Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: TT

IFK Göteborg

Blåvitts plan - Så ska klubben nå Europa senast 2016

IFK Göteborgs målsättning är tydlig.
Klubben ska tillbaka till Europa och glansdagarna.
- Vi måste öka träningsmängden, säger sportchefen Mats Gren till Fotbollskanalen.

I en intervju med Göteborgsposten berättade Mats Gren att klubben har jobbat efter den nya ”IFK-modellen”, där det långsiktiga målet bland annat är att nå gruppspelet i Europa League senast 2016. När Fotbollskanalen ringde upp sportchefen tydliggjorde han att man i framtiden vill fokusera på mer specialiserad träning och en utveckling av spelarnas spetskompetenser. Det kommer möjliggöra en snabbare process med att förbättra spelarna generellt. ”IFK-modellen” har dock planerats under en lång period genom flertalet samtal och diskussioner med människor runt omkring IFK Göteborg.

- Jag tror vi har jobbat med detta ända sedan jag kom egentligen. Det är inget som man bara bestämmer på en vecka utan det blir genom många samtal och kontorsjobb. Framför allt har det förts många samtal med Roger Gustafsson (Chef för ungdomsakademin) och Jörgen Lennartsson, men även idéer som har kommit från mig givetvis.

ANNONS

En av sakerna som ”Blåvitt” vill fokusera på är längre träningar och framför allt att bli bättre på att hitta spelarnas bästa egenskaper. Gren påpekar även att klubben har tränat för lite tidigare och att antalet pass måste bli fler. På så sätt hinner man med högintensiv träning och matchspel, kombinerat med mer individuella delar så som träning av inlägg, löpningar och taktik.

Gren menar bland annat att satsningen på nya faciliteter, som blir klar i sommar, kommer göra det lättare för tränarna att framför allt lägga mer fokus på det taktiska och utvecklingen av spelarnas spetskompetenser.

- Allt är en process. Man kan inte bara säga att man ska köra si eller så många timmar under en träning, utan det måste hända något konkret under en längre tid. Vi måste också öka träningsmängden för att undvika skador i längden. Sedan kommer detta bli betydligt enklare från och med nästa år då det kommer en ny inomhusarena, vilket gör det betydligt lättare för tränarna att få mer tid till att jobba med den taktiska biten. Det behöver inte alltid vara jätteintensivt på den fronten, men det har tidigare varit svårt att jobba med detta på vintern.
ANNONS

Vill ni spela en mer offensiv fotboll eller fortsätta hålla er till den mer disciplinerade fotbollen?


- Det är inte säkert att fotbollen blir mer offensiv om man kör 4-3-3 utan det beror på spelarnas uppgift. Ibland kan 4-5-1 vara mer offensivt beroende på matchbilden. Grunden vi jobbar efter är 4-4-2, men självklart har Jörgen sina taktiska direktiv och hans huvuduppgift är trots allt att vinna matcher. I Europa League-matcher behöver man kanske spela mer av 4-4-1-1 då man verkligen inte får bjuda motståndarna på något. Just nu har vi väldigt bra spelare som både kan spela kontringsfotboll men även en aggressiv sådan med hög press. Så som truppen har formats nu, finns det klart fler möjligheter att spela olika typer av fotboll, säger Mats Gren till Fotbollskanalen.
Publicerad 2015-02-06 kl 13:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto