Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

I mars kan allsvenskan bantas till tio lag: ”Finns många fördelar”

Tio, tolv eller 16 lag? Igår diskuterade SEF frågan – och i mars tas beslutet som kan förändra Allsvenskan.
- Det finns många fördelar med att banta, säger ordförande Bo Johansson till fotbollskanalen.se.

Igår diskuterade Svensk Elitfotboll Allsvenskans stora ödesfråga – hur många lag ska Allsvenskan bestå av. På bordet fanns tre förslag som diskuterades – tio, tolv eller 16 lag – och avsikten med gårdagens möte var att lyfta fram fördelar (inga nackdelar diskuterades) med respektive förslag.

- Exempel på fördelar med att minska är att få en vassare elit, en mer högkvalitativ elit. När vi tittar på lag som avancerat på Europarankingen. Vi har tappat från plats 10 för 20 år sedan till 25. Tittar vi på Schweiz, Österrike och Danmark har de tio eller tolv lag och de har dubbelt så höga intäkter per klubb jämför med vad vi har i Allsvenskan, säger Bo Johansson som är ordförande för Svensk Elitfotboll.

- Det skulle också kunna innebära att varje match blir mer intressant och spännande och vi tror att snittpubliken per allsvensk match skulle bli större också. Det kan finnas en fördel när vi ska sälja Allsvenskan till tevebolagen nästa gång, att den kan upplevas som en bättre produkt så vi kan få mer pengar. De som vill ha en bantning pekar ju på att Superettan blir intressantare också. Så det finns många fördelar med att banta.

Och fördelar med att ha kvar det som det är?
- Fördelen med att ha kvar 16 lag är att fler orter har Allsvensk fotboll. Vi har bredare bas för vår elitfotboll. Det kan innebära att fler svenska talanger får spela i vår högstaliga och det kan innebära ett större intresse på riksnivå för Allsvenskan.

Den 25:e mars kommer man att ta ett beslut om man ska banta eller inte. Ifall det blir en bantning finns det alltså två förslag man tittar på – tolv eller tio lag. Med tio lag menar Johansson att det blir en rak serie, precis som nu. Med tolv lag tittar man däremot på att förändra seriespelet.

- Vi ska spela mot varande hemma och borta två gånger, 22 omgångar alltså. Och efter de 22 omgångarna ska de åtta bäst placerade lagen gå vidare till en mästerskapsserie, där de ska mötas hemma och borta igen och då blir det totalt 36 omgångar. Men det är inte slutspel vi tittar på, utan man ska ta med sig de poängen man tagit.

- De fyra sista får spela mot de fyra lagen i Superettan, för det är tanken att Superettan också ska bantas till tolv lag.

Om det tas beslut för en bantning kommer dock frågan om hur den minskningen av Allsvenskan kommer att se ut att tas upp för närmare diskussion.

- Huvudfrågan är om det skulle gynna svensk elitfotboll att banta. Om man tar beslut för det får man vrida och vända på hur det ska se ut, säger Johansson.

Är det stort stöd för en bantning?
- Det är för tidigt att säga. Syftet med mötet igår är inte att klubbarna ska ”committa” sig till ett förslag.

Bo Johansson är ju också ordförande i Elfsborg men säger att han inte vill ta ställning i frågan och att inte heller Elfsborg gjort det ännu.

Publicerad 2011-01-14 kl 14:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons