Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK NORRKÖPING

Peking vill utmana storklubbarna: ”Vi ska bli ledande”

Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX

Janne Andersson

Femteplats i år.
Nu ska IFK Norrköping högst upp på den allsvenska himlen.
- Vi ska på sikt bli en av Sveriges ledande klubbar, säger Janne Andersson.

Janne Andersson blev utsedd till årets tränare med Halmstad redan 2004.
Då bara 42 år ung och nykläckt succéman. Efter det gick det många år utan en större framgång – fram till nu och femteplatsen med IFK Norrköping som har gett den numera 50-årige tränaren större rubriker igen och gjort honom enormt populär.

I en undersökning nyligen gjord av Norrköpings tidningar så ville hela 98 procent att IFK ska förlänga med succétränaren som nu går in på sitt sista kontraktsår:

- Jag vill inte byta den här klubben mot någonting annat i Sverige, säger han.

- Men jag håller inte med överhuvudtaget. Visst sista året i Halmstad var mindre bra och jag hade ett hemskt år i Örgryte men annars är jag nöjd. Jag tycker som exempelvis att det var skitstarkt att ta en 13:e-plats med Norrköping första året här när vi hade gått upp.

- Så jag har aldrig sett Norrköping som sista chansen för mig. Nej, nej. Ni journalister borrar för många gånger ner er och får för er saker. Jag blev ju årets tränare 2004 och jag kan säga att jag i dag är en mycket bättre tränare i dag, även om jag säkert är ensam om att tycka det, säger succécoachen med skärpt ton.

En färsk framgång har han nu hur som helst, Janne Andersson – och populäriteten är odiskutabel när han nu går in på sista året av sitt treårskontrakt.
En förlängning närmar sig och det stora målet blir nu på sikt att göra en toppklubb igen av IFK Norrköping och utmana tyngre klubbar som Elfsborg, Malmö FF, AIK, Helsingborg och Häcken.

Kontinuitet jobbar han hårt med och han har stort inflytande och känner på det viset att han kan genomföra det mesta av vad han vill.
- Jag har ett väldigt stort inflytande så det är klart att det känns jättespännande att ta det här vidare.

- Nu är det kanske inte riktigt realistiskt i dag att vi ska ta en Europaplats nästa säsong. Men på sikt bli en av Sveriges ledande klubbar, så stor potential finns i den här klubben, säger IFK Norrköpings tränare.

Hur ser du på nästa säsong?
- Men det är klart att det kan gå ännu bättre nästa säsong men det är än så länge mer en förhoppning än ett uttalat mål från mig.

Måste ni förstärka – ni vågade avstå från att förstärka efter Astrit Ajdarevic flytt?
- Ja, det tvekade jag aldrig över att vi skulle ha kvalité till. Vi låg ju på ett ungefär sjua så det kände som ett solklart beslut.
- Men det är klart att vi kan behöva någon eller ett par etablerade spelare. Det finns det resurser till, till rätt pris. Så det känns som att vi har spännande möjligheter.

Kan du känna att framgången i år har kommit ett eller ett par år för snabbt?

- Det har nog gått ett år snabbare än vad jag hade trott. Men vad som talar för att det inte är tillfälligheter? Att vi inte har ett lag som bygger på enskilda stjärnor, att vi har så många unga spelare som redan har hunnit få ganska mycket erfarenhet. Och om vi nu breddar oss ytterligare med några nya mer etablerade spelare så har vi stora möjligheter.

Publicerad 2012-12-06 kl 09:34
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons