Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

"Ingen bryr sig om honom i Norge - men HIF har gjort ett fynd"

Ut med Gerndt och Jönsson - in med Thomas Sørum. Helsingborgs anfallsförvärv har ett tufft uppdrag att axla forwardsstjärnornas mantel. Men i Norge hyllas Sørum som en "gömd skatt".

- Helsingborg har gjort ett fynd, absolut, säger Ole Kristian Strøm, journalist på VG, till FotbollDirekt.se.

- Det är inte många som bryr sig i Norge, han ses inte som någon stjärna. Men om det är en målskytt HIF vill ha så har de valt rätt kille.

Alexander Gerndt till Utrecht och Rasmus Jönsson till Wolfsburg. In kommer 28-årige Thomas Sørum från Haugesund - en spelare som få förutom de mest inbitna fotbollsfansen i Norge brytt sig om. Detta trots ett imponerande målfacit: 42 mål på 71 matcher på tre säsonger för Haugesund.  

Sørum beskrivs som en "goal-getter" som kan göra mål med både fötter och huvud och fungerar bäst i ett 4-4-2. Tillsammans med serben Nikola Đurđić har Sørum öst in mål - först när Haugesund gick upp i Tippeligan 2009, då han vann skytteligan på 25 mål. Men ingen större klubb köpte upp anfallaren, som blev kvar i Haugesund och fortsatte leverera; 11 mål i fjol och 10 i år.

- Han har varit uppseendeväckande bra i ett lag som ingen trott på. De var bottentippade i fjol och blev ändå sexa som nykomlingar, och i år har de varit ett stabilt mittenlag, mycket tack vare Sørums målskytte, säger Ole Kristian Ström.

- Sørum är lite av en "late bloomer". Han var i Strömsgodset tidigare och gjorde inget större väsen av sig. Sedan blev han utlånad till en division 1-klubb och då var han ändå 24 år. Det var när han kom till Haugesund 2009 som han verkligen exploderade. Han hade stor del i att de gick upp i Tippeligan det året och sedan har han fortsatt leverera mot alla odds.
 
Haugesund är i Norge vad lag som Trelleborg och Gefle är här hemma - lite av en ful ankunge som får lite uppmärksamhet i medierna men ändå presterar bra. Det spelar in för Sørums blygsamma status i Norge, menar VG-journalisten.

- Han har varit i mediaskugga här, det är ingen som bryr sig om Haugesund. Därför blir det intressant att se vad han kan göra i en storklubb i Sverige.

Han ska ersätta Alexander Gerndt, han kommer till en av de allra största klubbarna i Sverige. Hur kommer han klara det?

- Svårt att säga, han har ju varit i "skyddad verkstad" än så länge i mindre klubbar. Det här blir ett test för honom.

- Men personlighetsmässligt... jag upplever honom som en cool kille som inte låter saker och ting bekomma honom. Sedan har han ju uppnått en viss ålder också. Och är det en målskytt HIF vill ha så har de hittat rätt kille.

Publicerad 2011-09-01 kl 12:49
Annons
Annons
Annons