Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

Isak kan få svårt att gå till Holland - agenten inblandad i bråk med Ajax och PSV

Alexander Isak kan få svårt att gå till holländska klubbar.
Agenten Vlado Lemic är nämnligen mer eller mindre bannlyst från PSV Eindhoven och inblandad i ett annat storbråk med Ajax.
- Det kan bli ett problem om han vill gå till Ajax eller PSV, säger Jeroen Kapteijns, journalist på holländska tidningen De Telegraaf, till Fotbollskanalen.

Alexander Isak är allsvenskans mest jagade spelare. Under hans debutsäsong i serien blev det tio mål i AIK-tröjan, och 17-åringen kopplas starkt ihop med en utlandsflytt i vinterfönstret.

Det spekuleras även i om Isak kan bli den dyraste allsvenska försäljningen någonsin, vilket just nu Zlatan Ibrahimovic ännu är då han såldes från Malmö FF till Ajax för drygt 82 miljoner kronor år 2001. Mycket talar dock för att Isak inte gör samma steg från allsvenskan till Holland.

Efter att kontraktet med Isaks tidigare agent gått ut i början av oktober började talangen samarbeta med serben Vladica ”Vlado” Lemic. En agent som har varit inblandad i Royston Drenthes övergång från Feyenoord till Real Madrid 2007, och som har kopplats ihop med Real Madrids mittfältsstjärna Luka Modric. Dessutom sägs han även vara vän med Roman Abramovic (Chelseas ägare) och Frank Arnesen (tidigare bland annat sportchef i Chelsea, Tottenham, Hamburg och PSV Eindhoven).

ANNONS

Men bakom den sidan har Lemic varit inblandad i flera skandaler, bland annat med några av Hollands största klubbar, vilket nu kan göra att det blir svårt för Isak att gå till den ligan och i synnerhet till Ajax eller PSV Eindhoven.

- Det kan bli ett problem om han vill gå till Ajax eller PSV, säger Jeroen Kapteijns, journalist på holländska tidningen De Telegraaf, till Fotbollskanalen.

Flera holländska medier har skrivit om Lemic kontroverser med PSV Eindhoven och Ajax. I PSV började Lemic runt millennieskiftet ta spelare till klubben, och fick en bra relation med flera viktiga ledare. Mateja Kezman, Jefferson Farfán och Heurelho Gomes är några exempel på spelare Lemic tog till PSV, och agenten representerade snart en betydande del av truppen. Utan att ha en officiell roll fick Lemic stort inflytande över klubben. Spelarna som Lemic representerade hade stor del i lagets framgångar på planen - men bakom kulisserna växte missnöjet inom PSV över Lemic roll i klubben.

År 2007 utsågs Jan Reker till klubbchef i PSV Eindhoven. Påmanad av andra högt uppsatta personer inom föreningen började Reker granska inflytandet Lemic hade över klubben, vilket ledde till ett stort bråk. PSV hävdade att Lemic och technichal manager Stan Valckx ska ha fört vinster från spelaraffärer klubben gjort till egen ficka, något som fick stor uppmärksamhet i holländsk media. Inga oegentligheter kunde bevisas, men det slutade ändå med att Reker sparkade Valckx och Lemic blev bannlyst från klubben. Spelarna som representerades av Lemic började sedan säljas av.

ANNONS

- PSV hade ett långt förhållande med Lemic. Han var en slags ”home-manager” för PSV. Han hade väldigt stort inflytande, var inblandad i väldigt många övergångar och många av lagets spelare hade honom som agent. Men till slut tyckte en nyvald PSV-styrelse att Lemic inflytande över klubben var för stort. Då gick de skilda vägar, och sedan dess har det inte funnits något förhållande alls mellan Lemic och PSV. Det kommer definitivt inte att hjälpa PSV om de är intresserade av att värva Isak, säger Jeroen Kapteijns.

Lemic är även inblandad i ett bråk kring Ajax.

- I Ajax är det just nu en kris mellan klubben och Nemanja Gudelj, en spelare som har Lemic som agent. I Ajax är alla övertygade om att Lemic är hjärnan bakom situationen, där spelaren nu inte längre vill spela eller träna med laget eller ens sitta på bänken för att försöka tvinga fram en flytt i januari. Det ställer till problem i relationen mellan Ajax och Lemic. Det kommer inte att hjälpa om Isak vill gå till Ajax, säger Kapteijns.

ANNONS

Jeroen Kapteijns tillägger dock:

- Å andra sidan har Lemic bra relationer med andra internationella klubbar, och då kan det ju hjälpa. Det finns två sidor av det hela. 

När Fotbollskanalen ringer upp AIK:s sportchef Björn Wesström och frågar hur han ser på skriverierna i holländsk media om bråken mellan Alexander Isaks agent och PSV och Ajax blir svaret:

- Jag har ingen åsikt alls om vad en holländsk journalist tycker om det. Vi jobbar på med Alexander Isak och försöker hitta en klok lösning som är bra för AIK. Vad andra personer i någon slags tredje led gör och vad fjärdeledet tycker om det tredjeledet har gjort intresserar mig inte.

Du tror inte att det kan bli ett problem med Lemic schismer med de här klubbarna om det skulle bli aktuellt med en holländsk klubb för exempelvis Isak?
- Det tror jag inte. Jag tror att klubbens intresse för spelaren är klart överordnat någon slags agentrelation.

Är de här schismerna med PSV och Ajax något du känner till sedan tidigare?
- Jag har en god insyn i vad som har gjorts och vad som inte har gjorts, och jag har gjort de efterforskningar vi behöver göra för att veta hur vi ska hantera olika typer av situationer. Mer än så är inte av intresse.

ANNONS
Publicerad 2016-12-02 kl 13:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto