POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Sjölund om sitt ätstörda beteende: "Till slut orkade inte kroppen"

Foto: TT

En osund syn på mat, kombinerat med träning på elitnivå. Nu berättar Daniel Sjölund om det ätstörda beteende som tvingade honom till timeout från fotbollen.
- Till slut orkade inte kroppen, säger han till Expressen.

I en artikelserie de senaste dagarna har tidningen granskat ätstörningar inom idrotten, men också de föreställningar som kringgärdar anorexi, bulimi, ortorexi och andra sjukdomstillstånd. Inte minst bilden av att det uteslutande är kvinnor och unga flickor som drabbas.

Expressen har bland annat talat med Petra Lundström, som är ansvarig för idrottsnutrition på Riksidrottsförbundet och doktorand på Karolinska Institutet. Hon pekar på att problemen är könsöverskridande och att även män riskerar att fara illa.

- Jag träffar på lika många killar som tjejer som har problem, den senaste tiden har jag nog faktiskt hjälpt fler manliga idrottare än kvinnliga, säger Lundström till tidningen.

En av de som känner igen sig är den förre Djurgårdsmittfältaren Daniel Sjölund, som numera representerar IFK Norrköping i allsvenskan. Under sin tid i Stockholmsklubben skördade han stora framgångar i form av två SM-guld i början och mitten av 00-talet, men hamnade även i en ond spiral där han skar ned på ätandet för att tappa i vikt. Något Sjölund trodde skulle inverka positivt på hans karriär som spelare.

Det hela hade inletts med ett välment råd från en ledare inom Djurgården, men snart visade det sig att metoden med att minska allt mer på kolhydrater i kosten inte var gångbar i längden. Även om det inledingsvis tycktes fungera utmärkt. Sjölund kände att han blev lättare i steget och att han fick en formtopp på fotbollsplanen. Men succéssivt tog energidepåerna slut och när kroppen inte fick tillräckligt med näring började den istället att brytas ned.

- Jag gick ned en del i vikt till en början men det var framför allt under försäsongen, när man ska börja bygga upp kroppen, som jag även började tappa muskler, säger Sjölund.

Var det en ätstörning du hade?
- Det var en mix av att jag hade ett ätstört beteende och tränade för mycket, som gjorde att min kropp inte orkade längre. I grunden handlade det om att jag ville bli en bättre fotbollsspelare.

Till sist mådde  Sjölund så dåligt att han tvingades till experthjälp. Han tog timeout från fotbollen under 2007 och konsulterade Petra Lundström som lade upp ett program så att han så sakteliga kunde komma tillbaka. Och det var i grevens tid. Lundström berättar för Expressen att den nu 32-årige finländaren var så illa däran och hade levt med ett så pass lågt näringsintag att han förmodligen inte skulle ha klarat att ta sig tillbaka som idrottare om han inte fått experthjälp.

- Det är förödande för hälsan att under lång tid utsätta sig för energibrist och i vissa fall finns det ingen väg tillbaka - det är kört. Det är en otrolig stress för kroppen att svälta och det går inte att nog betona hur viktigt det är att få hjälp innan det har gått för långt, säger Lundström.

Idag tillhör Sjölund IFK Norrköping och beskriver sig som helt frisk, men det har tagit tid och han vill varna andra idrottare för att hamna i samma situation som han själv gjorde.

Publicerad 2015-05-18 kl 08:20
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto