Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK GÖTEBORG

Sena nyförvärv lyfter Blåvitt

Foto: Scanpix

Gustav Svensson

En knivskarp konkurrens är visserligen fotbollsspelarens ständiga följeslagare.
Men vad händer i gruppen när tre heta nyförvärv plötsligt brakar in i klubben några veckor före den allsvenskan starten?

May Mahlangu, Malick Mané och Gustav Svensson presenterades alla av IFK Göteborg i mars och plötsligt hade tränaren Mikael Stahre ytterligare tre kompetenta alternativ att bolla med.
- Det handlar om att bygga upp en verksamhet som inte är så styrd av den enskilda individen utan av en helhet, därför fungerar det, säger han och tillägger att trion ovanligt sena nyförvärv dessutom bara är just tre i en betydligt större grupp utespelare.
- Dom är i klar minoritet.

Rekar spelare

Men finns det inte en risk att den sena ankomsten stör gruppen och dess trygghet?
- Det är klart att det finns en integreringsfas och vissa har lättare för detta, andra svårare. Men det är som vilken gruppdynamisk fråga som helst och så klart ett jobb som ska göras, säger Mikael Stahre.

Hur mycket styr du över detta, är du påläst när det gäller de nya spelarnas sociala förmåga?
- Först och främst är jag ju initierad i hela fasen när spelare ska ut eller in i klubben. Det tillhör scoutingen att försöka reka så mycket som möjligt att se hur en spelare fungerar socialt och självklart tittar vi på helheten. Men det viktigaste är trots allt att det är en bra fotbollsspelare.

Ej kaxig

Danske Lasse Vibe är ett exempel på en ovanligt lyckad integrering.
Han kom från Sönderjyske i juli i fjol och pratar redan svenska bättre än många, pikant kryddad med sällskaplig göteborgska.

- Jag gillar språk och försökte lära mig snabbt för jag tror det är viktigt att kunna om man vill vara en del i gruppen, och det vill jag. Men det här beror lite på var i gruppen man vill vara, det kan finnas dom som kanske föredrar att vara lite vid sidan och som kanske är nöjda med att säga att dom inte fattar så mycket.

Hur kommer man bäst in i gruppen?
- Om ingen känner dig och ingen vet något om dig, som det var med mig, så tror jag det bästa är att komma in med respekt. Det går inte att komma in korkad eller kaxig. Man får känna hur läget är, hur det funkar och sedan får man hitta sin plats bland alla andra. Men man måste få spela matcher, jag fick göra det direkt och då går det snabbt.

Skärper sig

Lasse Vibe har inget emot sena nyförvärv och han tycker tvärtom att marstillskotten till Blåvitt har påverkat truppen positivt.
- Man måste skärpa sig.

Men är konkurrens verkligen alltid bra?
- Det vet jag inte, jag tror att man måste ha någon form av kontinuitet.

Publicerad 2014-03-28 kl 13:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons