Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/IFK NORRKÖPING

Värvningspengarna slut - nu hoppas Norrköping på talangerna

Värva dyrt är inte längre ett alternativ.

Mer närproducerat är framtidsmodellen i IFK Norrköping.

- Jag hoppas och tror att många av talangerna tar kliv i år, säger managern Janne Andersson.

För några veckor sedan debuterade Muamer Tankovic i landslaget när han hoppade in mot Turkiet. Samtidigt fick Kristoffer Olsson chansen i U21-landslaget mot Malta.

Tankovic spelar i Fulham, Olsson i Arsenal.

Båda lämnade Norrköping i tidiga tonåren. Något yngre Linus Wahlqvist och Gentrit Citaku valde att stanna. I höstas var båda med och tog brons i UVM i Förenade arabemiraten. Lägg till Alexander Fransson, Christoffer Nyman, David Mitov Nilsson och du har tre spelare till med landslagsmeriter som klubbens talangfabrik spottat fram de senaste åren.

När Andersson kom till Norrköping inför säsongen 2011 var det till en nykomling som stärkte och stagade upp truppen med en handfull äldre och erfarna spelare.

Ny generation

Tre år senare står Andersson med vad han betraktar som den "mest talangfulla" samling spelare han jobbat med på Nya Parken.

- Det här är en ny generation som ska ta vid. Talangfulla spelare, varav åtta i truppen är från Norrköping. Fyra, fem som kommer att spela den allsvenska premiären. Det är ganska ovanligt i Norrköping och jag tror generellt att det inte är så vanligt i allsvenskan heller med så många egna spelare, säger han.

Det betyder inte nödvändigtvis att fjolårets niondeplats förbättras.

- Det är många som ska fogas ihop till något nytt. Vem av de här åtta, nio unga spelarna som kommer att bli bäst vet jag inte, men jag är ganska övertygad om att flera av dem kommer att ta några jäkla kliv. Och för vår del är det väldigt viktigt att de gör det, för då kan det bli riktigt bra. Men det bygger ju på att de tar chansen när de får spela. Jag vill se spelare som kliver fram och tar för sig. Det går inte att gå omkring och vara talang hela livet.

"Mer oviss"

TT: Är det viktigt för klubbens identitet att släppa fram egna spelare?

- Jätteviktigt. Och det tror jag folk tycker också. Det måste vara oerhört mycket roligare att gå och titta på en match där det finns Norrköpingsspelare. Det är medvetet att vi väljer att satsa på egna spelare. Av flera skäl. Det gäller att identifiera sig med supportrar och allt vad det innebär. Det är också en ekonomisk fråga. Ska vi vara med och konkurrera måste vi få fram egna spelare, satsa och ge dem chansen.

TT: Ställer det ännu större krav på dig som tränare med så många unga spelare?

- Delvis. Det är mer ovisst än det brukar vara. Därför har vi valt att lägga stor vikt vid fysträningen. Förra året var det mycket skador och spelare som inte pallade. Vi har försökt bottna i ett bättre försvarsspel för att sedan bygga vidare. Vi är mitt uppe i en process och måste ha tålamod. På sikt kan det här bli riktigt bra.

Norrköping inleder fotbollsallsvenskan borta mot Häcken på måndag.

Publicerad 2014-03-26 kl 12:13
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons