag ska inte säga att det inte är roligt att spela match men det blir en annan situation. Vi har haft bra stämning där men det blir mer gnäll och mer kritisk tongång när det går dåligt, men absolut inte någon osämja.

Malmö FF vann SM-guld genom att hålla i bollen och spela ut motståndet. IFK Göteborg spelade på sitt klassiska vis: att försvara, sno bollen och kontra.
Tobias Hysén avslöjar i solen i Sydafrika att det blir ett nytt spel som gäller efter fiaskosäsongen:

- Vi ska hålla bollen i år. I fjol skulle vi minimera riskerna, i år är det att vi inte ska riskera att tappa bollen, säger anfallaren.

Det är spelarrådet, där Hysén är med, som påverkat Jonas Olsson att skifta inställning och ta ett steg för IFK Göteborg:
- Vi har fört fram vad vi tycker vi måste bli bättre på, och sedan har han kommit med egna idéer och tänkt till och valt en väg. Nu ska vi försöka hålla det. Det känns som en nystart.

Var du motståndare till tränarbyte som det talades om?
- Man ska inte säga blankt nej, men jag tycker ändå han (Jonas Olsson) förklarade ganska bra och ganska tidigt vad som skulle ändras inför säsongen. Jag kände att jag vill ge det här en chans och han har visat under den tid vi varit i gång att det är ändringar på gång.

Vad för ändringar?
- Det är ett annat tänk i spelet och uppspelen är mer efter backen och det är ett mer offensivt tänk än att vi bara ska försvara och kontra. Det är lite mer inställning att vi ska hålla bollen jämfört med vad vi gjorde i fjol.

Efter att ha förlängt med IFK Göteborg förra våren så tar Tobias Hysén nya tag.
- Jag har detta året och tre år till och det är en nystart men sedan är det upp till alla spelarna och tränarstaben att verkligen visa det.

Publicerad 2011-01-17 kl 10:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå