TV: Galen seger för Helsingborg - fyra raka mål mot Blåvitt

IFK Göteborg

IFK Göteborg tog ledningen i toppmötet med 2-0. Men Helsingborg stod för en helt osannolik vändning och vann matchen Uträknat och utspelat - i 42 minuter.

Då vaknade serieledaren Helsingborg och vände 0-2 till 4-2 borta mot IFK Göteborg. Och ryckte i den allsvenska toppen.

- Strålande. En bra dag, sade matchvinnaren Mattias Lindström.med 2-4.

Efter säsongens sex första omgångar ledde Helsingborgs Mattias Lindström den allsvenska skytteligan efter att ha gjort mål i varje match.

Det dröjde till den 17:e omgången innan mål nummer sju kom för yttermittfältaren. Målet fullbordade serieledarens mäktiga vändning - från 0-2 till 3-2 - borta mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

I en löpduell med Adam Johansson om en långboll lät Lindström bollen studsa en gång innan han klippte till på halvvolley och bollen gick i en båge över John Alvbåge i IFK-målet.

- Det var för kung och fosterland när jag sköt, sade 33-årige Mattias Lindström.

Ryckte i toppen

Samtidigt på söndagen förlorade toppkonkurrenten Malmö FF (0-2 mot Gefle) och nu leder Helsingborg allsvenskan med fem poäng.

- Troligtvis kan det här vara guldrycket, sade en besviken Mikael Stahre, tränare för IFK Göteborg, på presskonferensen.

Men det ordet vägrade kollegan Roar Hansen ta i sin mun när TT frågade om så var fallet.

-Va?, svarade Roar Hansen två gånger om.

- Varken du eller någon annan får mig i den fällan.

Borde varit 3-0

IFK Göteborg dominerade annars toppmatchen totalt inför de 14 712 åskådare - i 42 minuter. Hemmalaget bjöd på ett fantastiskt anfallsspel och var i 2-0-ledning efter 26 minuter, efter två vackra mål signerade Robin Söder och Tobias Hysén.

- Vi var totalt utspelade i första halvlek. Det kunde lika gärna ha stått 3-0 eller 4-0, säger Mattias Lindström.

Och 3-0 borde det ha stått, men Jakob Johanssons mål blev felaktigt bortdömt för offside. I stället chockade Helsingborg med att hämta upp underläget. Vid reduceringen hade Helsingborg återigen domarmarginalen på sin sida när Loret Sadikus 1-2 i den 42:a minuten föregicks av att han tog med hands. Tre minuter senare satte David Accam distinkt kvitteringen.

- Vi kände "nu får vi en extra chans", sade Lindström.

En chans som Lindström tog till vara på - med ett av säsongens vackraste allsvenska mål fixade han Helsingborgs vändning. David Accam fastställde sedan segern till 4-2 på tilläggstid.

Publicerad 2013-07-28 kl 20:56