Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK GÖTEBORG

Blåvittspelarens speciella debut - 3600 meter över havet

Foto: Scanpix

Martin Smedberg-Dalence laddar för en speciell landslagsupplevelse – ifall kroppen pallar. Det handlar om höghöjdsfotboll i Bolivia, 3600 meter ovanför havsnivån.
- I lördags började jag må riktigt kasst, säger Blåvittspelaren till GT.

Bolivias landslag är känt för sin mycket speciella konkurrensfördel, där arenan Estadio Hernando Siles är belägen bland Andernas dimhöljda högplatåer, hela 3637 meter över Stilla havskusten. Många stora fotbollsnationer har gått in i väggen på grund av påfrestningarna som ovanan vid den tunna luften medför.

Nu hoppas Martin Smedberg-Dalence kunna bemästra omständigheterna för att göra hemmapremiär just där, mot Venezuela natten till onsdagen. IFK Göteborgsspelarens pappa är född i Bolivia och under den gångna hösten har 30-åringen kallats in till landslaget. Men hittills har det handlat om bortamatcher av mer vanlig karaktär mot Chile och Brasilien.

Den gångna veckans vistelse i Bolivias tredje största stad La Paz är någonting helt annat, och Smedberg-Dalence känner av höjdskillnaderna.

- De första två dagarna i landet var det inga problem, men sedan började jag få problem med magen och huvudvärk. Då mådde jag riktigt kasst, säger Smedberg-Dalence till GT.

Han anlände till Bolivia i torsdags och tycker att acklimatiseringen trots allt gått över förväntan. Krämporna börjar släppa och sånär som på en träning har han kunnat köra på med resten av truppen, utan att tvingas bryta för vila.

Men det blir inte tal om att göra 90 minuter mot Venezuela.

- Det är spelare som är vana vid höga höjder som får starta, vi måste se att min kropp hänger med även på matchdagen. Jag hoppas så klart på ett inhopp, men det är helt upp till tränaren, säger Smedberg-Dalence.

Publicerad 2014-11-18 kl 10:07
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons