Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK GÖTEBORG

ALLSVENSK NEDRÄKNING: Vibe kvar trots alla rykten: "Klart att det varit jobbigt"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Han blev allsvenskans skyttekung i överlägsen stil förra säsongen.
De flesta hade räknat med att Lasse Vibe var förlorad för IFK Göteborg, men den danske landslagsanfallaren blev kvar.
– Jag är inte förvånad, det är mycket som ska stämma för att en spelare ska flytta, säger han till Fotbollskanalen.

Det har varit den stora snackisen under försäsongen i Sverige. Spekulationerna drog igång nästan omgående efter den sista allsvenska omgången och nye tränaren Jörgen Lennartsson berättade att han räknade med att Lasse Vibe skulle försvinna. Historien levde sedan ända tills de sista transferfönstren stängde runt om i världen. Dansken vill fortfarande inte prata om Kina och den eventuella flytten som han ska ha nobbat.

– Nu tycker jag det ska bli skönt att bara koncentrera mig på fotbollen. Det har varit mycket snack och spekulationer hela tiden egentligen. Det har knappt gått en dag utan att jag behövt svara på frågor om min framtid. Det är klart att det varit lite jobbigt när man fått frågan om och om igen. Tillslut så blir man lite frustrerad och kanske tappar det lite. Men jag skulle inte säga att jag är förvånad över att jag är kvar, helt enkelt så gjorde jag det inte tillräckligt bra för att hamna i någon stor europeisk liga, så enkelt är det, säger han.

Var det en jobbig period? Fick du höra mycket på sociala medier och så?
– Det fick jag, efter att någon dansk media påstått att jag var klar för en klubb i Kina så blev det mycket negativt man fick höra. Det var allt ifrån det till att supportrarna älskade mig och ville ha mig kvar. Men om man inte kan hantera det som spelare eller person så är det bara att radera appen eller att strunta i att läsa vad som skrivs.

Under Jörgen Lennartssons ledning har IFK Göteborg tränat längre pass under försäsongen än tidigare. Något som börjar kännas även för spelarna med den allsvenska premiären bara några dagar bort. Blåvitt-spelarna är själva spända på vart det nya projektet ska landa.

– Man känner att det närmar sig och vi spelare funderar nog lika mycket som ni andra. Hur kommer det gå för oss? Hur samspelta är vi? Hur bra är de andra lagen? Det ska bli spännande att se faktiskt, säger Vibe.

– Sen tycker jag personligen att det ska bli intressant hur vi i laget reagerar om vi får en motgång eller en tung period under säsongen. Det är kanske inte så att du blir en ny människa av det privat men som lag utvecklas man oerhört mycket beroende på hur man hanterar de tuffa perioderna.

Vem har ansvaret i en sådan situation?
– Det största ansvaret har ju tränaren, men sen är det vi spelare också. Vissa av oss kanske ska bidra mer i en sådan situation. Jag känner själv att det är något jag kan vara bättre på i år att hjälpa laget och ta lite mer ansvar. Tidigare kanske det har varit mer fokus på att göra mål och leverera men för att man ska vara en ledare i ett lag så krävs det att man har de andra spelarnas respekt och det känner jag att jag har efter förra säsongen. Sen har jag alltid sett mig som en naturlig ledare, men jag ska ta mer ansvar i år.

Med 23 mål på 26 starter förra säsongen blev han allsvenskans skyttekung i överlägsen stil. Med det har pressen på honom skruvats upp rejält, något som han dock själv inte lägger särskilt stor vikt vid.

– Jag känner inte mer press nu än inför förra säsongen egentligen. Nu känner jag att vi har fått in bland annat (Jakob) Ankersen och vi har (Sören) Rieks som kommit in i det mer, vi har även Gustav (Engvall) och Mikael (Boman), så det känns som vi är fler som ska göra mål i år. Förra året var det lite så att det bara var jag som gjorde mycket mål och det blev lite så att om jag inte gjorde mål så vann vi inte matcherna.

– Nu tänker jag mer på att det är viktigare att hjälpa laget att tippa de jämna matcherna rätt. Vi kryssade ju väldigt många matcher ifjol och hade vi vunnit två-tre matcher av alla oavgjorda så hade vi haft ett SM-guld. Sen kommer jag inte sitta och säga att ”allt över sju mål är okej” för det är klart att jag vill göra mycket mål i år igen men att jag gör 23 det tror jag inte.

Känner du att du fått en annan respekt av motståndare också?
– Absolut, det började redan under hösten. Jag minns matchen mot Kalmar där jag efter typ 15 minuter hade fått fyra-fem tuffa tacklingar. Men den respekten väljer jag att se positivt för det innebär att man har gjort något bra och den respekten kan man använda till sin fördel. Antingen blir det så att motståndaren ligger för långt ifrån mig eller för nära. Men ju mer fokus de lägger på mig desto mer ytor blir det ju för de andra i laget så det är bara positivt.

Ifjol var det endast Mattias Bjärsmyr som spelade samtliga minuter i allsvenskan för IFK Göteborg. Känner du dig given i laget?
– Ja, det gör jag väl. Samtidigt kan jag känna att jag förtjänar det efter min säsong förra året. Sen om jag är mållös i fem matcher så ska jag ju inte fortsätta spela bara för att jag gjorde det bra förra året. Då kommer jag ju få börja på bänken.

– Succén i allsvenskan gjorde inte bara Lasse Vibe till en jagad man under silly season, det gav även en landslagsplats. Anfallaren saknades i det blåvita genrepet inför allsvenskan då han var iväg på landslagsuppdrag med sitt Danmark.

– Det kändes bra, sen är de flesta i landslaget uppe i sina säsonger medan min börjar snart. Så det var lite skillnad men det är alltid kul att spela med landslaget.

Vad kan vi förvänta oss av IFK Göteborg i år?
– Det är en svår fråga för vi vet ju inte riktigt själva vart vi står. Även om vi gjort det bra mot Helsingborg och Häcken så har vi ju inte mött de där topplagen ännu. Sen känner jag att vi inte är helt samspelta ännu men får vi en bra start så ska det kunna gå bra. Det känns som att det är vi, Malmö, AIK och Elfsborg som kommer vara med däruppe i den absoluta toppen.

Men Malmö är favoriter?
– Ja, de har en bredare trupp och har gjort det bra.

Hur är annars stämningen i laget, snart premiär?
– Den är väldigt bra, jag gillar inte att jämföra med hur det har varit tidigare, så utan någon jämförelse utan bara sett till nivå så skulle jag säga att det är väldigt bra stämning i laget nu. Det är många nya spelare, ny tränare men det är bra personer som har kommit in i det snabbt. Sen är det ju inte så att vi alla är bästa vänner och umgås hela tiden. Så är det ju inte på någon arbetsplats men vi trivs med varandra och har en respekt bland varandra.

Ser du fotbollen som ett jobb, eller är det lika roligt fortfarande som när du var liten?
– Det är mitt jobb, men jag tycker fortfarande att det är lika roligt, absolut!

– IFK-supportrarna har ofta efter matcherna sett två små killar springa runt i matchande outfits efter matcherna på Gamla Ullevi. Lasse Vibes två tvillingar är tillsammans med frun, Camilla, de som han hämtar mest energi ifrån.

– Så är det, familjen är viktigast. Trivs inte familjen så trivs ju inte jag heller, det är viktigt att dem har det bra.

Fattar dom vad pappa håller på med?
– Det gör dom, fotbollsintresserade är de verkligen och det är både min och Camillas familjer. Det har varit skönt för mig att ha familjen och vänner som kommer och hälsar på ofta. Under förra säsongen var de flesta och hälsade på och det gör de nog i år igen för det är ju lite svårt för mig att ringa Jörgen och be om ledigt i en match…

– Annars gillar jag inte att hänga så mycket på stan utan umgås hellre med familjen och ofta ute. Vi hittar alltid på något, klart att vi tittar på film och så också men det är mycket aktiviteter och energi där.

En möjlig anfallsduo i framtiden kanske?
– Haha, kanske! Det är upp till dem att bestämma. För mig spelar det ingen roll vad de vill hålla på med. Jag kände aldrig någon press på att bli fotbollsspelare hemifrån.

– IFK Göteborg har kontrakt med Lasse Vibe fram till sommaren 2016. Klubbens sportchef har flera gånger pratat om att han vill förlänga kontraktet redan nu. Vibe själv vill däremot fokusera på fotbollen och inte tänka på framtiden.

– Jag tänker inte på det, framtiden får utvisa helt enkelt. Det är så mycket som ska stämma för att en spelare ska flytta och det är så mycket spekulationer hela tiden så det kommer jag inte bidra till. Säger jag något så är det alltid någon som tolkar det fel och så blir det en stor grej. Jag väljer att fokusera på fotbollen nu och göra det så bra som möjligt med start nu på söndag i premiären, avslutar Lasse Vibe.

Publicerad 2015-04-02 kl 11:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons