Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK GÖTEBORG

Vibe om cupderbyt: "Vill spela i hög hastighet"

Foto: SCANPIX

Ett lag som vill spela i högt tempo.
Ett annat som metodiskt försöker hitta öppna ytor.
Semifinalen i svenska cupen mellan IFK Göteborg och Häcken är inte bara ett derby, det är ett möte mellan två olika fotbollsfilosofier.

Tränaren Jörgen Lennartsson intåg i IFK Göteborg har inte förändrat allt för mycket. Systemet som användes förra säsongen är fortfarande i bruk. Spelarna som anses ha speciella egenskaper får unika roller. Och spelet ska ske i högt tempo.

- Nej, det är ingen större skillnad. Vi har fortfarande samma identitet, säger anfallaren Lasse Vibe.

- Vi försöker spela i hög hastighet, spela framåt och spela med ett kompakt försvar. Även om vi har fått in många nya spelare och en ny tränare så tycker jag att vi har fått ihop en bra enhet som i de flesta matcherna har spelat ganska bra ihop.

"Håller i bollen"
28-åringen hoppas att IFK Göteborg ska kunna visa upp just den fotbollen i lördagens semifinal i svenska cupen mot lokalrivalen Häcken.

Men han är även medveten om att klubben ställs mot en annan typ av filosofi, och att det krävs en del extra arbete och tålamod för att få till tempot och de omställningar som laget gärna vill ha under mötet på Gamla Ullevi.

- Häcken är ett annorlunda lag jämfört med oss. De satsar mer på att rulla bolla och spelar ofta med en ensam anfallare. De har även ett lägre utgångsläge än oss, där de fokuserar på det tekniska och att hålla i bollen, säger han.

TT: Vad blir viktigt för er i en sådan match?
- Vi kan inte låta dem ha bollen hela tiden. Vi måste våga spela och försöka få matchen dit vi vill ha den, vilket innebär högt tempo och att vi inte blir för låga i vårt utgångsläge. Får de för mycket tid på sig är de jätteduktiga.

"Spelat ganska bra"
Även Peter Abrahamsson, som ser ut att ersätta skadade Christoffer Källqvist i Häckens mål, beskriver semifinalen som ett möte mellan två oliktänkande klubbar. Men efter spelet i kvartsfinalen mot IFK Norrköping är han ganska säker på att Hisingsklubben kommer bli ett av finalens två lag.

- Det kommer att smälla rätt bra men vi har spelat ganska bra i cupen och vi hoppas kunna fortsätta med det. Vi gillar att ha bollen och spela längs backen, sedan måste vi vinna duellerna och inte bjuda på snabba omställningar som de gillar. Lyckas vi med det ska det nog gå vägen, säger han.

TT: Vad talar för er?
- Formkurvan pekat uppåt och mot IFK Norrköping i andra halvlek tycker jag att vi gjorde vår bästa halvlek på de här fyra matcherna som har varit, säger Peter Abrahamsson.

Publicerad 2015-03-20 kl 10:46
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons