POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Ilska i Sverige - Fifa slopar agentlicensen: "Det öppnar för lycksökare"

Snart kan vem som helst bli fotbollsagent och tjäna pengar på övergångar. Enligt Sportbladet tänker Fifa skrota den licens som finns idag.

- Det öppnar för lycksökare, säger IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild.

För närvarande har det internationella fotbollförbundet (Fifa) ett system där alla spelare och klubbar måste anlita agenter som genomgått ett standardiserat prov och fått ut sin agentlicens. Alternativt att spelarens anhöriga fungerar som mellanhänder vid övergångarna.

Men nu kan det förändras. På torsdagen rapporterar Sportbladet att svenska fotbollförbundet gått ut med information om att licensen tas bort från och med sommaren 2014, vilket gör att tidigare obehöriga personer kan fylla agenternas funktion. Det prov man tidigare var tvungen att avlägga blir valfritt. SvFF:s jurist Anders Hübinette är kritisk till det nya upplägget.

- Licenskravet har varit ett bra sätt att reglera en marknad som lätt kan gå överstyr, säger han till Sportbladet.

- Om man nu släpper det fritt och låter "vem som helst" vara mellanhand finns inga regler. Om det blir en tvist finns inget som tvingar en part att inställa sig till Fifa eller nationsförbundets skiljenämnder utan det hamnar mer i allmän domstol, tillägger han.

Bakgrunden till Fifas förslag är enligt Sportbladet att man vill komma till rätta med skenande agentarvoden, som enligt en undersökning från 2013 utgör drygt en femtedel av de totala övergångssummorna på transfermarknaden. En siffra som agenten Patrick Mörk har väldigt svårt att tro på.

Han hävdar att den gängse ersättningen aldrig ligger på mer än tio procent och att Fifa snarare slopar agentlicensen för att slippa lägga tid på att utreda olika fall av intressekonflikter. IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild håller med.

- Någonstans mellan fem och tio procent är en vanlig agentprovision. Det är redan idag en väldigt märklig bransch. Tas kraven på agentlicens bort är risken att stor att det blir mer lycksökare, säger han till Sportbladet.

Patrick Mörk varnar för att en slopad agentlicens ska leda till att kontrollerna minskar och att så kallade "rådgivare" både sköter förhandlingar och tillskansar sig ägarandelar av spelarnas marknadsrättigheter, trots att sådant egentligen är förbjudet.

Publicerad 2014-02-06 kl 07:26
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto