Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Hysén om nyförvärv till anfallet: "Jag kan bära honom upp till Kamratgården"

I ett IFK Göteborg som satsat ungt bidrar Tobias Hysén med erfarenhet.
I en intervju med Fotbollskanalen berättar anfallaren om nya spelsystemet, eventuella anfallsförstärkningar och om förväntningarna på sig själv.
- Det blir svårare och svårare för varje år, och det gör lite ondare efter varje träning.

2017 var en stor besvikelse för IFK Göteborg. Efter tiondeplatsen har mycket förändrats i laget. Poya Asbaghi har kommit in som ny tränare i laget, och klassiska 4-4-2-formationen har åkt i papperskorgen.

Nu är det istället 3-4-3 som gäller för Blåvitt. Formationen testades för första gången i cupmötet med Varberg, seger 1-0.

- Det gav väl oss svar att vi har rätt mycket kvar att jobba med vad det gäller vårt eget spel, säger veteranen Tobias Hysén till Fotbollskanalen.

- Vi blev lite passiva i vårt försvarsspel stundtals. Vilket gjorde att de fick ett litet skenbart övertag på egen planhalva. De skapade väl egentligen bara en målchans på hela matchen, och det blev bortdömt för offside då. Men vi har en bit kvar tills vi är där vi vill vara för att allsvenskan ska göra, det är väl bara att konstatera. Och det var väl ingen som trodde något annat egentligen heller. Vi har ju fått bra resultat med oss, men varit upp och ner i matcherna än så länge. Precis som det kommer vara här i början av den här processen. Det som är positivt är att vi vinner matcher trots att vi kanske har saker som vi måste jobba på.

ANNONS

4-4-2 har varit starkt förknippat med IFK Göteborg sedan Sven-Göran Erikssons tid i klubben 1979 till 1982. Tobias Hysén tycker inte att spelsystemet i sig är svårt att ställa om sig till, men däremot en förändring i spelet som suttit i Blåvitts DNA.

- Jag tycker inte spelsystemet och siffrorna i sig är den stora utmaningen utan den stora utmaningen är att gå från att vara ett lag som varit lite mer direkta i sitt spel till att kanske ha lite mer possession. Vi blir lätt väldigt inställda på att när bollen till exempel kommer ut på en kant så har instinkten hos oss varit tidigare att vi ska gå på inlägg liksom. Nu vill vi kanske mer spela oss in i straffområdet. Det är mer ett rörelsemönster som måste ändras i ryggmärgen. För mig som forward då kanske att inte bara störta in i straffområdet så fort bollen kommer ut på kanten, utan därifrån att kunna välja andra vägar att ta sig fram. Och framförallt när vi börjar spela nerifrån att vi har lite fler spelpunkter längre fram i planen när vi bygger på en trebackslinje istället för fyra då. Och det blir också en process att hitta rätt i.

ANNONS

- Första passningen är väl kanske inte så svår att hitta, men just vad som händer därifrån sedan. Och vilka positioner ska resten av spelarna ha för att kunna hjälpa spelaren och lite sådana grejer. Det är mer där som det blir en strukturell skillnad mot hur det har varit. Det är väl där vi letar lite tajming och rörelsemönster, hur gör vi när bollen hamnar här? Och hur gör vi när bollen hamnar här i planen, var vill vi att våra spelare ska befinna sig för att dels enkelt kunna understödja vårt spel framåt men även för att kunna vända spelet framåt? Och det är väl det som är lite annorlunda när man spelar med en trebackslinje kontra fyra, säger Hysén.

- För många spelare är det ju nytt helt och hållet med det arbetssättet. Och förrän det sitter exakt i ryggmärgen så tar det lite tid.

Hur är det annars att komma från en besvikelse förra året, är det skönt att kunna börja om lite på noll med en ny tränare och nytt spelsystem?

ANNONS
- Det kan det absolut vara. Sedan är det ju så, när du spelar i IFK Göteborg så börjar du aldrig riktigt på noll. Vi kan göra det vad gäller serieplacering, där börjar ju alla på noll liksom. Men du kan aldrig riktigt bara börja på noll i en klubb som Blåvitt, utan kraven och förväntningarna finns ju där oavsett. Men visst, till viss del är det så. Sedan har vi kanske inte samma längd på startsträckan som många andra klubbar kanske har. Vilket innebär att vi kommer att få försöka göra det här så snabbt som möjligt. Sedan ska det inte bli någon stress som blir på bekostnad av att vi inte gör det vi ska. I den bästa av världar så finns det tålamodet, i alla fall till en början av säsongen. Att det kanske inte ser helt hundra ut, strävan måste alltid vara att det ska se bättre ut hela tiden. Men när vi är där vi är så kan det finnas perioder där det kanske blir lite upp och ner. Och då måste det tålamodet finnas om man nu har sagt att det ska finnas när den här förändringen har gjorts liksom.
ANNONS

"Nya" IFK Göteborg har valt att satsa ungt. Äldst i laget är Tobias Hysén, 36. Till och med äldre än tränaren Poya Asbaghi.

Ett extra ansvar på Hysén?

- Jag känner inte så riktigt. Jag försöker ta det ansvar som jag anser krävs, dels på planen men även utanför. Och kanske framförallt mer utanför planen att man försöker vara behjälplig med delar som kanske inte alltid är självklara för alla. Det finns ju alltid många olika aspekter i en trupp som man måste ta hänsyn till och det är klart att kan man hjälpa till med saker där så att de unga killarna bara kan fokusera på att spela fotboll i mesta möjliga mån så är det klart att jag gör det. Jag försöker vara prestigelös där. Visst, jag är äldst och är väl den som till viss del är mest meriterad ihop med några andra - säg "Mix" och någon till som spelat rätt mycket landskamper. Så där får man försöka vara prestigelös och gå in med inställningen att allt man gör kommer att vara för att hjälpa laget. Vilket jag inte har haft några problem med innan och jag tror inte att det kommer att bli några problem nu heller. Det handlar väl mer om att spelarna ska våga komma till dig och be om hjälp om det skulle behövas, säger Tobias Hysén.

ANNONS

Trots att tävlingssäsongen är igång så letar IFK Göteborg fortfarande efter förstärkningar till truppen. Sportchefen Mats Gren har letat efter en anfallare, och bland annat visat intresse för islänningen Kolbeinn Sigthorsson. 

Tobias Hysén ser luckor i IFK Göteborgs anfall, och välkomnar förstärkningar.

- Värvar de in en anfallare som gör 20 mål så kommer jag att bära honom upp till Kamratgården, det är absolut inga konstigheter. Bra spelare behövs alltid i alla lag och det är klart att det någonstans är vad vi har saknat sedan Lasse (Vibe) drog: en anfallare som är uppe och nosar på en 15, 16, 17, 18 mål. Jag vet ju, så pass bra koll har jag på mig själv, att det blir svårt att göra det antalet mål dels med det spelsättet vi har nu där vi kanske inte är lika direkta som vi har varit och dels för att jag själv blir äldre. Det är klart att jag kan ha en jättebra säsong och börja hästa in mål igen, det är inte det. Men det är klart att om vi kan få in en forward som gör de 15 målen som krävs för att få den där tryggheten och stabiliteten i att man har en spelare som alltid levererar, det är klart att det underlättar för oss andra. Jag menar för mig att göra tio mål denna säsong hade varit jättebra om man vet att man har en spelare som gör 15. För kan man då på tre forwards komma upp i runt 30 mål så är det väldigt, väldigt bra. Vilket är det vi har saknat kanske de senaste åren, den här jämnheten. Förra året så gjorde väl jag och Boman (Mikael) 17 mål ihop, sedan hade vi ingen därefter i och med att Elias (Omarsson) hade ett tufft år. Så kan du få en rotation på två spelare i kombination med en spelare som hästar in mål så är det det allra bästa. Och det är klart att hittar han (Mats Gren) en spelare som gör de 15-20 målen så är det bara att gilla läget och hjälpa honom så mycket som möjligt så att det går så bra som möjligt för laget.

ANNONS

Hur ser du annars på din roll i laget, vad tycker du att din uppgift i laget blir den här säsongen och hur påverkas det av en eventuell förstärkning?
- Som jag sa där, det beror helt och hållet på. Som det är nu, Elias har sett bra ut på försäsongen och gjort lite mål. Och det är klart att kan man få igång honom så att han gör... Vad som är rimligt att han gör vet man inte riktigt, han hamnade i ett jäkla flow första hösten och gjorde en sex-sju mål. Jag menar, kommer han in i det igen så kan ju han lika gärna göra tio-tolv mål liksom. Men det kanske man inte ska förvänta sig av honom, och kanske inte heller sätta de kraven på honom. Kan han tillsammans med en till forward komma upp i 15-16 mål så är det fullt godkänd på två spelare. Och får vi sedan in en till spelare som hamnar över det och gör ännu fler mål så är det där någonstans man kan förvänta sig att de andra två spelarna ska ligga. Men skulle det inte komma in en till så blir det genast större krav och lite större förväntningar på de som redan är här. Så det beror helt och hållet var i hierarkin den här nya forwarden, i så fall, skulle hamna.

ANNONS

- Man får se hur säsongen blir, det kan hända att man gör fem mål men med tanke på speltid och dylikt så känns det ändå okej. Jag sätter inga mål att i år vill jag göra det här. Jag vill hålla mig skadefri och se till att jag kan ge mig själv förutsättningar för att ändå kunna vara med och hjälpa till detta året också. Det blir liksom svårare och svårare för varje år och någonstans gör det lite ondare efter varje träning och lite ondare efter varje match så det handlar mycket om att hålla kroppen fräsch. Kvalitén vet jag finns där om jag spelar 30 matcher, men utmaningen är väl att man hela tiden håller sig så pass fräsch hela tiden att det finns en förutsättning för att göra det. Sedan kan det vara andra spelare som presterar bättre och då är det bara att gilla det läget och gilla den rollen. Och jag är snart 36, jag vet vart jag befinner mig i näringskedjan så det finns ingen prestige i att släppa in andra om det skulle visa sig att det är bättre för laget.

ANNONS

Mötet mellan Göteborg och Öster visas på C More Live 3 och på cmore.se. Sändnigen startar 14.50.

Publicerad 2018-02-23 kl 06:50
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto