Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK NORRKÖPING

17-åring fick chansen i Norrköping: "Pirlo är förebilden"

Foto: Scanpix

Tesfaldet Tekie. Lägg det namnet på minnet. I dag spelade 17-åringen 90 minuter mot AIK för IFK Norrköping.
- Jag hade svårt att tro på det i början, säger mittfältaren till fotbollskanalen.se.

Förra året var Tesfaldet Tekie utlånad till Sylvia i division 1. Nu har IFK Norrköpings 17-årige mittfältstalang tagit ett steg närmare chansen i "Pekings" a-lag. Under lördagen spelade han 90 minuter mot AIK i det allsvenska genrepet, bredvid veteranen Daniel Sjölund på det centrala mittfältet.

- Jag hade svårt att tro på det i början, men när jag väl värmde upp försvann nervositeten. Sakta men säkert kom jag in i det och jag tycker att jag gjorde det helt okej. Det var en bra insats, säger Tekie.

"Går mycket snabbare"
- AIK är ett bra lag och det går mycket snabbare här. Men man vänjer sig och jag kom in i tempot mer och mer.

Vad gick du in i matchen med för tanke?

- Jag gick in med tanken att jag skulle vara tuff och inte vika ner mig. Jag måste vara aggressiv och när jag väl får boll måste jag visa upp mig. Jag måste ta vara på chansen, för det är inte så ofta man får den.

I den mixade zonen efter matchen stod Tekie med en bok i handen - Andrea Pirlos självbiografi.

- Det är förebilden. Han är en smart spelare och jag försöker lära mig av honom.

Vad har du för förhoppningar och förväntningar på säsongen som kommer?

- Jag tar en dag i taget, men jag jobbar hårt varje dag för att få spela i allsvenskan. Jag hoppas jag får chansen snabbt. Jag försöker utvecklas hela tiden.

Tekie känner också ett stort förtroende från tränaren Janne Andersson, som gillar att ge unga spelare chansen.

- Det känns jättebra med Janne och de äldre tar hand om oss. Det är roligt att komma till träningarna, förklarar 17-åringen.

Bra miljö för unga
IFK Norrköpings tränare Janne Andersson berättar också han om den miljö som klubben byggt upp för att ge unga spelare möjligheten att ta för sig.

- Jag kan prata om det i flera timmar, men det handlar om så mycket saker. Det är miljö, hur vardagen ser ut, hur träningarna är, hur vår attityd är, vad det finns för drivkraft hos ledare. Det är så många delar. Det finns ju fotbollstalanger överallt, men man måste låta de spela också. Då kan det blir bra. Det här är ett medvetet val vi har gjort, att satsa ungt. För vi kan inte fajtas med plånboken med de största klubbarna. Sen får vi se var det landar. Men det är kul att se de unga göra bra ifrån sig, säger Andersson.

- Men sen vill vi inte ha massa talanger, utan det ska bli bra spelare av dem. Jag vill stryka talanger och kunna säga att de är bra allsvenska spelare. Några har jag redan kunnat göra det med, andra kommer jag att kunna göra det med framöver.

Vad säger du om Tesfaldets match?

- Ja, vad säger du? Han har hoppat in några minuter i en träningsmatch mot Åtvidaberg innan. Han är jätteduktig. Samtidigt har han mycket kvar att lära, men hans trygghet med boll är häftig. Vi har många unga som kommer upp och vi är yngst i allsvenskan höll jag på att säga. Vi låter de få chansen och de tar för sig, säger Janne Andersson.

Publicerad 2015-03-29 kl 08:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons