Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK GÖTEBORG

Blåvitt backar tio miljoner kronor: "Valt att göra en satsning"

Foto: Scanpix

IFK Göteborg med sportchef Mats Gren, t.v., och tränare Jörgen Lennartson, t.h.

IFK Göteborg redovisar ett minusresultat på 10,4 miljoner kronor för verksamhetsåret 2014. Det framgår av den bokslutskommuniké som presenterades på måndagen.
- Ingen överraskning för oss det här resultatet, säger klubbdirektören Martin Kurzwelly till Fotbollskanalen. 

Enligt vad föreningen uppger på sin hemsida ökade intäkterna från sammanlagt 110 miljoner under 2013 till 121 miljoner kronor 2014, och när det gäller spelarförsäljningar steg summan från 13,5 miljoner upp till 24,3 miljoner kronor. Då ska det dock tilläggas att Ludwig Augustinssons flytt till FC Köpenhamn och Joel Allansons till Randers redovisas först i bokslutet för 2015.

Men trots att IFK Göteborg alltså drog in mer pengar än tidigare blev resultatet negativt. Totalt sett handlar det om en förlust på 10,4 miljoner kronor efter skatter och avskrivningar.
- Ingen överraskning för oss det här resultatet. Vi har valt att göra en satsning där vi rustar för framgång, en framgång som vi ännu inte har nått. Vi sa det att det här var lite av omställningens år och vi har haft en del engångskostnader som vi tog under 2014, säger klubbdirektören Martin Kurzwelly till fotbollskanalen.se.

- Kostnader som nyanställning av tränare och sportchef, som överlappat varandra. Avslutade spelarkontrakt som kostat en del, vi har lånat ut spelare och inte fått full täckning för dem.

"Vi åtgärdar en del"
Blåvitt hänvisar till lägre publikintäkter än budgeterat, ökade säkerhetskostnader och lägre intäkter än förmodat på både privat- och företagssidan. Dessutom minskade klubbens merchandise-försäljning med drygt en miljon kronor.
- Vi sticker inte under stol med att vi inte har nått intäktsmålet på någon sida. Vi måste bli bättre på det, så enkelt är det. Vi åtgärdar en del och tittar på flera åtgärder. Men det är klart att vi skär i kostnaderna nu för att optimera verksamheten. Det handlar om att se över alla bitar, korridorslaget måste jobba lika effektivt som laget på plan och självklart har vi saker att förbättra, säger Kurzwelly.

Den totala kostnaden för den sportsliga elitverksamheten steg från 44 miljoner kronor till 58,1 miljoner kronor jämfört med tidigare år.

"En inkomstkälla vi behöver"
I sin sammanfattning av det ekonomiska läget skriver IFK Göteborgs styrelse att resultatet blev sämre än väntat, men att de underliggande kostnaderna för 2015 trots allt är lägre än föregående säsonger. Som främsta utmaningar framöver vill ledningen framför allt hitta sätt att stärka intäkterna på alla plan. I januari tappade man sin storsponsor Prioritet Finans och där blir det vktigt för klubben att hitta en ersättare.
- Det är en intäktskälla som vi behöver. Tidsplanen ligger kvar där, vi hoppas bli klara innan allsvenskan börjar, säger Kurzwelly till fotbollskanalen.se.

- Vi har inte känt oro på det sättet, det är inte som att vi går runt och är oroliga. Vi tittar på åtgärder för att nå ett noll eller plusresultat. Sen hoppas vi självklart kunna bygga på ladorna lite. Vi har en stor kostym, absolut, även om vi bortser från laget. Där måste vi bli mer effektiva.

- Spelarbudget och den sportsliga målsättningen ligger kvar, vi siktar på att vara med i toppen. Europaspelet är ju extra viktigt för oss, når vi ett gruppspel i Europa League så går vi plus, betydligt mer plus. 

Publicerad 2015-03-02 kl 11:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons