POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Hamrén hyllar Pekings 16-åring: ”Jag tror han kan bli riktigt duktig”

Foto: Bildbyrån

ALMANCIL. Erik Hamrén är i Algarve och tittar på isländska spelare.
Han är imponerad av IFK Norrköpings 16-åring Isak Bergmann Johannesson.
- Jag tror att han kan bli riktigt duktig, säger han till Fotbollskanalen.

Om en och en halv månad ska Island spela EM-playoff mot Rumänien. Förbundskapten Erik Hamrén befinner sig i Algarve där några av hans spelare är med sina klubblag.

Som ensam besökare på danska AGF Århus träning i Almancil berättade han för Fotbollskanalen om det viktiga i att åka runt och träffa isländska spelare och om kommande playoff.

- Spelarna som är här nere i Algarve nu och som är högaktuella när vi ska spela playoff är Ragnar Sigurdsson i FC Köpenhamn, Hjörtur Hermansson i Bröndby och Runar Mar Sigurjonsson i Astana. Det är tre som har varit ganska stadigt hos mig, säger Hamrén.

- Sedan har jag några som är lite utanför och några som är framtidslöften. Oskar Sverrisson i Häcken var med i min januaritrupp. Då fick han chansen att göra debut för Island. Han är inte högaktuell för playoff i mars för vi har några som går före honom på den positionen. Men han gjorde ett bra intryck på mig, både som person och som spelare. Sedan har vi ju ett riktigt framtidslöfte i Norrköping, Isak Bergmann Johannesson, som ser spännande ut. Men han är inte aktuell för A-landslaget just nu.

Han är bara 16 år, du såg honom på plats mot Bröndby - vad fick du för intryck?
- Att han har en stor talang. Stor kvalitet. Han behöver givetvis lära sig mycket men med tanke på åldern så spelar han väldigt moget. Jag tror att han kan bli riktigt duktig. Jag har pratat om honom med Jens Gustafsson också, och han verkar verkligen ha rätt attityd för att vilja bli något också.

- Men det var några av de isländska spelarna som är här som jag nämnde. Sedan finns det några fler, en här i Århus som jag tittar på nu. Jag åker runt och kollar på deras träningar och matcher och pratar med alla. Det känns som att spelarna uppskattar det.  

Playoff är i slutet av mars - hur är känslan inför?
- Den är bra. Vi vet att vi gjorde ett helt okej kval även om vi kom trea i gruppen. Hade det varit de gamla reglerna så hade vi varit i EM nu som en av de bästa treorna. Jag tror att vi var den näst bästa trean med Serbien som hade en poäng mer än oss. Men nu är det inte så utan nu är det playoff, säger han.

- Vi ser fram emot det. Vi vet att det är tufft för det är en match, och vinner vi den så är det en match till. Och när det är en match… man brukar ju snacka om att det är små marginaler när det handlar om två matcher, men nu är det bara en match och tyvärr kan det ju vara ett misstag som gör att man inte går vidare. Men jag tycker att vi har en bra möjlighet att göra det bra. Första matchen spelar vi på Island och det ska också bli en utmaning för Island har aldrig spelat en match över huvud taget i mars. Det är ganska fantastiskt med Island med all den värme man har med varma källor över hela ön, men inte på fotbollsplan, den är inte uppvärmd. Så det är det som är problemet och vi får hoppas att vädret är hyfsat.

- Sedan spelar vi borta. Vi förlorade lotten så att om vi slår Rumänien så spelar vi mellan vinnarna Ungern-Bulgarien, och den spelar vi borta. Tron finns där och vi har ett antal erfarna spelare som har varit med ett tag, vilket jag hoppas ska gynna oss i de här två matcherna.

Rumänien, Ungern och Bulgarien känns som ganska jämbördiga - eller hur ser du på lagen?
- Jag håller med. 

Har du någon nytta av att Sverige spelade mot Rumänien i gruppen?
- Ja, vi har ju tagit hjälp av både Norge och Sverige. Norge var ju också i samma grupp. Så vi tar hjälp av Lagerbäck där. Självklart scoutar och analyserar vi Rumänien själva, men jag har lyssnat med Lasse och har fått ta del av deras och jag kommer att åka och prata med Peter (Wettergren) och få höra Sveriges syn också. Vi i Norden försöker givetvis hjälpas åt. Så vi får lite hjälp därifrån. Självklart kommer vi försöka utnyttja de kontakter vi har.

Vilka spelare från allsvenskan räknar du med att ha med?
- Det är ju ett tag kvar och det kan hända saker, men Kolbeinn Sigurthorsson i AIK och Arnor Traustason i Malmö FF är spelarna som har varit givna i truppen och har fått mycket speltid, framför allt efter att Kolbeinn kom tillbaka ordentligt. Båda har gjort det väldigt bra för oss i landslaget.

Finns det någon oro kring att det är playoff i mars när ligorna i Sverige och på Island inte har dragit igång?
- Ja vi har ju två i Sverige och två som har vänt hem till Island i målvakten Hannes Halldorsson och Kari Arnason. Självklart är det inte optimalt men det är som det är. Vi måste bara göra det bästa av situationen. Jag funderar inte så mycket på det men självklart är det en utmaning att se till att spelarna är i så bra form som möjligt även fast man inte har kommit igång med ligaspelet.

Publicerad 2020-02-03 kl 16:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå