Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN/IFK GÖTEBORG

Blåvitt uppges backa miljoner - fler sponsorer kan hoppa av

Foto: Scanpix

IFK Göteborg med sportchef Mats Gren, t.v., och tränare Jörgen Lennartson, t.h.

Prioritet Finans och IFK Göteborg gick skilda vägar.
Enligt uppgift till fotbollskanalen.se är klubben på väg att tappa fler sponsorer.
– Jag hoppas inte att det är så, säger klubbdirektör Martin Kurzwelly.

IFK Göteborg sliter med ekonomin och enligt GT backar klubben med 6-8 miljoner kronor trots försäljningar av bland annat Tobias Hysén, Sam Larsson och Ludwig Augustinsson.

– Jag kommenterar inte det. Vi har bokslut på måndag och publicerar allt på nätet och sedan har vi årsmöte den 9 mars. Efter måndag den 2 mars kommenterar jag gärna frågor som rör det här, säger klubbdirektör Martin Kurzwelly till fotbollskanalen.se.

Är det viktigt för er att sälja Lasse Vibe?

– Jag tycker vi har en bra sits och vill gärna att Lasse ska vara kvar om han vill det. Jag ser hemskt gärna att Lasse stannar kvar.

Under de senaste säsongerna var Prioritet Finans en av IFK Göteborgs viktigaste sponsorer och deras avtal gav klubben ungefär åtta miljoner kronor per år, men i januari gick Blåvitt och företaget skilda vägar. Prioritet Finans började istället  satsa på de allsvenska konkurrenterna Djurgården och Halmstad och efter det har inte "Blåvitt" hittat en ny stjärnsponsor. Samtidigt som föreningen letar efter en ersättare kan nu andra sponsorer vara på väg att avsluta samarbetet med IFK Göteborg, erfar fotbollskanalen.se.

Entreprenadföretaget Serneke, där Prioritet Finans vd Nils Wiberg äger 20 procent av aktierna, har ett år kvar på avtalet och är enligt uppgift till fotbollskanalen.se på väg att lämna IFK Göteborg. Något som företagets vd Ola Serneke dock inte vill kännas vid när fotbollskanalen.se pratar med honom.

- Vi har för avsikt att fortsätta sponsra IFK Göteborg, säger han.

På samma nivå som i dag?

- Det vet jag inte. Det får vi se.

Pratar ni om en förlängning?

- Nej. Vi har ett avtal som gäller.

Vad betyder det för dig att Nils Wiberg och IFK Göteborg gick skilda vägar?

- Det var tråkigt. Jag gillar Nils både som människa och som företagare, så det var synd. Jag tror att det hade varit bra för IFK om man haft kvar Nils, framför allt på lång sikt. Han tycker väldigt mycket om IFK.

Så här säger Martin Kurzwelly om fotbollskanalens uppgifter att Serneke kan vara på väg bort:

– Det hoppas jag inte. Jag tycker att vi har en bra dialog med dem.

Adidas är också inne på sista året på avtalet och fotbollskanalen.se erfar att det finns ett missnöje mot IFK Göteborg och att de är tveksamma till en förlängning. Bland annat blev företaget irriterat när klubben nyligen tryckte upp 4 000 matchtröjor med det avhoppande företaget Prioritet Finans logotype på bröstet. Det tänkta försäljningspriset var satt till 650 kronor per matchtröja, vilket innebär att Blåvitt gick miste om potentiella intäkter på över en miljon.

– Det missnöjet tror jag är helt borta om det fanns något. Vi har haft en väldigt bra kontakt med Adidas som har varit oerhört schysta och bra att ha att göra med för att lösa den situationen som uppkom. Så där tycker jag att vi har haft en väldigt bra dialog och samarbete med Adidas. Jag tror att de är nöjda, säger Kurzwelly.

Inför årets säsong lämnade sponsorn Kia, som var involverad i klubben sedan 2008, och då gjorde "Blåvitt" klart med Volkswagen, men enligt GT täcker inte det nya avtalet upp för de 1–2 miljoner kronor som samarbetet med Kia innebar.

Förutom ovan nämnda företag är ävenIntersport, SKF, Ehrenborg och GPBM Nordic huvudsponsorer för IFK Göteborg.

Avtalen med Intersport och SKF går, precis som Serneke och Adidas, också ut efter det här året.

– Vi har en dialog med alla där avtalen går ut. Det pågår dialoger, säger Kurzwelly.

Stefan Danielsen, marknadsansvarig på Intersport i Göteborg, vill inte säga om det är aktuellt med en förlängning:

– Jag kan inte säga något om det, säger han till fotbollskanalen.se.

Det är även oklart om det blir en förlängning med SKF. Nyligen varslade verkstadskoncernen 200 personer.

Enligt Ehrenborgs vd Jörgen Warsell har man två år kvar på avtalet, och samma sak gäller med GPBM Nordic, enligt Martin Kurzwelly som menar att det arbetas för fullt med att hitta en ny stjärnsponsor efter Prioritet Finans.

– Det jobbar vi på. Vi har några olika alternativ och det ska vi redovisa innan säsongsstart. Det viktigaste är att det blir bra och rätt, inte att det går fort. Lösningen ska vara klar innan allsvenskan startar, säger han.

På senare år har IFK Göteborg även tappat storsponsorerna Volvo, 2007, och ICA, 2013.

Publicerad 2015-02-24 kl 17:35

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER