Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ingen Alm-frossa: ''Vi är inga oroliga typer''

Silver och succé - men AIK-tränaren Andreas Alm oroas inte för frossa med det ökade trycket inför nästa säsong.
- Vi är inte är några direkt oroliga typer som jobbar med laget, konstaterar Alm.

- Jag har hela tiden sagt att vi inte ska ägna mycket kraft åt att berätta om vad vi ska göra, utan lägga kraft på att göra bra saker istället. Det är troligt att vi mår bra av det framöver också, säger Alm i dag till FotbollDirekt.se.

En drömstart som slutade med silver och en på sitt sätt mirakulös säsong, en helt annan verklighet än den som i fjol höll på att skicka ner AIK i superettan.

Ett år senare ser den nya tränarduon Andreas Alm och Nebojsa Novakovic ut att ha etablerat AIK i toppen igen - inte ens försäljningarna av Mohamed och Teteh Banura har fått Solnaklubben att vackla.

Vinnarmentaliteten har överbryggts och AIK tog sig till och med förbi Elfsborg i slutspurten, utan sin tidigare så fenomenala Sierra Leone-duo.

ANNONS

- Klart att det är en erfarenhet men jag det är svårt att värdera exakt vad det är värt till nästa säsong. Viktigast tror jag är att vi fick visa våra motståndare att vi är ett bra lag, till och med det bästa denna höst i Sverige, även utan Mohamed och Teteh, säger Andreas Alm till FotbollDirekt.se.

- Vad som blir viktigast? Vi måste utvärdera säsongen ordentligt. Som ny chefstränare är det extra viktigt. Det är lätt att göra en bra säsong och sedan kanske inte utvärdera ordentligt.

- Vi måste titta på nyckeltal och nyckelfaktorer. Och hur jag ser på mig själv?, det vet jag inte. Då måste jag först se på mig själv och för att göra det måste först utvärderingen bli klar.

Har ditt första år som chefstränare varit lättare eller svårare än vad du först föreställde dig?
- Jag vet inte, jag har inte lagt någon kraft på att föreställa mig saker. Men det är klart att det har haft stora fördelar att jag har varit assisterande i klubben innan, funderar AIK-tränaren och fortsätter:

ANNONS

- Men jag vill inte fundera så mycket, vilket jag också sagt till spelarna att inte göra, vi kan spela smart fotboll instinktivt och explosivt ändå.

Du tar inte så stort massmedialt utrymme. Hur ser du på det - är det ett lugn som haft stor betydelse för framgången?
- Jag har ju inte tagit något steg tillbaka. Tror aldrig jag tackat nej till en intervju och alltid ringt tillbaka när någon sökt mig eller lämnat ett meddelande. Så jag har inte backat från en endaste intervju.
- Lugn eller det som så fint heter arbetsro, det vet jag inte om vi någonsin får i en klubb som AIK, det är inte det du vill ha om du tränar en så passionerad klubb.

Men hur ser du på ännu större förväntningar inför kommande säsong?
- Förväntningar är en följd av att vi gjort något bra, så på så sätt är större förväntningar bra, men att därefter slukas upp av förväntningar kan flytta fokus från att göra bra saker.

ANNONS

Men så borde det rimligen vara?
- Klart att det kanske blir så om man tar stora silvret som vi har gjort. Men någon stor skillnad tror jag inte det blir och det mycket för att vi inte är några direkt oroliga typer som jobbar med laget.

Till sist, vad har du själv som mest lärt av ditt debutår?
- Ja, men det är klart att man lär sig. En sak är väl att titta på den nyfikenhet som exempelvis sådana som Tom Prahl och Nanne Bergstrand visar efter så många år i yrket, att det sedan går mycket eller mindre bra någon säsong kan hända, säger AIK-tränaren och tillägger:

- Den ständiga nyfikenheten båda två har är något jag imponeras av och har den största respekt för. Jag har ju bara ett år i det här yrket som chefstränare så det är viktigt att fortsätta vilja lära sig mer och omge sig med kompetenta tränare, ledare och spelare.

ANNONS

FotbollDirekt.se

Publicerad 2011-11-08 kl 19:46
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto