POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Avslöjar: 15 sponsorer hotar lämna IFK Norrköping - tung kritik mot ordförande: "Ingen törs prata om elefanten i rummet"

Foto: Bildbyrån

En trotjänare blev varslad efter 27 år i IFK Norrköping, vilket gjorde att spelarna ville gå ner i lön för att ha honom kvar.
Sedan hoppade halva styrelsen av en månad innan årsmötet.
Nu kan Fotbollskanalen berätta att 15 sponsorer hotar att hoppa av.
- Botten är nådd, nu riskerar negativa saker att gå ut över laget och prestationerna, säger Per Arén, ägare Hemköp i Norrköping.

IFK Norrköping skakas av en rad saker som har hänt under vintern.

Den 6 januari blev det rubriker när Mikael ”Gädda” Hansson blev varslad efter 27 år i klubben.

Den 20 januari hoppade halva styrelsen av - bara en månad innan årsmötet.

Den 21 januari uppgav NT, vilket flera uppgifter till Fotbollskanalen styrker, att spelartruppen tog strid för Mikael Hansson och skickade ett brev till styrelsen om att man var villig att gå ner i lön för att Hansson skulle få ha kvar sitt jobb som players manager.

Den 24 januari publicerade styrelsen ett inlägg på klubbens hemsida att man inte kommer att lyssna på spelarnas önskan utan att man står fast vid att Mikael Hansson inte ska få jobba kvar. I texten, som är undertecknad av styrelsen, gick det också att läsa: ”Att avgöra klubbens bemanning är en fråga för den sportsliga och den administrativa ledningen”.

Nu kan Fotbollskanalen berätta att det fortsätter att stormaatt spelarna nobbade ordförande Peter Hunts middagsbjudning i Algarve - och dessutom är flera sponsorer oroliga över IFK Norrköpings framtid och hotar att dra tillbaka sina pengar.

15 sponsorer har tillsammans skickat ett brev till klubbchef Jens Magnusson där det bland annat står:

* Att man känner en oro inför hur klubben hanterar sin personal.

* Att man misstänker att det är en personlig konflikt som ligger bakom att Mikael Hansson varslats.

* Att man känner en stor oro inför årets säsong, på grund av att man har fått starka signaler från spelartruppen om Mikael Hanssons betydelse för gruppen.

Per Arén äger Hemköp på Kungsgatan i Norrköping och har sponsrat IFK Norrköping i 26 år. Han utvecklar brevet för Fotbollskanalen:

- Jag är orolig. IFK-hjärtat har fått sig en ordentlig törn och jag förutsätter att beslutet om Mikael Hansson omprövas. Det sägs att det är styrelsen som har tagit beslutet och om alla där tror att det här är ett rätt beslut, med alla signaler som har varit de senaste tiden, så blir jag orolig, säger Arén och fortsätter:

- Men nu är det ju så här att det är ju ingen ekonomisk fråga längre eftersom både spelare och fans har erbjudit sig att ta den kostnaden, och därför känns det märkligt om det här inte löser sig. Vi är ett flertal sponsorer som överväger våra pågående och kommande samarbeten.

Du säger att det sägs att det är styrelsens beslut - tror du inte att det är så?
- Det var ju skriverier i NT för ett och ett halvt år sedan om att det var problem med förre koncernchefen David Bergström. Han fick bära hundhuvudet, då, men min uppfattning var att han gjorde vad han blev tillsagd. Känslan är att folk agerar på order. Den här gången har spelarna blivit inblandade och därför riskerar det att gå ut mot lag och prestation och det är för jäkligt. Innan har det varit inne på kontoret. Problemet är att ingen törs prata om elefanten i rummet. Jag är rädd över var vi är på väg. Vad har vi för värdegrunder?, säger Arén.

- Den här gången reagerar vi på att man frångår LAS och är beredda att ta en kostnad mot att Mikael Hansson försvinner från organisationen. Det finns ju till exempel en mängd andra jobb som Mikael skulle klara av. Så med tanke på den turbulens det har varit angående personalfrågor under de senaste åren så är det av yttersta vikt att man sköter sådana här saker på ett schysst sätt. För mig är det en självklarhet att man alltid strävar efter fair play på planen, och det skall också genomsyra hela föreningen och även personalfrågor. 

Vem är det som tar besluten och som är elefanten i rummet?
- I brevet som styrelsen la ut på hemsidan stod det att det var den sportsliga och den administrativa ledningen. Men jag tror inte att det är Jens Gustafsson och Jens Magnusson utan att det är Peter Hunt. Det är vad jag tror.

Om ni som har undertecknat brevet skulle hoppa av som sponsorer, hur mycket pengar skulle det röra sig om?
- Över miljonen.

Fotbollskanalen ringer upp Peter Hunt för att låta honom bemöta brevet från 15 sponsorer som funderar på att hoppa av, och den tunga kritiken från Per Arén.

- Jag vill inte kommentera det (brevet från sponsorerna) innan det har utretts (den pågående fackliga förhandlingen mellan IFK Norrköping och Mikael Hansson). Det är uppe i en central förhandling, en facklig förhandling, och för oss att gå in och kommentera enskilda brev från sponsorer… i det här läget har vi inga kommentarer till det, säger Hunt och fortsätter:

- I sinom tid kommer vi säkert att ha synpunkter på vad som har hänt. Men mitt uppe i ett enskilt personalärende gå ut och kommentera vad några sponsorer uttrycker som är nära förknippade med den här individen, det är fel av oss att göra.

Per Arén säger att det har varit en turbulens angående personalfrågor under de senaste åren - hur ser du på personalomsättningen?
- Det här ju helt otroligt att ni fortsätter och att ni ältar det här. Vi har förklarat vid olika tillfällen, till Norrköpings tidningar och i olika forum, vad vi anser om det här. Att det visst har funnits en personalomsättning som hade att göra med vissa kulturer i IFK Norrköping som inte var bra, säger Hunt och fortsätter:

- Men i dag när det gäller personalpolitik och arbetsmiljö så tror jag att de absolut flesta säger att det är en bra arbetsplats. Att då hålla på och gräva upp i det här återigen och jag ska säga kommentarer, jag är fullständigt ointresserad av det. 

Finns det någon oro över att det ska påverka spelarnas prestationer, det verkar vara känsligt det här med Mikael Hansson, och på ett eller annat sätt har ju truppen blivit inblandad, spelare vill bland annat gå ner i lön?
- Nej nej, det är upp till varje individ naturligtvis. De står under ett avtal med IFK Norrköping. Alla spelare har att förhålla sig till det avtalet och jag tror inte att den här formen, den har nog bedarrat en hel del när det gäller den frågan.

- Det är ju drivet från en eller två personer från ett visst håll och återigen så kan man nog säga att likväl som sponsorerna som du hänvisar till som spelarna eller några andra enskilda individer så är de naturligtvis påverkade från ett håll och det är olyckligt att det här har inträffat. Ibland gäller det också att inse fakta och att se sig själv i spegelnAlltså, jag beskylls ju i media av att vara den som anställer personer och har synpunkter, men jag har inte varit delaktig, inte i några under de senaste sju-åtta åren av att rekrytera personal, inte ens klubbdirektören. Min betydelse i klubben överdrivs något enormt i de här fallen, men det är ju för att hitta någon man ska hänga ut. 

Allt det här med Mikael Hansson, rubriker om styrelseavhopp och nu det här med brev från sponsorer - stör det att svara på sådana frågor?
- Nej inte mig personligen. Jag har nog hud tjock nog för att hantera en sådan här fråga. Det är inte det, men det är klart att det blir ju ett annat fokus mot vad vi i stället ska syssla med. Vi står ju inför en ny säsong och vill ju få ett slagkraftigt lag och prestera. Det är klart att det är ju tråkigt att bli baktalad av enskilda individer, för det blir jag ju i det här fallet, men det hanterar jag på mitt sätt, säger Hunt.

- Om du tittar bakom och lyssnar, det är tre individer i dag i IFK Norrköping som tillsammans med styrelsen är klubbens ledning. Det är Jens Gustafsson, Jens Magnusson och jag, som ganska mycket diskuterar och även tillsammans med styrelsen, även om det var några som valde att inte fortsätta, har ett konsensus i hur vi agerar, vad vi ska göra, vad som är bäst för IFK Norrköping. Vårt samarbete fungerar friktionsfritt och jag är glad över att få vara en del i den delen av organisationen och vara en del av klubbens ledning. 

På träningslägret förra året bjöd Peter Hunt in truppen till sitt hus i Algarve för middag och då slöt alla spelare och ledare upp. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen var tanken att ha samma upplägg i år - men ingen av spelarna gick dit, något som enligt våra uppgifter var en markering över att Mikael Hansson har varslats, och det var endast några av ledarna som slöt upp.

- Nej, haha, herregud, vi spelade en match fredagskvällen och tog ett gemensamt… det var alltså klockan åtta lokal tid… men att middagen skulle ha ställts in på grund av det. Om någon inte hade kommit dit må väl vara hänt, men herregud, det här är en… det är klart som tusan att den här individen (Mikael Hansson) som har varit nära spelartruppen har ju ett stöd där, säger Hunt.

Klubbdirektör Jens Magnusson var den som fick brevet av sponsorerna. Han är lite mer försiktig när Fotbollskanalen når honom och vill ha frågorna på mejl innan han besvarar dem via telefon. En och en halv timme senare ringer han upp:

- Jag har full förståelse och respekt för det engagemang som finns kring IFK Norrköping och också kring dess medarbetare, och jag har mottagit ett brev från ett antal sponsorer som jag har delgivit styrelsen, säger Jens Magnusson som, precis som Peter Hunt, säger att han inte kan kommentera brevet eftersom det pågår en facklig förhandling.

- Sedan finns det en historik i IFK Norrköping med relativt hög personalomsättning av olika anledningar. Men jag delar inte synen på att det i dag ska vara ett dåligt arbetsklimat på Östgötaporten, varken inom sporten eller inom någon annan verksamhet. Men att säga att det aldrig har funnits problem i IFK Norrköping, det är klart att det har funnits en viss turbulens innan. Men min bild är inte att det är så nu, säger han.

När man får ett sådant här brev från 15 sponsorer - hur gör man då?
- Det är klart att man tar det på allvar. Sponsorerna är ju en viktig del av IFK Norrköping, precis som våra supportrar, våra medlemmar och andra är också. Så det är klart att man ska ta till sig och lyssna på det. Det var därför jag delgav hela vår styrelse när jag fick det här brevet, så att alla ska få se vad vi har fått.

Per Arén tror inte att det var ditt och Jens Gustafssons beslut om Mikael Hansson utan att folk agerar på Peter Hunts order - hur ser du på det?
- Det får stå för honom i så fall.

Det här är inte första gången som det stormar mellan IFK Norrköping och deras sponsorer. I början av 2017 valde Åbys snickeri, som hade sponsrat i 20 år, att hoppa av. Anledningen var att när klubben öppnade sitt nya gym fick herrlaget träna gratis, men damerna om de betalade. Damlaget var under den tiden en egen förening och hade inget samröre med IFK Norrköping FK.

- Det är provocerande signaler IFK skickar ut till tjejerna, att man inte ser dom som lika värda. Droppen för vår del var just den här frågan om gymmet. Har sett andra tendenser som gjort att man nästan har sett det här komma, sa Stefan Steen, VD för Åbys snickeri.

Efter hård kritik och sponsoravhopp släpptes damerna till slut in, och Peter Hunt skrev ett öppet brev i Norrköpings Tidningar:

”Klubbens ledning agerade efter styrelsens instruktioner. Vi kunde ha varit mer tillmötesgående mot damerna och löst den frågan. Jag har i dag meddelat damstyrelsen att de är välkomna att fritt träna på gymmet.”

Publicerad 2020-02-11 kl 15:46
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå