POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

IFK Norrköpings chefsscout går hårt åt sin egen värvning och avslöjar spelare som nobbade klubben

Foto: Bildbyrån/TT.

LAGOS. IFK Norrköpings chefsscout Stig Torbjörnsen avslöjar vilka spelare som nobbat klubben, och vilken värvning han är mest nöjd med.
Dessutom erkänner han en miss.
- Per definition så är det ett felköp med Kevin Alvarez, säger han.

Efter att ha varit tio år som chefsscout i Rosenborg och en säsong i Viborg så går Stig Torbjörnsen nu in på sitt tredje år i IFK Norrköping. I en intervju med Fotbollskanalen berättar han om sin åsikt att svenska klubbar gör för många felköp, sin irritation över många agenter sina egna lyckade och mindre lyckade värvningar.

- Jag har jobbat med det här i många år så det har blivit en hel del bra värvningar, men jag har ju också gjort dåliga värvningar. Det är ju inte bara bra på allt.  Men om jag ska nämna någon bra så var det speciellt för mig med den första spelaren, Yssouf Koné, som gjorde att jag blev anställd i Rosenborg, säger han.

- Han kom dit efter att inte ha platsat i Casablanca, men när jag såg honom första gången kände jag att den där spelaren måste vi bara ha. Så kom han och var utanför laget i ett helt år men så fick han chansen och gjorde 30 mål på en säsong innan han såldes. 

- Det blev många lyckade värvningar i Rosenborg. I nuläget är det Rasmus Lauritsen som jag tycker är en häftig värvning. Han platsade inte i Vejle i den danska andraligan, men jag tyckte att han var bra och nu har det ju gått väldigt bra i Norrköping. Så det är den senaste värvningen som jag är nöjd med.

Andra sidan av myntet då, vilka felköp har du gjort?
- Felköp vet jag inte ännu, men jag har värvat Kevin Alvarez till IFK Norrköping. Det har inte gått så bra. Men det kanske är för tidigt att säga om det inte blev bra? Han har varit här i en säsong och kan blomma ut.

- Men per definition så är det ett felköp. Än så länge i alla fall, och så får vi se. Men jag kan erkänna att det där ser inte så bra ut just nu, men han kommer från Honduras och det är svårt att ta klivet, svårt med språket och så vidare.

Stig Torbjörnsen tycker att det är viktigt att klubbarna har scouter. Dels för att den kan kolla vilka bra nyförvärv som klubben kan göra, dels vilka spelare man inte ska köpa.

- Det är kanske ännu viktigare att ha koll på vem man inte ska värva. För det är så många felköp som görs. Men när man har en anställd scout så är risken för att göra felköp mindre, säger han.

Varför tycker du att det är vanligt att klubbar värvar fel?
- Det är så jävla många agenter nu som ska sälja spelare och det är ganska lätt att falla i en fälla om man inte har så bra koll. Då kan man tänka att man chansar och tar en spelare för att den såg bra ut på videon man kollade på och för att den där agenten säger att han är jävligt bra. Det där förekommer faktiskt fortfarande, att klubbar köper spelare som man inte har sett för att man har fått tips och så kan man kolla på Wyscout (ett scoutingprogram). Så ringer man någon person som man vet kan spelaren bättre än han själv och så kan det gå ganska snett och fel.

- Det är väldigt många felköp, dyra också. Så om jag ska fortsätta prata om varför det är bra att ha scout så är det ju så att om man då kan säga nej till ett felköp så har man tjänat in en scouts lön.

Jävla många agenter, säger du - hur är det att jobba med alla agenter?
- Det är det som är jävligt struligt, och det tycker nog de flesta. Förr var det kanske tio agenter totalt och nu är det hundratio. Det ringer agenter från alla möjliga länder och det är videos från afrikanska länder och Moldavien och alla möjliga ställen, och det är bara skrytvideos som agenterna skickar på spelarna, så det är väldigt lätt att falla i en fälla och tycka att den där spelaren ser bra ut. Men när man har lite mer kött på benen och kanske har varit och tittat på spelaren eller helt enkelt vet vem spelaren är så är det så mycket bättre. Då är det skönt att säga nej, för man vet vem spelaren är och vi vet vad vi säger nej till. Ju mer information vi har desto enklare är det att säga nej till spelare.

- Eftersom agenterna är så många så är det inte så många aktörer som du kan lita på och det gäller att ta reda på vilka agenter man ska lita på. Det finns faktiskt några bra som har bra öga för fotboll och som tänker på spelarens och fotbollens bästa. Ju mer erfarenhet man har desto bättre förmåga får man för att kunna ta rätt beslut.

Är det ofta som flera agenter ringer om samma spelare?
- Jag är så jävla trött på att det är så. Jag behöver inte hjälp av massa agenter om en spelare som jag känner till bättre. Några gånger har jag blivit erbjuden spelare som jag vet har en annan agent, och som jag också vet att den här agenten som försöker inte har en aning om den här spelaren är bra eller dålig.

- Många gånger har jag haft koll på spelaren och vet till 100 procent att agenten inte vet vem spelaren är och då har jag blivit arg, och då har agenten också blivit arg. Det där är svårt. Jag har oftast mycket bättre koll än vad agenterna har och då slutar det med att agenterna blir sura och ringer andra. Då är det kul att se vilka andra klubbar som nappade. 

Är det någon transfer som du har reagerat på det senaste?
- Ett exempel är att jag såg att Örebro har värvat Andreas Skovgaard. Det hade varit intressant att veta hur han har hamnat i Örebro. Jag tror klubben har noll koll där. Jag tror inte att man har var i Nordsjälland 2018 och jag är ganska säker på att man inte har sett honom i Heerenveens B-lag. Det är klart att faktiskt kan gå bra, men det känns lite som Bingolotto.

Du har ju jobbat som chefsscout i Rosenborg. För ett tag sedan gjorde Fotbollskanalen ett jobb om Kian Karam och hans olika roller som agent och del av klubbens scoutingnätverk - hur såg du på det?
- Det där känner jag till väldigt bra för jag har bra koll på både Rosenborg och på historien. Jag vet mycket om det där och ni har ju gjort en grej om det, vilket gjorde att Rosenborg hamnade i blåsväder.

Vad tycker du om det som kom fram?
- Det där spelar ju ingen roll för mig, men något som var lite konstigt var att sportchefen Stig Inge Björnebye lämnade klockan tio dagen efter, och den här saken kom ut klockan sju på en onsdag och klockan ett hade han presskonferens dagen efter och lämnade för att han var så trött. Det är lite svårt att förstå att han plötsligt blev trött på sitt jobb. Så jag tror att Fotbollskanalen hade ett bra spår. Men saken drunknade lite på grund av att Björnebye tog bort det där och så försvann grejen lite.

Häckens tränare Andreas Alm säger att tränare ska hålla sig till att träna sitt lag, och att det vanligaste problemet mellan chefstränare och sportchef är när tränaren lägger sig i och önskar massa spelare - hur ser du på det?
- Det är jag jävligt enig i och det är så jävla bra sagt, och jag har faktiskt aldrig hört det tidigare. Men det visar att Andreas Alm har fattat poängen. Jag är ju inget facit, men jag tycker exakt samma som Alm här. Jag har sett så många tränare göra så många konstiga värvningar, säger han.

- Man ser ju fotboll på olika sätt. Här i Algarve är det ungefär 25 scouter från olika lag i Europa som åker och kollar på lagens träningar och matcher. Det är ingen av scouterna som har haft någon särskild karriär som spelare men alla är bra på jobbet i att vara scout och har stenkoll på de flesta spelarna i olika åldersgrupper. Vi alla ser olika om vem vi gillar och vem som är bra. Men det är ett väldigt intressant uttalande och det är träffsäkert. Jag blev helt varm här när jag hörde det.

- Kolla bara på vilka värvningar som svenska klubbar gjorde förra säsongen och då ser du att det var många felköp. Vem är det som har bestämt att spelarna ska värvas? Jo oftast är det nog en tränare, och Alm har helt rätt. 

Torbjörnsen menar att om man tittar söder om Köpenhamn så har klubbarna i Nederländerna, Tyskland, Italien med flera en till tio anställda scouter, något som inte är lika självklart för svenska klubbar.

- Är det då klubbarna söder om Köpenhamn som har rätt eller är det vi här uppe som har rätt? Jag vill ju tro att alla söder om Köpenhamn har rätt. Om det inte vore rätt så hade det ju varit helt galet att lägga så mycket pengar på scouting, säger han.

Vem blir nästa stora försäljning från IFK Norrköping?
- Det är inte så enkelt att säga. Jag tycker att det finns många intressanta spelare. Jag tycker att Isak Pettersson i mål har en väldigt bra ålder. Enligt internationell standard så säger de att han är för liten, men jag köper inte det argumentet eftersom han är så jäkla bra. Rasmus Lauritsen blir bara bättre och bättre, så han kanske kan ta klivet? Sedan har vi massa unga landslagsspelare, som Manasse Kusu och Isak Bergmann Johannesson.

Hur ser du på Isak Bergmann Johannesson som bara är 16 år?
- Alla stora klubbar i Europa ville ha honom men han valde oss. Mycket på grund av vår historia med att sälja vidare spelare från Island och att han fick spela A-lagsfotboll här. Det var många som ville ha honom till sina juniorlag. Men det är klart att där kan det vara en jätteförsäljning i framtiden.

Är det någon du har velat värva till IFK Norrköping som ni inte har fått?
- Senast var väl Pål André Helland, för att lägga det på den nivån, men han fick vi inte. Vi ville ha honom. Vi var på Dino Islamovic också, som vi kanske hade velat värva, men där det sprack på slutet.

Många scouter är här och kollar i Algarve - om det är någon i Norrköping de kollar på, vem är det då?
- Scouterna är ganska cyniska och tänker bara på ålder. Om det är någon spelare som är född på 2000-talet så är det de där spelarna man kollar på. Manasse är född 01, Carl Björk är 00, Isak Bergmann född 03. Det kollar scouterna på. Man kollar inte på vem som är bäst i matchen utan mer på potentialen.

Publicerad 2020-02-06 kl 11:33
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå