POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK GÖTEBORG

Lennartsson: "Vi börjar om från scratch"

Foto: Scanpix

Förväntningarna på guld väger tungt runt Jörgen Lennartssons nacke. Ett ok som IFK Göteborgs nye tränare snabbt kastar av sig.
- Laget som kom tvåa finns inte längre, säger 49-åringen.

Han ledde Sveriges mest omtyckta ungdomslandslag i modern tid och har vunnit SM-guld med Elfsborg. Nu ska Jörgen Lennartsson ta över ett sönderplockat silverlag, ett IFK Göteborg som har bytt ut halva fjolårstruppen, och föra dem vidare från tiden med Mikael Stahre. Men tanken att han ersatte Stahre för att ta upp laget ett snäpp i tabellen, till guldet, köper han inte.

- Det är ett konstaterande som är enkelt att göra, men det är ett nytt lag som håller på att byggas här. Vi startar inte från andra plats, den truppen finns inte längre. Vi börjar om från scratch, säger Lennartsson.

"En kokodebatt"

Fotbollstränaren Jörgen Lennartsson gjorde sig ett namn som talangutvecklare i Helsingborgs ungdomssektion och fostrade stommen som bar laget under många år innan han stuvades in under dåvarande huvudtränaren Nanne Bergstrands vingar, lagom till det minnesvärda Champions League-äventyret år 2000.

Lennartsson förde upp Häcken till allsvenskan, förfogade över det U21-landslag som tog landet med storm under hemma-EM 2009 och hamnade, via en sväng i Norge, i Elfsborg 2012. Efter en tvåårsperiod i Borås där han både vann SM-guld och ledde laget till Europa League fick han sparken.

En av anledningarna var att fotbollen var för tråkig, det var inte Elfsborgslir.

- Det som hände i Elfsborg intresserar mig inte längre. Vi spelade fantastiskt bra under perioder, jag tycker att det är nonsens, säger han bestämt.

TT: Hur ser du på konceptet "rolig fotboll" nu när du är i IFK Göteborg?

- Det är en kokodebatt. Vi ska vinna fotbollsmatcher och attrahera vår hemmapublik. Det kommer vi att göra.

När Jörgen Lennartsson tog över IFK Göteborg klev han in i en rejäl oreda. Viktiga spelare som Ludwig Augustinsson, Sam Larsson, Jakob Johansson, May Mahlangu, Philip Haglund och Kjetil Waehler har alla lämnat samtidigt som allt föreningen företagit sig på den snåriga transferfronten läckt ut i medierna — med jakten på "Mr. X" som det största misslyckandet.

Sportchefen Mats Gren har i tid och otid svävat förbi i tidningarna för att kommentera den allt yvigare ryktesfloran och tvingats arbeta snabbt för att ersätta de missade värvningsförsöken med andra spelare.

- I den bästa av världar har man 22 spelare klara första träningen på året, men det fungerar inte alltid så. Man blir klar under resans gång i stället. Man önskar sig alltid så bra spelare som möjligt men det har med ekonomin att göra. Jag kan bara konstatera att det har varit väldigt mycket snack (av tidningarna), men jag kan inte göra så mycket åt det. Det finns för- och nackdelar med det.

TT: Men du fick behålla jagade skyttekungen Lasse Vibe.

- Utifrån mitt perspektiv en väldigt god nyhet och något som jag kanske inte hade räknat med när jag skrev på för IFK. Kanske inte lika roligt för kassören.

I IFK Göteborg kommer tränaren att fortsätta sträva efter en balans i spelet, ett nyckelord som har följt honom under tränarkarriären.

- Vi vill hitta ett anfallsspel som bygger på en mix mellan ett tålmodigt passningsspel med bra kvalitet och ett snabbt och rakt kontringsspel.

TT: Om inte guld, vad är då målsättningen?

- Vi pratar ändå om IFK Göteborg. Själva målet i klubben är topp tre. Men IFK Göteborg vill alltid vinna, det är i klubbens DNA. Givetvis vill vi utmana. Vi ser Malmö som väldigt stora favoriter, men vi vill vara med och nosa.

Publicerad 2015-03-19 kl 12:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå