POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

I natt stänger svenska fönstret - så funkar det: "Samtal in i det sista"

Foto: Bildbyrån

I natt stänger det svenska transferfönstret.
Fram till 23.59.59 har svenska klubbar chansen att förstärka - och på förbundet är man beredda.
- Det är mycket samtal in i det sista, säger SvFF:s Joakim Lindström, tävlingskonsulent på spelarövergångar, till Fotbollskanalen.

Tisdagen är det sista dygnet för de svenska klubbarna att förstärka med nya spelare inför höstsäsongen. Midnatt mot onsdagen bommar fönstret igen - och till skillnad från perioden efter vinterfönstret fram till sommarfönstrets början finns inga möjligheter att efter fönstrets stängning värva spelare som är kontraktslösa.

Joakim Lindström arbetar som tävlingskonsulent på SvFF:s avdelning för spelarövergångar. Han förklarar för Fotbollskanalen vad det är som måste ha hunnits med för att en övergång ska räknas som genomförd.

- Det beror lite på vad det är för typ av övergång. Vi jobbar i två olika system - det är vårt eget Fogis-system (svensk fotbolls gemensamma informationssystem) där alla svenska spelare registreras. Där kan man göra övergångar och skriva avtal i själva Fogis. Det som krävs av den svenska klubben är att de lägger upp övergången i Fogis, laddar upp avtalet och betalar själva övergången. Sedan har vi Fifa TMS-systemet där alla professionella, internationella övergångar sker. Då ska man ha laddat upp alla dokument som krävs i det systemet. Vi ska kunna begära speltillståndet från det andra landsförbundet innan fönstret stänger.

Förbundets personal är på plats fram till stängning. Lindström har jobbat många kvällar då fönstret stänger och berättar att det var mer ”action” tidigare, i en värld då de digitala möjligheterna inte var lika stora.

- Nu för tiden sker det mesta elektroniskt men det finns även de som kommer förbi och lämnar handlingar. Förr var det betydligt mycket mer, då var det full fart här.

Brukar det vara en stressig kväll?
- Det var som sagt lite roligare förr när man fick besök av alla. De flög från alla håll i Sverige för att komma hit, när vi inte hade elektroniskt. Nu kan de sköta det hemifrån. Men det är mycket samtal in i det sista och man försöker få loss spelarna.

Har du varit med om att det fallerat på minuten?
- Jadå, det händer allt. Sedan om man tittar på vårfönstret då vi stängde 4 april, då finns det chans att söka dispens om man inte kommer in med handlingarna i tid, men det finns ju inte nu på hösten. Det är viktigt att allt är i sin ordning.

Vilka klubbar tar chansen att bredda truppen/sälja spelare innan det är för sent? Här listar Fotbollskanalen 20 spelare som kan vara aktuella för allsvenska klubbar.

Publicerad 2019-08-13 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå