POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

IFK Göteborg blev anmält för banderoller - straffas nu med böter

Foto: Bildbyrån

AFC Eskilstuna anmälde IFK Göteborg för banderoller som syntes på en läktarsektionen under lagens möte på Gamla Ullevi. 
Nu meddelar disciplinnämnden att Blåvitt får 25 000 kronor i böter, skriver GP

IFK Göteborg tog i juli i år emot AFC Eskilstuna på Gamla Ullevi. Då syntes banderoller på läktarplats med negativa budskap gentempt AFC och representanter i föreningen. Enligt Blåvitt var texterna som syntes på läktaren följande:

"AFC Poutana - slang på grekiska för (AFC Hora)".

"Ryssholm Sirot - Ryskla för "Ryssholm hemlös".

"Styra fotbollsförening som diktatur - det är Ryssholms signatur".

AFC:s säkerhetschef Gino Torlo förklarade att anmälan var en markering mot IFK Göteborgs supportrar och hänvisade till när lagen drabbade samman 2017 och en banderoll från Blåvitt-supportrar anspelade på "Gulag", som är samlingsnamnet för de koncentrationsläger som fanns i det forna Sovjetunionen. 

- Vi vill markera starkt mot all form av kränkning. Speciellt mot Göteborgs fans eftersom att de har varit mest drivande i kritiken mot oss. Specifikt 2017 då man sa att man ville skicka tillbaka vår ordförande (Alex Ryssholm) till ett koncentrationsläger i Sovjet, sa Torlo, i mitten av augusti, till Fotbollskanalen. 

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson svarade i sin tur bland annat så här på föreningens hemsida:

"IFK Göteborg beklagar det inträffade men ser inte hur man kan ha haft förutsättningar för att stävja händelserna inom ramen för vad som kan anses vara en rimlig resursallokering. Vi delar anmälarens syn på att kränkningar ej skall förekomma men vill ändå lyfta att det hade underlättat ifall AFC Eskilstuna även i fortsättningen väljer att följa SvFF:s reglemente kring 51%-regeln i syfte att undvika framtida provokationer gentemot svensk supporterkultur".

Nu meddelar disciplinnämnden, enligt GP, att IFK Göteborg bötfälls med 25 000 kronor. Enligt nämnden har Blåvitt brustit i ansvaret som arrangör vid en match. 

"Texterna på banderollerna är riktade mot AFC och är till sitt innehåll förolämpande mot AFC som förening och mot dess ordförande. Göteborgs supportrar har därmed gjort sig skyldiga till en ordningsstörning och detta även om det delvis varit banderoller på annat språk än svenska", skriver nämnden i beslutet enligt GP.

"Göteborg har som arrangör varit ansvarig för visitationen av sina supportrar och ska som ett första steg för att undgå bestraffning kunna visa att banderollerna inte har kunnat hittas vid visitationen. Det har Göteborg inte gjort", skriver nämnden vidare. 

IFK Göteborg har möjlighet att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden, något som Max Markusson meddelar att föreningen kommer att göra. 

- Den stora frågan är ju egentligen vilken standard som SvFF vill sätta på bemanningen samt ifall de anser sig kunna upprätthålla samma bedömningsnivå över hela linjen och vid alla matcher. Det lär bli en dubblering av anställda på förbundet kring disciplinärenden särskilt nu när det finns andra viktigare frågor att hantera. Och inte att förglömma - matcher som ska spelas på plan, säger Markusson till GP

AFC:s klubbdirektör Jose Franco är i sin tur positivt inställd till straffet. 

- Det är inte mer än korrekt. Om man tittar på tävlingsbestämmelserna står det helt klart att föreningen måste kontrollera vad som tas in på arenan. Jag tycker inte att det hör hemma på våra arenor och på något sätt måste det stoppas. De försöker sedan skylla på 51-procentsregeln och att vi ska följa den och sköta oss. Det gör vi. Vi följer 51-procentsregeln, annars hade inte vi varit i allsvenskan, säger Franco till Fotbollskanalen. 

- Vi måste få stopp på det här. Det finns barn på arenan som ser sådant. Det är inte bra. Det ska vara trevligt att gå på fotboll och det ska inte vara massa sådana konstiga ord. Det måste stoppas, det tillhör inte fotbollen. Sedan är det helt okej att man sjunger ramsor och liknande, men det ska inte vara personangrepp. Då har det gått för långt, fortsätter han. 

Fotbollskanalen har sökt Max Markusson.

Publicerad 2019-09-09 kl 13:47
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå